Tema

søndag 18.04 2021

Vil satse bedre på lærlinger

Øksnes kommune har til nå ikke vært tilknyttet et opplæringskontor, som bistår med det administrative rundt lærlinger. Dette ønsker nå kommunen å endre på.

Hadsel ber om elgmerking på utsatt veistrekning

Hadsel kommune ber i en henvendelse til Statens vegvesen om at en strekning på 6,5 kilometer på Austvågøya blir merket med elgskilt.

lørdag 17.04 2021

Ønsker å avslutte miljøovervåking på Hadseløya

Forsvarsbygg har anmodet Miljødirektoratet om å få avslutte miljøovervåkinga knyttet til sanering av det gamle skyte- og øvingsfeltet i Melbumarka.

onsdag 14.04 2021

To øksnesværinger på landslaget

I Norges tropp til kommende EM-kvalifisering i volleyball, er to tidligere Øksil-spillere tatt ut.

Dette foreslår kommunen å gjøre med travbanen på Jennestad

Da formannskapet i januar skulle behandle sak om fremtidig bruk av den gamle travbanen på Jennestad, ble saken utsatt i påvente av ytterligere utredninger. Dette er nå gjort og kommunen har fått klarhet i hva de burde gjøre med området.

Musikkbransjen i harnisk etter avslåtte søknader

Violet Road er blant bandene som reagerer sterkt på at søknadene til stimuleringsordningen er blitt avslått.

Kontrollutvalget vil belyse alle momenter ved salget:

Bestiller full gjennomgang av sykehusbukta

Kontrollutvalget i Hadsel vil, med bakgrunn i kommunestyrevedtak i mars, ha en full undersøkelse av prosessen rundt salget av tomta i sykehusbukta på Stokmarknes.

Kontroll ga 25.000 til statskassa

Fem personer må betale for å ha brukt mobiltelefon under kjøring.

– Byggestart i sommer

Odd Roger Enoksen i Andøya Space sier det blir byggestart for satelittoppskyting i sommer. – Den første satellitten skal skytes opp våren 2022, sier Enoksen.

Fredag blir det lettelser også i Hadsel

Servicetorget og NAV-mottaket i Hadsel åpnes for publikum i neste uke.

Vil gi 210.000 til Veipakke Vesterålen

Det ligger an til at politikerne i Sortland torsdag vil vedta å tilslutte seg arbeider med Veipakke Vesterålen, samt å gi tilskudd på 210.000 kroner til prosjektet.

Bredbåndsutbygging: Kostnad på 118.000 kroner per husstand

Øksnes kommune vil søke statlige midler til bredbåndsutbygging i området Lifjord-Steinlandsfjord-Tjønnbogen. Foreløpige tall viser en totalkostnad på seks millioner kroner for de 51 berørte husstandene. Det blir nesten 118.000 kroner per husstand.

Lofotselskaps anke overfor BioMar avslått

Det er konkludert med at BioMars smoltifiseringsfôr Intro Tuning ikke krenker lofotselskapet STIMs nye europeiske patent.

Esso Havna Service vil bygge dekkhotell og dekkverksted

Esso Havna Service har søkt om å få bygge et dekkverksted og dekkhotell i industriområdet i Vestmarka, med areal på 1.500 kvadratmeter.

Har jobbet for å få kommunalt vann siden 1984

Nå skal alle innbyggerne i Hognfjorden som ønsker, få vann fra kommunen. Ventetiden har vært lang.

– Pakkene kommer ikke over natta, men etter tre dager

Det sa arbeiderpartiets Tommy Søberg, som fortviler over Postens pakkelevering i Andøy. Ordfører Knut Nordmo (Sp) er enig, og tror ikke dagens regjering vil sørge for noen bedring.

5

Gulstadøya: Fant plass til 50 bygg mellom kulturminnene

I en mulighetsstudie som HR Prosjekt AS i Oslo har laget, fant de plass til 50 bygg blant kulturminnene på Gulstadøya på Melbu.

onsdag 07.04 2021

Politiet kom over utforkjøring

En politipatrulje på vei tilbake til Sortland kom over en utforkjøring ved Renovest i Sortland.

Ny runde i rettssalen om brannerstatning

Hadselfamilien som mistet alt de eide i husbrannen i Tømmervik i 2019 tapte i tingretten mot forsikringsselskapet. Nå har de anket saken, bekrefter familiens advokat.

Derfor reagerte politiet slik under aksjon på Myre

Tirsdag rykket politiet ut med store, væpnede styrker i Myre sentrum. Politiinspektør Per Erik Hagen forklarer hvorfor de måtte reagere slik.

7,94 millioner til Museum Nord

Nordland fylkeskommune opplyser i en pressemelding at det skal fordeles over 25 millioner til museene i Nordland.

Mot lysning for breddeidretten: – Fra idrettens side har ingen lidd mer

Breddeidretten har ligget brakk siden koronapandemien rammet Norge. Nå nærmer gjenåpningen seg. Fra neste måned kan treningsaktiviteten bli gjenopptatt.

Samtykket til fortsatt varetekt

31. januar ble en person knivstukket i Bø. En person er mistenkt for å utført knivstikkingen. Siktede har samtykket til at varetektsfengslingen fortsetter til fredag 21. mai.

Andværing sentral i stort byggeprosjekt i Harstad

Første dag etter påske tok gravemaskinen de første jafs av tomta på det nye boligprosjektet på Gangsås.

Krevende etterforskning og ingen nye mistenkte

Etter flere branner i regionen forrige helg pågår politiets etterforskning. Dette er et krevende arbeid, innrømmer politiet.

Frykter ikke vedtak om storflyplass

Naturvernforbundet i Nordland mener at det ikke bør bygges storflyplass på Leknes i Lofoten. Det skaper ikke frykt blant ordførerne som står nærmest spørsmålet om storflyplass i Lofoten og Vesterålen.

