Tema

fredag 14.08 2020

Setter ikke «hyttebygging nær Elvekroken» på sakskartet

Rødt Sortland har bedt ordfører om å sette ovennevnte sak på sakskartet til neste møte i formannskapet. Dette gjør ikke ordføreren.

På disse veiene kan de bli kø

Sortland kommune opplyser at det de to neste ukene er fire veier som skal asfalteres.

Koronakrise i friidretts-Sortland

Sortland hadde i vinter ambisjoner om å sende en rekordstor tropp til helgens junior-NM i friidrett i Kristiansand. Av ulike grunner blir det bare Runar Evjen og Vegard Solheim som deltar.

torsdag 13.08 2020
2

Sortland IL stakk av med seieren i årets sesongstart

Pangstart på årets fotballsesong for G13 mellom Melbo IL og Sortland IL. Seieren gikk til Sortland, og kampen ble avsluttet med 19-0.

– Kan bli aktuelt med lokale karanteneregler igjen

Ellen B. Pedersen, kommunelege i Øksnes, tror det kan bli aktuelt med nye perioder med lokale karanteneregler hvis smitten andre steder i landet øker. Når Vesterålen har hatt veldig lite smitte, tror hun karantenereglene er hovedgrunnen.

Konkurs får konsekvenser for kystvaktbasen

Konkursen hos Harstad-entreprenøren Bygg Engineering AS får konsekvenser også for utvidelsen av kystvaktbasen på Sortland.

Rødt melder kommunedirektøren til kontrollutvalget

Partiet Rødt i Sortland har meldt kommunedirektør Randi Gregersen til kontrollutvalget. De mener hun har gått ut over sine fullmakter knyttet til en personalsak i kommunen.

Flere Vesteråls-kommuner sliter med å fylle legestillinger

Hadsel har for tiden tre utlyste fastlege-vikariater. To har blitt utlyst på nytt, fordi de ikke lyktes i å finne noen som ville ta jobbene. Andøy og Sortland har også ledige vikariater som de sliter med å fylle.

onsdag 12.08 2020

Bygg Engineering slått konkurs, gjelden er på 38 millioner

Den nye koronaloven klarte ikke å redde Ekren- entreprenøren Bygg Engineering. Mandag sendte rekonstruktør Finn Håkon Jørstad saken til Nord-Troms tingrett og anbefalte at det åpnes konkurs. Det er snakk om en konkurs på 38 millioner kroner.

Vil ha «omkamp» om hyttebygging nær Elvekroken

Rødt Sortland ønsker opphevelse/omgjøring av dispensasjonsvedtaket for hyttebygging nær Elvekroken i Kjerringnesdalen.

tirsdag 11.08 2020

Sønnen (13) ble slått ned i skateparken i går: – Plutselig ringte politiet

Det ble en dramatisk mandag ettermiddag for Kelly Susan Gillies, hennes mann og ikke minst for sønnen hennes, da en ungdomsgjeng plutselig gikk til angrep. – Heldigvis varslet de politiet.

VNS om Hålogalandsveien: – En utsettelse nå vil være katastrofalt

Vesterålen næringslivssamarbeid (VNS) er krystallklare i sin konklusjon når det gjelder oppstarten av byggearbeidene til Hålogalandsveien. – Det er nå det skjer!

Full evakuering i Sortland sentrum: – Vi hørte bare brannalarmen gå av

Det var tilløp til dramatikk da brannalarmen gikk av i et forretningsbygg i Sortland sentrum litt før klokka ni i dag.

Sortland Bil utvider for nesten 6,5 millioner kroner

Verkstedet i industrifeltet har vokst ut av lokalene sine. Nå bygger de ut for å kunne møte den stadig økende mengden med oppdrag.

Fikk bot for å ha forårsaket brann i egen låve

Sortlandsmannen som innrømmet å ha forårsaket at hans egen låve brant ned på selveste St.Hans-aften, har fått 6.000 kroner i bot for uaktsom omgang med åpen ild.

mandag 10.08 2020

Rekordmange ble koronatestet på Sortland i dag

I dag ble 37 personer testet for korona på Sortland. Det er ny rekord, forteller kommunelege Mette Røkenes.