Havnet på taket ved Kleiva

Politiet melder om utforkjøring i Sortland.

tirsdag 06.04 2021

Oljetank blåste på havet

En tom oljetank måtte berges på land i Bø tirsdag ettermiddag.

mandag 05.04 2021

Han har tang og tare på menyen

Nå i april starter en aktivitet de fleste nordlendinger ikke har et nært forhold til, nemlig innsamling av tang og tare som krydder og smakstilsetting på maten.

Han har tang og tare på menyen

Nå i april starter en aktivitet de fleste nordlendinger ikke har et nært forhold til, nemlig innsamling av tang og tare som krydder og smakstilsetting på maten.

torsdag 01.04 2021

Mannskap på «Knut Hoem» klar for påska

Redningsskøyta «Knut Hoem» fikk tirsdag nytt mannskap ombord. De står klar til aksjon med Myre havn som hjemmebase.

onsdag 31.03 2021

Planene om elementfabrikk på Lapphaugen må behandles på nytt

Statsforvalteren i Nordland har opphevet reguleringsvedtaket om utbygging på Lapphaugen, fordi de mener Sortland kommune har utredet saken for dårlig. Dermed må saken utredet videre og sendes til politisk behandling på nytt.

Hjelpekorps har påskeberedskapen klar

Hadsel Røde Kors hjelpekorps har påskeberedskapen klar, med alt av utstyr stående på tilhengere. –Vi oppfordrer folk til å komme seg ut og nyte naturen, sier leder Andreas Celius Enoksen.

Arbeidstilsynet avdekket ulovlig bruk av bolig

Andøy kommune truer med tvangsmulkt dersom ikke det kommunen mener er ulovlig bruk av en bolig på Andenes opphører. Kommunen fikk tips om forholdet fra Arbeidstilsynet.

– Han har det tungt

Den tiltalte mannen i 20-årene erkjenner ikke straffeskyld i brannstifter-saken. Hans forsvarer Rune Nielsen sier hans klient har det tungt og stiller seg uforstående til siktelsen.

Mann dømt til å betale erstatning

En mann som hører hjemme i Vesterålen må betale 745.000 kroner i erstatning knyttet til salg av en fiskebåt. Han slipper samtidig å betale et annet krav på over én million kroner, samt saksomkostninger.

«Lønnspliktdager og kompensasjonsordninger må treffe bedriftene og bransjene»

Påskenøtter 31. mars

Test deg med VOLs påskenøtter. Vi har ingen premier, bare heder og ære å tilby. Hver dag fra palmesøndag til andre påskedag tilbyr vi 15 spørsmål om alt mulig, som du kan bryne deg på, eller kanskje utfordre hyttenaboen på en liten kunnskapstest.

1.069 nye koronasmittede siste døgn – 16 færre enn for en uke siden

Det siste døgnet er det registrert 1.069 koronasmittede i Norge. Det er 80 flere enn dagen før, men 16 færre enn samme dag i forrige uke.

Høyhastighetsbredbånd skal tilbys til alle innen 2025

Regjeringen har satt et nytt mål om at samtlige norske husstander og virksomheter skal få tilbud om høyhastighetsbredbånd innen utgangen av 2025.

tirsdag 30.03 2021

Kan bygge om to uker

Etter at arbeidstilsynet ga tommel opp, har Hadsel kommune behandlet rammetillatelsen for starten på Hotell Richard With. – En prioritert sak, fordi det ville fått store konsekvenser hvis de måtte vente, sier teknisk sjef Øyvind Skjørholm.

fredag 26.03 2021

Hadde gledet seg til kirkepåske

Denne påska skulle det bli gudstjenester rundt om i kirkene i Hadsel. Det hadde staben på kirkekontoret gledet seg til.

torsdag 25.03 2021

Familie saksøker kommune for flere lovbrudd

En familie har tatt ut stevning mot en kommune i regionen for blant annet manglende skole- og helsetilbud for barna. Kommunen mener at søksmålet framstår som ubegrunnet.

Troms Kraft tror at kundene vil spare titalls millioner på fusjon

Stein Gunnar Bondevik, direktør for samfunnskontakt i Troms Kraft, sier de nasjonale, politiske rammene for kraftselskapene gjør det gunstig å drive stort. Blant annet derfor mener han at nettleia til kundene i Vesterålen totalt sett vil bli titalls millioner lavere hvis Vesterålskraft slår seg sammen med dem.

FHI-leder tror ikke R-tallet kommer under 1 igjen

Det er ikke lenger mulig å presse R-tallet under 1, og massevaksinasjon er eneste utvei, mener lederen av Folkehelseinstituttets modelleringsgruppe.

onsdag 24.03 2021

Veiproblemer på Holmstad

På grunn av isgang var veien på Holmstad stengt onsdag kveld.

Fortsatt fem hurtigruter i drift

Ny avtale sikrer fortsatt fem Hurtigruten-skip mellom Bergen og Kirkenes.

Nye koronatiltak i Hadsel

Slik blir endringene i Hadsel kommune etter de nye nasjonale smitteverntiltakene.

Simon gikk en mil til skolen da bussen ble innstilt

På grunn av at det var meldt heftig uvær i Vesterålen onsdag, ble flere skolebusser innstilt. De fleste elevene måtte derfor finne annen skyss, med ett unntak.

– Kom ut av leiligheten, det er bevæpnet politi

Natt til onsdag forrige uke aksjonerte politiet mot en adresse på Myre. Mannen de lette etter var Kim Raymond Pedersen. Han står nå frem og forteller sin historie.

– Smittede trenger varme og omtanke

Kommuneoverlege i Sortland, Mette Røkenes, ber folk om å ta vare på de korona-smittede når de kommer tilbake til hverdagen.