Politiet beslagla amfetamin og ulovlig rifle i Hadsel

Fredag ransaket politiet en bolig i Hadsel, og gjorde et større narkotikabeslag. Samtidig beslagla de et skytevåpen og noe tyvegods.

lørdag 08.08 2020

Får ikke forsvare NM-gullet

I 2018 vant Øystein Evjen (21) 400 meter hekk i U-20 klassen på junior NM. I fjor ble han nummer tre i U23. Sortland-gutten får imidlertid ikke muligheten til å forsvare NM-gullet fra to år tilbake i Kristiansand neste helg.

fredag 07.08 2020

Dette sier utelivsbransjen om skjenkestoppen

Serveringsstedene VOL har vært i kontakt med, er delt i sitt syn på den nye skjenkestoppen fra regjeringen som skal innføres fra midnatt i morgen. Hos Petroleum bar må man permittere 28 ansatte.

Frontkollisjonen: – Jeg strammet musklene og håpet det beste . Så smalt det

– Brått svingte en bil ut bak vogntoget og inn i min fil. Jeg rakk nesten ikke å reagere, sier Tor-Andrè Larsen (22) om front-mot-front-kollisjonen som kunne ha endt så mye verre på onsdag.

Spør om fylkene får lov til å bestemme fartsgrensene

Willfred Nordlund, Sp, spør samferdselsministeren om fylkene kan få lov til å bestemme fartsgrensene på fylkesveiene.

torsdag 06.08 2020

Han overtar ledelsen av Iversen Eftf.

Tor-Håkon Gabriel Håvardsen overtar som ny daglig leder i begravelsesbyrået Iversen Eftf. på Sortland

Færre dør i Vesterålen under korona

Forskerne mener at smitteverntiltakene mot korona har gjort at færre får influensa. Derfor dør det færre i Vesterålen og i Norge.

Bilsalget på vei tilbake mot normalen

Så langt i år har har antall registrerte nye biler på Sortland gått ned med 26 prosent sammenliknet med 2019. Forhandlerne VOL har snakket med forteller om sviktende salg da koronaen slo inn, men de har likevel tro på et godt år.

Økt salg av munnbind hos apotek i Vesterålen

Apotekene VOL har snakket med opplever kraftig økt etterspørsel etter munnbind. Kommunelege Ellen B. Pedersen i Bø mener munnbind er unødvendig i dagens situasjon, bortsett fra når man skal ut og fly.

5

Aktuelt med mer etterretning mot villmannskjøring4

Politiet i Vesterålen opplyser til VOL at det er aktuelt med mer etterretning mot villmannskjøring.

onsdag 05.08 2020

Sigrid Miklegard fra Sortland satser på fotball-toppen

Denne uka deltar 15 år gamle Sigrid Miklegard fra Sortland på Equinor talentleir i Porsgrunn, sammen med de beste jentespillerne fra 14 til 16 år. – Jeg satser først på toppserien, og så skal jeg bli så god at jeg kanskje kan spille i utlandet. Men jeg er veldig glad i å bo i Norge, sier hun.

Oppfordrer sortlendinger til å stille spørsmål til Erna

Fredag kommer statsminister Erna Solberg til Vesterålen, der hun først visiterer Bø, før ferden går til Sortland dagen etter.

tirsdag 04.08 2020

Hentet 25 millioner kroner på børsen i dag

Vesterålskraft solgte store deler av Fjordkraft-aksjene sine i dag. Dermed er første steget gjennomført sånn at Bø, Øksnes og Sortland kan få et saftig påfyll av penger.

Vol presiserer om gårdsovertakelse

VOL skrev lørdag om en gårdsovertakelse i Holmstaddalen, og presiserer at transaksjonen på 9,6 millioner kroner utelukkende gjelder overtakelse av gjeld.

– Vi må ikke glemme at vi står i en pandemi

Kommunelege i Sortland, Mette Røkenes, oppfordrer folk til å fortsatt holde avstand og ellers ta forholdsregler i forbindelse med den pågående pandemien.

13

Venke veltet med motorsykkelen på grusen, med sønnen Emil (8) bakpå

For halvannen uke siden opplevde Venke Øyan Hansen (47) marerittet, både som mamma og som motorsyklist. I en høyresving havnet motorsykkelen i et parti med løsgrus på asfalten og skjente ut. Det kunne ha kostet henne livet. Og enda verre: Livet til sønnen Emil.