Vil sette av to millioner til å utrede plassering av ny skole og hall

Politikerne i Sortland anbefales å si ja til at plassering av ny Sortland barneskole, hall og svømmehall utredes via parallelloppdrag. Det innstilles også på å finansiere utredningsarbeidet med to millioner kroner i år.

«Profittering på salg av strøm må opphøre»

Yuuka Yuuka sushi åpner på Sortland i morgen

I morgen åpner sushirestauranten Yuuka Yuuka Sushi i bygget hvor Petroleum bar holdt til før, forteller daglig leder Ngan Thanh Thi Ngo.

Har satt dato for ny behandling av overgrepssak

En mann fra Vesterålen anket i november en lang fengselsdom fra Vesterålen tingrett. Nå er datoen satt for ankebehandlingen i Hålogaland lagmannsrett.

Ferge- og hurtigbåttrafikken innstilt inntil videre

tirsdag 23.03 2021

Entreprenører tar striden til tingretten

Bø-entreprenøren Ottar Bergersen & Sønner saksøker Alf Brekken & Sønner, i Lofoten tingrett. De strides om en rekke krav og motkrav.

mandag 22.03 2021

Nye militære fly fører til doble utslipp på Evenes

Nye kampfly og maritime patruljefly på Evenes flystasjon vil medføre en nær dobling av enkelte kjemikalier som skal brukes til avising på rullebanen.

Slik unngår du farlige situasjoner i trafikken på vinterføre

I løpet av de siste ukene har det vært en del utforkjøringer i Vesterålen. Kjørelærer Magne Mørk sier at hvis man klarer å holde riktig fart, er mye gjort for å unngå å havne i grøfta.

Slik unngår du farlige situasjoner i trafikken på vinterføre

I løpet av de siste ukene har det vært en del utforkjøringer i Vesterålen. Kjørelærer Magne Mørk sier at hvis man klarer å holde riktig fart, er mye gjort for å unngå å havne i grøfta.

onsdag 17.03 2021

Ordfører med klar beskjed: – Ikke kom til Lofoten!

Ordfører Remi Solberg (Ap) i Vestvågøy ber folk om å droppe Lofoten som reisemål. Folk er derimot hjertelig velkommen tilbake til sommeren.

Byggesaksdetektiv godt mottatt av de folkevalgte

Antallet byggesaksbehandlinger øker år etter år, og med det muligheten for at noen - med eller uten viten og vilje - bygger mer enn de har lov til.

«Frifinnelse» endte i lang fengselsstraff

I fjor høst ble en mann frifunnet i Vesterålen tingrett for de mest alvorlige forholdene i en tiltale som omhandlet vold i nære relasjoner. Nå har Hålogaland lagmannsrett dømt mannen til lang fengselsstraff.

Brøt seg inn mens familien i huset sov

– Det var bare tilfeldigheter som gjorde at den eldste sønnen min ikke sov på rommet innbruddet skjedde i, sier Morten Sørlundsengen til VOL.

Derfor ser han frem til å komme tilbake til gamlejobben

– Det blir utrolig godt å komme tilbake til Vesterålen og flokken vår, sier nyansatt daglig leder John Arne Mathiesen om returen til stillingen han forlot i 2020.

Vender tilbake til Hurtigrutens Hus

John Arne Mathiesen kommer tilbake som leder av Hurtigrutens Hus.

Tror det kan bli nye smittetilfeller

Martin Larsen Drageset er smittevernlege i Hadsel. Han tror det er sannsynlig at det kommer nye, lokale smittetilfeller.

Mener dømt mann utnyttet offerets sårbare livssituasjon

– Han utnyttet hennes sårbarhet og tillit, sier Vesterålen tingrett i en dom mot en mann som i retten erklærte seg ikke skyldig i en overgrepssak. Mannen har ifølge sin advokat nå vedtatt dommen.

Falske Fæsterålen-arrangement spres på Facebook

Staben bak festivalen Fæsterålen advarer om at det florerer flere falske arrangement som bærer festivalens navn på Facebook.

Åpner lavprishotell på Sortland

8. mars åpnet Harald Mikal Jakobsen et såkalt smarthotell i lokalene hvor han har drevet Strand hotell siden 1990.

Vurderer søksmål mot stortingspolitiker

Advokat Oddmund Enoksen sier til Nordlys at han vurderer anmeldelse og søksmål mot stortingspolitikeren Cecilie Myrseth.

– Blir provosert når Nord-Norge kalles øde

– Stokmarknes er verdens navle.

Steinsvik fikk ikke medhold i klage – må ut med 10.000 kroner i tvangsmulkt

I september fikk Steinsvik Hus & Entreprenør AS pålegg om å sikre mot sjøen ved Sjøparken boliger på Sortland. Da dette ikke ble gjort innen fristen fikk de tvangsmulkt på 10.000 kroner. Selskapet klaget, men det hjalp ikke.

Jobber videre med hotellplaner i Nyksund

Investorer kjøpte i fjor det gamle fryseriet med nabotomt i Nyksund. Mot sommeren håper selskapet Nyksund Fryseri AS å kunne presentere planene for et hotell på tomta.

Jobber videre med hotellplaner i Nyksund

Investorer kjøpte i fjor det gamle fryseriet med nabotomt i Nyksund. Mot sommeren håper selskapet Nyksund Fryseri AS å kunne presentere planene for et hotell på tomta.

Steinsvik fikk ikke medhold i klage – må ut med 10.000 kroner i tvangsmulkt

I september fikk Steinsvik Hus & Entreprenør AS pålegg om å sikre mot sjøen ved Sjøparken boliger på Sortland. Da dette ikke ble gjort innen fristen fikk de tvangsmulkt på 10.000 kroner. Selskapet klaget, men det hjalp ikke.

fredag 12.03 2021

Miscela har vært 1 år i Sortland storsenter

Fredag 13. mars i fjor, dagen etter at landet ble stengt ned, flyttet Miscela kaffebar til Sortland storsenter. – Jeg var sikker på at vi kom til å stryke med, forteller daglig leder Kristin Hansen nå.

onsdag 10.03 2021

Nytt IT-angrep mot Stortinget: – Større og mer avansert

Stortinget er igjen rammet av et IT-angrep. Angrepet er knyttet til sårbarheter hos Microsoft Exchange, og det er større og mer avansert enn det forrige.

Ansettelsespraksis i Hadsel kommune:

Utvalg kritisk til dokumentasjonsmangel

- Jeg kan ikke si du får en rettferdig behandling når du søker jobb i Hadsel kommune, sier Gunn Fosse i kontrollutvalget, etter at de onsdag så på revisjonsrapporten hvor det avdekkes flere avvik i dokumentasjonen i ansettelsessaker.

Forbauset over hvordan psykiatriske pasienter behandles

Ordfører Sture Pedersen (H) i Bø kommune er forbauset over hvordan psykiatriske pasienter behandles i Vesterålen.

Reven skal hjelpe høna med å finne egget

Torsdag kommer Riksteatret til Hurtigrutens Hus, der ei høne, en rev og et egg står sentralt.

Mistet førerkort i kontroll

Utrykningspolitiet beslagla et førerkort i Andøy onsdag.

VOL øker mest i Nord-Norge

Fra første til andre halvår i 2020 økte VOL opplaget med 11,55 prosent. Dermed er VOL den avisen i Nord-Norge med størst prosentvis økning andre halvår 2020.

Stakk av etter utforkjøring

Bilføreren har stukket av etter en utforkjøring i nærheten av Sortland.

Skapte kø på torget

Øksnes og fersk fisk er neste synonymt. Nylig overtok Myre Fiskemottak Øksnesbilen, som skapte kø på torget på Sortland sist tirsdag.

Nå kan de over 18 år i Sortland som vil ha vaksine registrere seg

Sortland kommune ber innbyggere over 18 år som bor i kommunen og som ønsker koronavaksine om å registrere seg i vaksinekø.

Mente forelegget var feil, nå er han dømt

En mann fra Øksnes mente at forelegget han fikk for mobilbruk var feil. Nå er han dømt til å betale 6.000 kroner i bot og 3.000 kroner i saksomkostninger til et offentlige.

mandag 08.03 2021

Geir Maan undrer seg over stillheten rundt skipsverftet i Blokken

– Det har vært forbausende stille om saken. Det er snakk om 25 arbeidsplasser, og det vil være forferdelig om det blir borte, sier kvalsafarieier Geir Maan.

lørdag 06.03 2021

Negativ til kai-midler til Skipnes

Den familieeide bedriften «Fiskeværet Skipnes AS» har i mer enn 40 år tatt vare på og utviklet ideen om «vern gjennom bruk». Nå søker de tilskudd til reparasjon av kaia, noe administrasjonen i Øksnes er negativ til.

fredag 05.03 2021

Seiret etter Høyesterett-anke - tilkjent flere millioner

Nordlandssykehuset (NLSH) har gått seirende ut av et søksmål mot en entreprenør. Saken ble avvist av Høyesteretts ankeutvalg. Dermed har dommen i Hålogaland lagmannsrett blitt rettskraftig.

Seiret etter Høyesterett-anke - tilkjent flere millioner

Nordlandssykehuset (NLSH) har gått seirende ut av et søksmål mot en entreprenør. Saken ble avvist av Høyesteretts ankeutvalg. Dermed har dommen i Hålogaland lagmannsrett blitt rettskraftig.

torsdag 04.03 2021

Hadsel vgs. med stor søker-vekst

Søknadsfristen til videregående opplæring gikk ut 1. mars. Mens det er nedgang i søkertall i Nordland, opplevde Hadsel videregående skole en stor vekst.

onsdag 03.03 2021

«Ukjent nummer» vil ha tilgang til bankkontoen din

Blir du oppringt fra «Ukjent nummer» og en datastemme sier at kontoen din er sperret, er det forsøk på svindel. Ikke be om få SMS for å låse opp kontoen din.

Harstad forlenger og utvider lokale tiltak

Foreløpig er 22 personer smittet i forbindelse med et koronautbrudd knyttet til treningssenteret Family Sports Club i Harstad. Nå utvider kommunen sine tiltak.

Formannskapet i Sortland vil ha storstilt veisatsing:

Karl-Erling Nordlund: – Vesterålsgata er en flaskehals for alle, og ikke bare Sortland

I dag la ordfører i Sortland, Karl-Erling Nordlund (Sp), varaordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) og Christian Torset (SV) fram formannskapets innspill til ny Regional transportplan og Nasjonal transportplan.

Disse ungdomslagene er påmeldt til seriespill

Totalt er det påmeldt 103 lag fra hele Hålogaland Fotballkrets til seriespill i 2021.

Ung Hadsel-mann tiltalt for trusler og narkotika

En ung Hadsel-mann må møte i Vesterålen tingrett, tiltalt for blant annet trusler og narkotika.

Tidligere ansatt saksøker Lerøy med krav om erstatning

En tidligere ansatt ved Lerøy på Melbu har saksøkt sin gamle arbeidsgiver med krav om erstatning.

«Vesteråls-laget» kan miste gullet

Korona-pandemien kan koste «Vesteråls-laget» BK Tromsø dyrt.

Passasjeropplysninger stjålet da Hurtigruten ble utsatt for dataangrep

De som sto bak det omfattende dataangrepet mot Hurtigruten i desember i fjor, har fått tilgang til og kopiert kundeinformasjon, opplyser Hurtigruten.