13

Venke veltet med motorsykkelen på grusen, med sønnen Emil (8) bakpå

For halvannen uke siden opplevde Venke Øyan Hansen (47) marerittet, både som mamma og som motorsyklist. I en høyresving havnet motorsykkelen i et parti med løsgrus på asfalten og skjente ut. Det kunne ha kostet henne livet. Og enda verre: Livet til sønnen Emil.

mandag 03.08 2020

Sesongstart i fyr og flamme

Stokmarknes IL sin første treningskamp etter korona ble en kraftprestasjon av de sjeldne. Trener Nils Olav Larsen ser nå positivt frem mot høstsesongen.

Rekordomsetning for matbutikker i Vesterålen

Butikksjefene som VOL har snakket med forteller om rekordomsetning etter at korona-restriksjonene tvang folk til å holde seg hjemme. Etter at de norske turistene begynte å komme for fullt har omsetningen fortsatt å øke.

Denne bilen danker ut alle andre på Sortland

En bilmodell selges tre ganger oftere enn bilmodell nummer to på Sortland.

søndag 02.08 2020

Pandemi-ekspert kritiserer Hurtigrutens håndtering av korona-situasjonen

Etter at Hurtigruten la til kai i Tromsø, rakk passasjerene å bevege seg over større avstander før de fikk vite at de måtte i karantene. Pandemi-ekspert Ørjan Olsvik er ikke imponert over at Hurtigruten slapp passasjerene i land når det kunne være smitte om bord.

30 eiendommer solgt for mer enn fire millioner i år

Hele 30 vesterålseiendommer er solgt for mer enn fire millioner kroner i år.

Bil kjørte av veien, sjåfør fraktet til sykehuset

Søndag ettermiddag kjørte en bil av veien på Skjerfjordeidet, melder politiet.

10

Jøran kjøper gård for 10 millioner kroner

Fredag sluttet han som traktorselger hos Felleskjøpet. Mandag er han storbonde i Holmstaddalen.

Magdalene Lind 18 hundredeler unna norgescupseier

Magdalene Lind var fattige 18 hundredeler unna karrierens første norgescupseier da hun spurtet om seieren i et sterkt startfelt i Skogn.

Fant neonfarget kryp inni gammelt tre: – Kan være et virus

Ruben Berthelsen Nilsen (18) fra Sortland fikk seg en naturopplevelse utenom det vanlige ved Lilandsvannet tirsdag kveld. – Den var helt neonfarget, sier han om funnet han gjorde på fjellet.

Har bare tre bein: Einar må lange ut for å holde følge

– Hvor mye penger vi har brukt, tør jeg nesten ikke tenke på. Man blir jo så glad i de, sier Einar Karlsen. Oliver måtte amputere ett bein, men springer like godt på tre føtter som andre hunder på fire.

lørdag 01.08 2020

16 nye bedrifter i Vesterålen i juli. Einar og Finn startet den ene

16 nye bedrifter så dagens lys i Vesterålen i juli. Det var en mer enn i juli i fjor, og det er særlig god vekst i en kommune.

Sortland - juli

Rekordhøye boligpriser i Vesterålen

DNB eiendom og Eiendomsmegler 1 opplever rekordhøye eiendomspriser i Vesterålen. Selv i hovedfasen av koronapandemien var det ingen prisnedgang.

Sortland havn tapte på at Hurtigruten lå i opplag på Sortland

– Foreløpig regner vi med å gå med rundt 500.000 kroner i underskudd på driften av Sortland havn for i år, sier havnesjef Rune Werner Monrad til VOL. Årsaken er koronaviruset.

Mener Eidsfjord Sjøfarm avluset for nært rekefelt

Fiskeridirektoratet mener at Eidsfjord Sjøfarm kan ha avluset laks for nært et rekefelt.

fredag 31.07 2020

Blåbyens far vil spre blåfargen til hele Vesterålen: Dette svarer ordførerne

Multikunstner Bjørn Elvenes møter motstand for sitt innspill om å male noen kvartaler i samtlige vesterålskommuner blå. Kun sortlandsordfører Karl-Erling Nordlund er udelt positiv.