499 nye koronasmittede siste døgn – 109 flere enn for en uke siden

Det siste døgnet er det registrert 499 koronasmittede i Norge. Det er 230 færre enn dagen før og 109 flere enn samme dag i forrige uke.

Ny vaksinestrategi under arbeid

Et større arbeid med hele vaksinestrategien er under arbeid. Vaksinenes effekt på å hindre smittespredning står sentralt i arbeidet.

onsdag 24.02 2021

Kommunedirektøren går imot at sortlandsleger skal få fastlønn

Legene i Sortland har ønsket seg fastlønn i stedet for dagens ordning, hvor de fleste av legene er selvstendig næringsdrivende. Nå anbefaler kommunedirektøren å beholde dagens ordning.

Avdekket flere mangler i sak om fortau i Sigerfjord. Nå vil de oppheve vedtaket

Under revisjon av planforslaget for fortau i Sigerfjord ble det avdekket flere mangler. Derfor innstiller kommunedirektøren formannskapet til å oppheve sitt vedtak fra 2017 slik at planforslaget kan revideres.

Bunnpris pusser opp og nå tjener butikken penger

– Fredag møter kundene en ny butikk og den blir den første på Andenes med selvutsjekk av varer, sier Ole-Kristian Aspenes, regionsjef i Bunnpris-kjeden.

– Folk ser opp og lurer på når den kommer til å falle i hodet på dem

Tidligere i februar kom nyheten om at Lihallen har fått bevilget 50.000 i straksmidler for å sikre den slitne balkongen i 2. etasje. Vi tok en tur innom det gamle tuberkulosehjemmet og tok en prat med Tove Hov Jacobsen.

Stiller spørsmål om sand- og kjemikaliebruk på Evenes

Liv Signe Navarsete (Sp) reagerer på at Avinor har søkt om å få slippe ut nesten dobbelt så mye sand og baneavisningskjemikaleier på Evenes som de i dag gjør. Nå må forsvarsminister Frank Bakke-Jensen svare.

Snart ser du Halvar i matprogram på TV

Halvar Ellingsen er en av fire prisbelønte kokker som er med på den nye TV-serien Kokkeliv.

Nå kan du sikre deg denne gamle skolen

Den nedlagte skolen på Strengelvåg i Øksnes er lagt ut til salgs. Det lokkes med stor bygningsmasse, flott beliggenhet, nydelig utsikt og mange bruksområder.

Regjeringen vil vurdere massetesting etter dansk modell

Regjeringen har bedt Helsedirektoratet vurdere strategien som planlegges i Danmark, med å koronateste store deler av befolkningen regelmessig.

«Vannforsyning og forskjellsbehandling i plansaker»

Stillingskrig mellom advokat og kommunedirektør

Advokat Tore Vikan fra Bodø står i stillingskrig med kommunedirektør Per Gunnar Johnsen i Lødingen kommune. De er ikke akkurat enige om tingenes tilstand rundt en bruker som har rett til personlig assistent fra kommunen.

– Tiltak i en skala som ikke har vært i Andøy tidligere

– Det er ikke å legge skjul på at dette er et stort tiltak for å skape nye arbeidsplasser, og i en skala som ikke har vært i Andøy tidligere, var meldingen fra Andfjord Salmon i folkemøtet om reguleringsplanene for Fiskenes og Breivik.

Hasjbot havner i tingretten

En hasjbot på 2.000 kroner skal avgjøres i Vesterålen tingrett.

Nektet barneskoleelev å komme på skolen. Jurist: – Kommunen burde legge seg langflate og beklage

En skole i Sortland bestemte tidligere i år at en barneskoleelev ikke fikk komme på skolen på en og en halv uke. Jurist Marius Storvik ved UiT mener skolen har gjort flere lovbrudd.

Disse skal dømme i Vesterålen forliksråd

Det er nå bestemt hvem de tre faste medlemmene, og tre varamedlemmer, i Vesterålen forliksråd er for årene framover.

390 nye koronasmittede siste døgn – 104 flere enn for en uke siden

Det siste døgnet er det registrert 390 koronasmittede i Norge. Det er 164 flere enn dagen før og 104 flere enn samme dag i forrige uke.

Tidligere ansatte i Hurtigruten:

Påstår at «ulydige» arbeidere ble straffet med degradering til eldre skip

Flere tidligere ansatte i Hurtigruten står nå frem etter at Kristian Sæterhaug tok et knallhardt oppgjør med rederiet på Facebook. – Ansatte som snakket mot ledelsen ble revet opp fra sitt arbeidsmiljø og omplassert til andre skip, sier Jan Tveråbakk.

Lærere krever avtale om «koronalønn»

Pandemien har ført til mye ekstraarbeid for lærerne – som de ikke får betalt for. Nå vil de ha en nasjonal ordning for kompensasjon på plass.

lørdag 20.02 2021

Steile fronter rundt omstridt veiutbygging

Advokat opplyser at de grunneierne langs Torstein Reinholdtsensvei på Myre han representerer, vil forhindre på alle måter at veien blir bygd.

Så mange omkom i fiskefartøyer i fjor

Sjøfartsdirektoratets statistikk viser en kraftig økning i antallet personer som omkom i fiskefartøyer i 2020.

fredag 19.02 2021

«Gratis ferge gir mer likeverdige levekår, og distriktene flere muligheter»

Hovden havn: – Viktig at fylkeskommunen får havna på lista

Innseilinga til Hovden havn er for grunn, innløpet for smalt og moloen for kort. Formannskapet i Bø sendte saka over til Nordland fylkeskommune, for å være sikre på at den er registrert.

torsdag 18.02 2021

Mari tar over Systua på Sortland

Systua har vært på Sortland i mange år. Nå tar Mari Bajonett Nielsen-Grøn over driften. Hun fikser ikke bare klær for privatpersoner, for en av Systuas største kunder er nemlig Kystvakten.

onsdag 17.02 2021

Mann varetektsfengslet etter grovt ran i Harstad

Seks personer ble pågrepet etter et grovt boligran i Harstad søndag. Nå er en av dem varetektsfengslet i fire uker.