Bø har lavest arbeidsledighet

Ved utgangen av juli var det 562 helt arbeidsledige i Vesterålen, mot 355 i 2019. Alle kommunene i Vesterålen, unntatt Bø, har større andel arbeidsledige enn gjennomsnittet for Nordland.

Trodde han skulle selge 15-25 terrengkjøretøy i år. Solgte 40 første halvår

Daglig leder Rune Bredal ved Noa Maskin ble overrasket over godt salg av nye maskiner.

Trodde han skulle selge 15-25 terrengkjøretøy i år. Solgte 40 første halvår

Daglig leder Rune Bredal ved Noa Maskin ble overrasket over godt salg av nye maskiner.

torsdag 30.07 2020

Må ut med 121 millioner i skatt

Holmøy-konsernet må ut med nesten 121 millioner kroner i skatt på grunn av det gode resultatet i fjor.

Saftig underskudd i dekksenteret

Vesterålen Dekksenter hadde et driftsunderskudd på 721.000 i fjor.

Striden om Møysalen nasjonalparksenter fortsetter

I mai ble det kjent at stillingen som nasjonalparkforvalter flyttes fra Hennes til Sortland, noe innbyggere i bygden har uttrykt stor bekymring for. Blant disse er tidligere ordfører Kjell Børge Freiberg og styreleder for Innlandet lokalutvalg, Liss-Berith Bakkeli.

Kommunelønn i Vesterålen: – Tradisjonelle mannsyrker i toppen

– Oversikten viser at mannsdominerte yrkesgrupper ligger høyt på lønningslisten, langt over for eksempel sykepleiere, sier Line Tollefsen, nestleder for Fagforbundet i Nordland.

onsdag 29.07 2020

Tidligere TUIL-profil tapte mot gamlesjefen: Derfor tror han at «Gutan» rykker opp

Sortlendingen Mathias Dahl Abelsen (25) var tilbake i kjente trakter da han gjestet TIL og Alfheim.

Ny rekord for Prestfjord, tjente 251 millioner

Prestfjord As, som blant annet eier trålerne «Holmøy», «Langøy» og «Prestfjord, tjente 251 millioner kroner i fjor.

Tjente 312 millioner på oppdrett

Eidsfjord Sjøfarm nærmer seg en milliard kroner i omsetning, og tjente 312 millioner kroner på driften i fjor.

Front mot front ved Sortlandsbrua

Tirsdag kveld kolliderte to biler på Strand, i krysset ved Sortlandsbrua.

tirsdag 28.07 2020

Tre lokale oppdrettere har meldt seg på auksjon

Det er relativt stor interesse blant oppdretterne om å kjøpe seg mer vekst i en statlig auksjon.

Knuste vinflasker og tomme ølbokser ved Sortland barneskole: – Ikke nytt, dessverre

Småbarnsmamma Charlotte Andersen (29) fikk sjokk da hun skulle ta med seg barna sine med lekekamerater på tur til lekeplassen ved Sortland barneskole i dag. Hele området var overstrødd med tomgods etter festlig lag.

Rekordsalg av fritidsbåter hos Biltrend

Båtselgerne melder om rekordgodt salg, men sliter med å skaffe nok båter og motorer.

mandag 27.07 2020

Møysalen nasjonalpark: Krever ny prosjektstilling som skal legges til Hennes

Innlandet lokalutvalg ber i brevs form Hadsel kommune i samarbeid med Nordland fylkeskommune om å opprette en ny stilling i Møysalen nasjonalpark. Stillingen skal legges til Hennes.

Vil bygge ut Handelsparken, uvisst med Den blå diamant

Jan Erik Johnsen i Sortland Handelspark sier at de fortsatt planlegger å bygge hotellet Den blå diamant, men når er fortsatt helt uvisst. Før det blir aktuelt skal Sortland Handelspark utvides.

søndag 26.07 2020

Rex-gården en av mange næringseiendommer til salgs i Vesterålen

Høsten 2019 ble den såkalte Rex-gården i Melbu sentrum lagt ut for salg. På grunn av koronapandemien trakk eierne den fra markedet i vår. Nå er den en av flere næringseiendommer i Vesterålen som ligger ute til salgs.

lørdag 25.07 2020

Faller lakseprisen så mye at oppdretterne kan tape penger?