Avgjørelse i Lapphaugen-saken fortsatt ikke klar

Klagene på kommunestyrets vedtak om Lapphaugen i Vestmarka på Sortland skulle egentlig vært ferdigbehandlet i midten av februar. Det er de ikke, men svaret ventes om ikke så altfor lenge.

Tatt i 20 over fartsgrensa

Kulturfabrikken holder åpent for ungdom i vinterferien

I vinterferien kan ungdom komme til kulturfabrikken for å spille spill, bruke øvingsrom og treffe andre ungdommer blant annet. Torsdag 27. blir det dessuten ungdomskino, men FIFA-turneringen som var planlagt er utsatt på grunn av korona.

Munck Islandi krever flere millioner fra LNS. Snart møtes de i retten

Det står om flere millioner kroner når Munck Islandi Ehf og Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) møtes i retten i mars.

Høyem-konsert i Bodø ble avlyst, nå kommer han heller til Hurtigrutens Hus

Da Sivert Høyems konsert i Stormen Konserthus i Bodø ble avlyst, kastet de seg rundt i Hurtigrutens Hus på Stokmarknes for å få han dit. Det greide de, og lørdag vil Høyem stå på scenen på Stokmarknes.

Foreldrenes inntekt og utdanning avgjør barnas deltakelse i aktiviteter

Barns deltakelse i idrett og frivillige aktiviteter avgjøres av foreldrenes inntekt og utdanning. Nesten dobbelt så mange ressurssterke deltar, viser studie.

Sa ja til The Whale

Kommunestyret i Andøy sa onsdag ettermiddag ja til å bevilge 15 millioner kroner i tilskudd til The Whale. Pengene hentes fra Andøy Energi Holding AS.

Avgjør utbyttesak

Kommunestyret i Andøy skal i dag avgjøre spørsmålet om 15 millioner i utbytte fra Andøy Energi Holding AS i et hasteinnkalt ekstraordinært kommunestyremøte på nett.

– Taksameteret har spunnet vel raskt

En bruker av kommunale tjenester saksøker Lødingen kommune for å få dekket sine utgifter til advokat i forbindelse med saksgangen knyttet til personlig assistent.

Planene om portforbud droppes av regjeringen

Regjeringen dropper å legge fram lovforslaget om portforbud for Stortinget, men kan hente fram forslaget om det skulle være nødvendig.

Kvinne tiltalt for promillekjøring

En kvinne fra Lødingen kommune er i Ofoten tingrett tiltalt for promillekjøring.

Solgt for 7,2 millioner

Onsdag ble det satt ny prisrekord for boliger i Andøy. Et hus på Kjerringnesset på Andenes ble solgt for 7,2 millioner kroner.

Fiskere melder at de blir svindlet av fiskekjøpere

Fiskeridirektoratet har fått meldinger fra fiskere som mener de blir svindlet på vekta. Nå ber direktoratet om konkrete tilbakemeldinger.

Gunnar Klo fikk nei til visningssenteret «Havet»

Gunnar Klo har søkt om en visningstillatelse og hadde plan om å bygge visningssenteret «Havet» på Myre. Dette sa Fiskeridirektoratet nei til. Selskapet er uenig i begrunnelsen for avslag og har klaget på dette.

Kan bli ny ordning for utenlandsk arbeidskraft

Fra og med 20. februar kan det komme nye retningslinjer som gjør det at en kan hente inn utenlandsk arbeidskraft, selv om det er innreiserestriksjoner.

286 nye koronasmittede siste døgn – 66 flere enn for en uke siden

Det siste døgnet er det registrert 286 koronasmittede i Norge. Det er 67 færre enn dagen før og 66 flere enn samme dag i forrige uke.

Vil kjøpe næringsareal ved Steinesjøen

Formannskapet i Bø er positive til å kjøpe et næringsareal ved Steinesjøen. Målet er å ha området klart, slik at bedrifter kan etablere seg her.

Mina ble daglig leder rett etter videregående

Da Big Bite trengte daglig leder på Sortland, falt valget på 19-årige Mina Løkken fra Kleiva. Hun har nå fått mye mer ut av friåret enn hva hun kunne forestille seg. Se reportasjen i denne artikkelen.

Mina ble daglig leder rett etter videregående

Da Big Bite trengte daglig leder på Sortland, falt valget på 19-årige Mina Løkken fra Kleiva. Hun har nå fått mye mer ut av friåret enn hva hun kunne forestille seg. Se reportasjen over.

Vil kjøpe næringsareal ved Steinesjøen

Formannskapet i Bø er positive til å kjøpe et næringsareal ved Steinesjøen. Målet er å ha området klart, slik at bedrifter kan etablere seg her.

søndag 14.02 2021

Vil likevel ikke sette ned fartsgrensen ved Jennestad Montessoriskole

Statens vegvesen har ombestemt seg og er kommet frem til at det ikke er grunnlag for å sette ned fartsgrensen ved Jennestad Montessoriskole til 40 kilometer i timen.

Disse transportområdene vil Øksnes kommune satse på

Øksnes kommune skal gi innspill til Regional Transportplan (RTP) og ønsker å fokusere på både veier, ferge- og hurtigbåttilbud.

lørdag 13.02 2021

Sortland på traktortoppen i Vesterålen

Sortland ligger på traktortoppen i Vesterålen, viser ferske tall fra Statens vegvesen.