Lakseprisene har falt dramatisk de siste ukene. Det kan gi oppdrettsbransjen hodebry.

5

Trude Wold krever ny tingrett. – Jeg har hatt klientmøter på torget i femten minusgrader

Ifølge Sortlands-advokaten Trude Wold er veggene så tynne at de som står i gangen kan høre hva som skjer inne i rettssalene.

Satser 170 millioner på fabrikk – men råstoffet er omdiskutert

Tilsynelatende så liten at den kan gå for å være et rusk. Likevel satser Sortland-selskapet 170 millioner for å bygge verdens første fabrikk for å lage olje av skapningen. Men fangsten av raudåte er lang fra konfliktfri.

fredag 24.07 2020

Dette eier vesterålspolitikerne aksjer i

Tidligere oljelobbyist Ørjan Robertsen satser på solkraft, Christoffer Ellingsen er aksjonær i Klassekampen og Andøy-ordføreren satser på sperm. VOL har sjekket hva vesterålspolitikerne eier av aksjer.

Gift fra Evenes og Andøya kan havne i Sortland

Reno-Vest sitt deponi på Bremnes kan bli mottaksstasjon for giften PFAS. Gift fra flyplassene på Andøya og Evenes kan dermed havne i Sortland, hvor giften kan renses.

torsdag 23.07 2020

Bulldozer kjøper Hanssen Maskin & Transport AS i Bø

Bulldozer Maskinlag AS kjøper alle aksjene til Bø-selskapet Hanssen Maskin & Transport AS.

onsdag 22.07 2020

Ny rekordomsetning for El-Team

Sortlandsbedriften El-Team hadde rekordomsetning i fjor. Daglig leder Mads Røkenes tror den positive utviklingen vil fortsette, og forteller om gode tider for hele bransjen.

– Det er like tøft hvert år

Onsdag ble det holdt minnemarkering for terroren 22. juli på Sortland.

Rekordsalg av bobiler hos Vesterålen Caravan

– Det må være 15 år siden vi hadde så få bobiler på lager, sier daglig leder Bent Tore Pettersen.

tirsdag 21.07 2020

Vil selge Vesterålen sjøhus for 12,5 millioner

Eier av Vesterålen sjøhus, Marit Asbjørnsen, fortviler over planene til nabo Benfra AS om å fylle ut et stort område i sjøen langs hele sørsiden av hennes eiendom. – Fyllingen vil ta fra gjestene våre naturopplevelsen sin, frykter Asbjørnsen.

Oddmund Enoksen i ordkløyveri med kunstner

Kunstneren Amund Sjølie Sveen anklager advokaten fra Sortland for å ha lekket interne dokumenter.

mandag 20.07 2020

– Vi har en million i verdiskapning per sysselsatt

Lofoten og Vesterålen har høyest verdiskaping i nord. Dette var konklusjonen etter en analyse som Kunnskapsparken gjorde på oppdrag fra Sparebank1 Nord-Norge.

– Vi synes dette er veldig rart

Politiet etterforsker innbruddsraidet i forrige uke der blant annet en fallskjerm til over 30.000 kroner ble stjålet på Sortland. – Vi får ingen informasjon fra de mistenkte.

Vil fylle ut for nytt næringsområde i Sortland

Over lengre tid har planene om å etablere nytt næringsareal ved Ånstadsjøen vært klare. Nå er det søkt om å få fylle 222.800 kubikkmeter med masser i sjøen ved eiendommen slik at dette kan skje.

3

– Horribelt at råkjørere legger ut skrytevideoer

– Det er over hodet ikke greit at unge, mannlige bilførere legger ut skrytevideoer om råkjøring på sosiale medier.

Real skattesmell i Hadsel og Bø

Den samlede skatteinngangen i Hadsel er ned 19,5 prosent så langt i år. I Bø er nedgangen 15,2 prosent.