Sortland på traktortoppen i Vesterålen

Sortland ligger på traktortoppen i Vesterålen, viser ferske tall fra Statens vegvesen.

torsdag 11.02 2021

Setter planer for nytt treningssenter litt på hold

Siden desember 2018 har treningskjeden Mudo Gym hatt planer om å etablere seg i Sortland Storsenter. Nå legger de planene litt på is.

onsdag 10.02 2021

– Hvis vi ser alle veiene i sammenheng får vi et paradigmeskifte på linje med da vi bygget bruene i Vesterålen på 70-tallet

Vesterålens Næringslivssamarbeid mener det er viktig at fylkesveiene i Vesterålen blir sett i sammenheng og prioriteres når fylkeskommunen vedtar ny regional transportplan.

– Må bli enige med hytteeiere

Mandag innvilget kommunestyret i Andøy dispensasjon til Andøya Space for bygging av den første oppskytingsrampen for satellitter. – Målet er at den skal være ferdig rundt årsskiftet, sier Odd Roger Enoksen.

A. H. Holding fikk ja til alle søknader

A. H. Holding og underliggende selskaper fikk enstemmig innvilget tre dispensasjoner og kjøp av ei kommunal tomt av enstemmig kommunestyre mandag.

– Hadde plutselig sjukt mange ubesvarte anrop. Er spent på veien videre

Torfinn Iversen sin kortfilm «Sparkekoret» kan bli nominert til Oscar, verdenens mest høythengende filmpris.  – Det er gjevt å komme så langt, jeg er utrolig spent på veien videre, sier Iversen.

Ingen offentliggjorte dommer på to uker

Ti dager etter at den gamle sorenskriveren gikk av med pensjon, er det ikke offentliggjort en eneste dom i Vesterålen tingrett.

Mistenkt for fyllekjøring

Politiet har stoppet en person i Sortland, mistenkt for fyllekjøring.

Postbilen sto fast

«Om å bygge på leirgrunn»

«Vi ønsket ikke debatt bak lukkede dører»

«De seks ansvarlige og de to desertører»

Bollestad ønsker seg flere matdyrkere i byen

Regjeringen lanserer en ny strategi for mer urbant landbruk i Norge. Men det følger ikke en krone med satsingen.

Fire norske filmer på Oscar-kortliste – sortlending lukter på nominasjon

Spillefilmen «Håp», dokumentarfilmene «Gunda» og «Kunstneren og tyven» og kortfilmen «Sparkekoret» er alle med videre i konkurransen om å bli nominert til Oscar.

– Synes det er positivt, men spent etter to år

– Vi sparer tid og miljøet på å bruke ferga, det er positivt at sambandet nå ikke endres på to år, sier leder i Norges lastebileierforbind, Einar Endresen.  

220 nye koronasmittede siste døgn – 71 færre enn for en uke siden

Det siste døgnet er det registrert 220 koronasmittede i Norge. Det er 126 færre enn dagen før og 71 færre enn samme dag i forrige uke.

tirsdag 09.02 2021

Markerte Samefolkets dag med Pride-flagget:

– En glipp

6. februar er ved norsk lov vedtatt å være nasjonal flaggdag i Norge. Det betyr at det skal flagges med det sameflagget ved alle offentlige bygninger. Andøy kommune valgte å henge opp Pride-flagget utenfor rådhuset.

mandag 08.02 2021

Disse områdene skal kartlegges for skred

Etter tilbakemelding fra Sortland kommune har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) nå landet på hvilke områder som skal kartlegges for skred i kommunene.

torsdag 04.02 2021

Tar oppgjøret om tre prikker og bot i tingretten

En mann som i Myre sentrum i Øksnes ble tatt av politiet for kjøring med håndholdt mobiltelefon, har valgt å ta oppgjøret om bota på 5.000 kroner til tingretten.

Nytenkende bilfører risikerer 12.000 i bot

En bilfører fra Bø tenkte nytt; og kjørte bil gjentatte ganger uten førerkort. Derfor risikerer han en bot på 12.000 kroner.

Lite snø gir frosne rør i Vesterålen

Rørleggerbedriftene VVT og Hadsel Rør har allerede rykket ut flere ganger i år for å få tinet frosne rør. – Grunnen er jo at vi ikke har det isolerende laget med snø på marka, sier Kristoffer P. Johannessen, medeier og faglig/teknisk leder hos VVT på Sortland.

onsdag 03.02 2021

Ber om regional tilpassing av idretten

Idretten i Nordland krever at det blir regionale tilpasninger som følge av lavt smittetrykk i regionen.

Tingretten: Unngikk å møte blikket til politibetjent

Vesterålen tingrett har dømt en mann for hasjrøyking, og viser i begrunnelsen blant annet til at tiltalte unngikk å møte blikket til en politibetjent.

Får kritikk av eget parti

Skattestuntet til Høyre-ordfører Sture Pedersen i Bø kommune i Vesterålen har fått stor oppmerksomhet, men blir kritisert av flere ordførerkollegaer.

291 nye koronasmittede siste døgn – 12 flere enn for en uke siden

Det siste døgnet er det registrert 291 koronasmittede i Norge. Det er fem færre enn dagen før og tolv flere enn samme dag i forrige uke.

mandag 01.02 2021

Andøya Space vil etablere virksomhet i Øksnes

Andøya Space har planer om å etablere en antennepark for atmosfærisk forskning, og ønsker denne lokalisert til Stø i Øksnes.

søndag 31.01 2021

Historisk veisatsing i Øksnes

I år er det bevilget syv millioner kroner til asfaltering av kommunale veier i Øksnes. Det er et historisk høyt beløp.

lørdag 30.01 2021

«Rock and Roll»: – Han var en smule selvgod og «uspiselig»

– Jeg har kjent Roll fra han for mange år siden kom til Vesterålen tingrett. Det er så lenge siden at jeg tror til og med han selv har glemt det. Da var han en smule selvgod og «uspiselig» for en ung advokat som meg, som selv visste det meste. For egen del var jeg derfor litt betenkt da han fikk embetet som sorenskriver, men der ble jeg svært positivt overrasket.

Vesterålens siste sorenskriver kaster kappa

Hans Edvard Roll har vært sorenskriver i Vesterålen tingrett i over 20 år. Etter 1.300 rettssaker er det definitivt over den 31. januar. Det kommer ingen ny for å erstatte ham.

torsdag 28.01 2021

Promillekjørte uten førerkort og skilt

En drøyt 20 år gammel mann fra Sortland må møte i tingretten etter at politiet avslørte flere uregelmessigheter.

Dette kreves av Andøya Space

Nordland fylkeskommune krever at Andøya Space tar ansvar for skader eller ulemper som trafikanter eller andre skulle bli påført som følge av stengt fylkesveg.

onsdag 27.01 2021

Vil si ja til planprogrammet for Gullkista

Administrasjonen i Sortland kommune mener at utvidelse av Gullkista steinbrudd egentlig bør avklares i en større prosess, som en kommuneplanprosess. Likevel anbefaler de politikerne å si ja.

Flysmart24: Flyselskapet Flyr starter ruter fra Evenes

Nettstedet Flysmart24 opplyser at det nye norske flyselskapet i starten skal fly innenriks fra blant annet Evenes.

Sjåførelever delte ut refleksvester på Sortland

VG2 ved linja for transport og logistikk på Melbu Videregående delte ut refleksvester på Sortland i dag. – Det blir bra mørkt her i nord i mørketida, sier elev Fredrik Rishaug.

Sortlandsskoler registrert med for få lærere

I et brev til kommunen gjør Statsforvalteren i Nordland det klart at flere sortlandsskoler er registrert med for få lærerårsverk. Oppvekstsjef i Sortland Erik Strand mener årsaken kan være feilføringer fra skolene.

Ber om ny, utvidet myndighet i hastesaker

Kommunedirektøren i Sortland ber på ny om utvidet myndighet i hastesaker som følge av koronasituasjonen.

Bidro med 35.000 til statskassa

Politiet gjorde god fangst i vesterålsgata.

To nye smittet i Hadsel

Hadsel kommune melder om flere korona-tilfeller onsdag.

Vil ta ut 15 millioner fra Andøy Energi til The Whale

Rådmann Kirsten Lehne Pedersen foreslår at Andøy kommune tar ut 15 millioner kroner i ekstra utbytte fra Andøy Energi til å finansiere et tilskudd til Thw Whale.

Dyrebeskyttelsen: – Vi trenger en dyrevelferdskoordinator

Styret i Dyrebeskyttelsen Norge avd. Lofoten og Vesterålen oppfordrer kommunene i Lofoten og Vesterålen, samt Lødingen, om å gå sammen for å opprette ei stilling som dyrevelferdskoordinator.

Politiet: – Innbruddsforsøk i tre hytter og et naust

Politiets undersøkelser i Eidsfjorden viser at noen har forsøkt å ta seg inn i tre hytter og et naust. Det opplyser politiet.

Tre nye koronatilfeller i Øksnes

Det ble i dag registrert tre nye smittetilfeller i Øksnes.

søndag 24.01 2021

Et sted har det ikke regnet så mye siden 1975regn

2020 er det varmeste året som er målt i Norge side 1900. Også i Vesterålen var det varmere og våtere enn normalt, og i Andøy ble det ny nedbørsrekord.

Lødingen-kvinne inngikk forlik om pasientskade

Partene i en sak der en kvinne fra Lødingen saksøkte Pasientskadenemnda for erstatning for økonomiske tap etter pasientskade, har inngått forlik.

lørdag 23.01 2021

Vil ha løsning med kontaktpunkt i Sortland på plass rimelig fort

Erik Strand, kommunalsjef for oppvekst i Sortland kommune, sier at de snart håper å få på plass en løsning med et kontaktpunkt for barn, unge og voksne.

torsdag 21.01 2021

Han er klar for å satse på torskeoppdrett

Oppdrettsselskapet Øyfisk søker om dispensasjon for å etablere åtte merder for oppdrett av torsk i Øksnes.

Hålogalandsveien noe forsinket

Forarbeidene til prosjekt E10/Rv. 85 Tjeldsund-Gullesfjordbotn-Langvassbukt går som planlagt. Samtidig er mulig oppstart utsatt minst ett år.

– Det er en grunn til at jeg har kalt Sortland for byen med vannskrekk

Sverre Bjørstad Graff, som bor i Oslo nå men er oppvokst på Sortland, har lagd flere tegninger av hvordan han ser for seg at en havnepromenade kan se ut.

onsdag 20.01 2021

Familie etter hyttebrannen i Andøy: − Vi er i dyp sorg

Pårørende etter den voldsomme hyttebrannen i Vesterålen forteller om en vanskelig tid, men sender en takk til lokalsamfunnet og hjelpeapparatet.

Disse vil bli rådmann i Andøy

Her er navnene på 11 av dem som har søkt på stillingen som rådmann i Andøy. Et navn er unntatt offentlighet.

Savner garderobelukta

Melbo-trener Thomas Rønning er fornøyd med tilvekstene til laget så langt, men forteller om en gjeng spillere som savner garderobelukta.

– Har masse å si for oss

Harald Jobsen, eier og driver av Sortland Mat & Vinhus og Olines Bistro, er glad for at skjenkestoppen er opphevet. Han mener det er nødvendig for at bransjen skal overleve.