Trailer kjørte i grøfta for å unngå elgkollisjon

Før klokken 07:00 mandag morgen måtte en trailer med henger kjøre grøfta for å unngå å kollidere med to elger.

søndag 19.07 2020

Nye sterke plasseringer av sykkeltalent

Fredag vant sortlendingen Magdalene Lind andre etappe av Uno X Tour De Fjells. Det var også hennes første seier i et sykkelritt.

Campingvogn på Sortlandsbrua løsnet fra hengerfeste

Søndag løsnet en campingvogn fra hengerfestet på en bil, midt oppe på Sortlandsbrua.

lørdag 18.07 2020
6

BlaBla-festivalen lørdag kveld: – Her er noe for enhver smak

Om årets BlaBla-festival ble amputert, var det kun på grunn av koronaepidemien. Musikalsk og besøksmessig var den en suksess, ifølge arrangører og publikum.

Her lukter det ikke fisk - det lukter penger

De fisker torsk og produserer laks. Slikt blir det penger av. Mye penger. Ikke rart Holmøy-konsernets base på Holmen i Sortland til forveksling kan ligne et eksklusivt og urbant kontorbygg.

fredag 17.07 2020

Seier for Sortlandssyklist

I dag kjørte Magdalene Lind fra Sortland inn til seier i etappe 2 av Uno X Tour De Fjells.

Sortlandsmann dømt til fengsel i tre år

Vesterålen tingrett har dømt en mann fra Sortland til fengsel i tre år.

Forbudt å skjenke ved bardisken

Sortland kommune har sendt en orientering til alle skjenkestedene: Det er ikke lov å selge alkohol ved servering fra bardisk.

torsdag 16.07 2020

Til helga braker denne festivalen løs igjen - i Sortland sentrum

– Det så lenge ut til at vi måtte avlyse, men jeg fikk mast igjennom at vi skulle gjennomføre, sier festivalansvarlig Robert Larsen hos musikkfestivalen BlaBla til VOL.

2

Utforkjøring på Vikeidet

Torsdag kveld har en bil kjørt utfor veien på Vikeidet i Sortland.

Posttyveriet på Sortland: En person pågrepet og varetektsfengslet i fire uker

Politiet på Sortland pågrep tirsdag kveld to menn i 30-årene som de mener står bak et større innbruddsraid på Sortland og muligens på Stokmarknes i helga, og fram til de ble tatt.

Utleier taper én million kroner på konkurs

Eierne av Sortland storsenter taper over én million kroner i ubetalt husleie og serviceavgifter etter konkursen i Kafé Storsenter AS, som drev kafeen «Jafs» i senteret.

Smekkfulle camping-plasser i Vesterålen, hotellene sliter

VOL tok tempen på overnattingssteder i Vesterålen i dag. Tilbakemeldingen går på at nordmenn absolutt søker til regionen, og da spesielt campingtilbudene. Også utlendingene ser ut til å begynne å bestille overnatting.

Mange møter ikke opp til tannlegetimene

– Det er et generelt problem at ikke alle møter opp til timer, sier fylkesfagsjef for tannhelse i Nordland, Øystein Bærø.

onsdag 15.07 2020

Pakke til 30.000 kroner stjålet på Posten: – Tyven har gått inn en åpen dør og bare hentet den

I går fikk Jørgen Henriksen seg et lite sjokk når han skulle på posten og hente pakken med en fallskjerm i, som var sendt fra Tromsø. Betjeningen kunne ingen steder finne pakken. Etter hvert viste videoovervåkningen hvorfor.

Den kulturelle skolesekken i Nordland

Ansatt som driftsansvarlig for Vesterålen

I midten av august tiltrer Maja Zakariassen som produsent i Den kulturelle skolesekken i Nordland.

Nordland mangler 600 sykepleiere, og i framtiden blir det langt verre

I 2035 vil Norge mangle 28.000 sykepleiere hvis ikke noe blir gjort i tide, ifølge beregninger fra Statistisk Sentralbyrå.

tirsdag 14.07 2020
10

Nå åpner han Gammel-stua for gjester: – Dette har jeg drømt om i mange år

Eier Harald Mical Jakobsen ved Sortland hotell er opprømt som et lite barn når han ønsker pressen velkommen til sitt nyeste tilskudd på overnattingsfronten. Gammel-stua, som er oppusset og tilbakeført til gammel stand.