Tema

torsdag 22.04 2021

Standup-komiker Ørjan Burøe til Stokmarknes :

– Oppnår jeg at ett par drar hjem og snakker om følelser, er jeg fornøyd

Med forestillingen «Store gutter gråter ikke» ønsker Ørjan Burøe å by på seg selv og vise at han ikke er redd for å vise følelser. Og det kan komme mye moro ut av det som har gjort vondt.

tirsdag 20.04 2021

Sterkere bedriftssamarbeid mot marin forsøpling

Nordic Comfort Products (NCP) lager designmøbler av resirkulert havplast. Som nytt tilskudd i vesterålsbaserte Marine Recycling Cluster (MRC) kan de bidra med å skape verdi av plasten som klyngen samler opp.

mandag 19.04 2021

Forekomsten av flått øker i Vesterålen

Det er en økende forekomst av flått i Vesterålen. Nå kommer det meldinger om at også kattepuser blir rammet, men det er ikke mange.

Vil ha regional tilsynsenhet for byggebransjen:

– Sannheten er at vi vanligvis ikke har ressurser

Eva-Kristin Varheim, byggesaksbehandler i Sortland kommune, foreslår å opprette en regional enhet som driver tilsyn med bygg- og anleggsnæringen. Slik situasjonen er nå tror hun at alvorlige lovbrudd blir oversett.

Melder væromslag på onsdag. – Det er nok greit å ha plogskjæret klart på brøytebilen

Mandag og tirsdag ser ut til å bli de siste varme dagene på en stund, forteller statsmeteorolog Per Egil Haga.

søndag 18.04 2021

Kristina hevdet seg i klubbkonkurranse, men har fortsatt litt igjen før hun slår alle gutta

Søndag arrangerte Lofoten triathlonklubb klubbkonkurranse. Sortlendingen Kristina Starheim markerte seg og ble beste kvinne i konkurransen.

Vil satse bedre på lærlinger

Øksnes kommune har til nå ikke vært tilknyttet et opplæringskontor, som bistår med det administrative rundt lærlinger. Dette ønsker nå kommunen å endre på.

Kanskje siste dag hvor hele alpinsenteret er åpent

Rune Monrad, leder for Ånstadblåheia alpinsenter, sier det sannsynligvis er siste dag de holder åpent helt til toppen.

Fire ja, og ett nei, til torskeoppdrett i Øksnes

Til uken skal teknisk hovedutvalg behandle fem ulike dispensasjonssøknader for torskeoppdrett i Øksnes. Fire av søknadene innstilles positivt, mens én avslås.

Hadsel ber om elgmerking på utsatt veistrekning

Hadsel kommune ber i en henvendelse til Statens vegvesen om at en strekning på 6,5 kilometer på Austvågøya blir merket med elgskilt.

«Ta hele landet i bruk!»

– Det er blant de de vanskeligste følelsene et menneske kan ha

Lærer tar et oppgjør med skjult mobbing – og har noen gode råd til foreldre.

Ane satser på hest

Ane Berg Fredriksen (17) startet opp i fjor høst på toppidrett med dressur ved Melsom videregående skole. Målet er å konkurrere innen hestesport.

lørdag 17.04 2021

AP vil gjøre det mindre lønnsomt å senke formuesskatten

I dag, lørdag, vedtok landsmøtet til Arbeiderpartiet at staten ikke skal kompensere kommuner som får reduserte skatteinntekter fordi de kutter formuesskatten.

AP-landsmøtet vil ha stemmerett for 16-åringer

Landsmøtet til Arbeiderpartiet har vedtatt at de ønsker stemmerett for 16-åringer i kommune- og fylkestingsvalg. Juline Nikoletta Aspenes fra Holmstad, som er politisk nestleder i AUF i Nordland, er veldig glad for dette vedtaket.

Ønsker å avslutte miljøovervåking på Hadseløya

Forsvarsbygg har anmodet Miljødirektoratet om å få avslutte miljøovervåkinga knyttet til sanering av det gamle skyte- og øvingsfeltet i Melbumarka.

Positiv til Andøya Space sine planer i Øksnes

Andøya Space har planer om å etablere en antennepark for atmosfærisk forskning, og ønsker denne lokalisert til Stø i Øksnes. Det er kommunen positiv til.

Babcock inngår avtale om nytt ambulansejetfly i Tromsø

Babcock er fornøyd med å ha inngått avtale med Luftambulansetjenesten HF om et nytt ambulansejetfly som skal være stasjonert i Tromsø.

fredag 16.04 2021

Tjente flere millioner i skandaleselskap, mens pensjonister tapte sparepengene

Tennisprofilene Christian Ruud og Ola Bentzen holder Myrland juridisk ansvarlig for mulige tap: krever han erstatter "krone for krone" hvis de selv blir dømt.

– Blir man boende på sofaen til en kompis får man ikke døgnrytme

Politiet i Sortland, kommunen og NAV har inngått en avtale om å samarbeide tettere for å følge opp personer som har gjort kriminelle handlinger. Målet at det skal bli lettere å skape seg et lovlydig liv.

Må i fengsel etter sex med mindreårig

En ung vesteråling ble i Salten tingrett dømt etter at han hadde seksuell omgang med en 14 år gammel jente.

Gjør klart til å legge ny kabel i Hadselfjorden

Statnett skal skifte ut kabelforbindelsen mellom Melbu og Fiskebøl. For å kunne gjøre dette gjennomføres det nå havbunnundersøkelser av Hadselfjorden.

«Norge trenger å styrke hele den maritime verdikjeden»

Sterk økning i salg av trebaserte byggevarer

I mars økte salget av trebaserte varer som konstruksjonsvirke, trelast og impregnert med 27,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Nordlaks´ nye brønnbåt «Bjørg Pauline» på tur hjem

Ett år på overtid er endelig Nordlaks sin nye brønnbåt «Bjørg Pauline» på tur hjem for å betjene Havfarmen.

Regjeringen vil la USA sette opp infrastruktur på Evenes

Det legges i en ny forsvarsavtale til rette for amerikansk aktivitet på fire norske forsvarssteder, deriblant Evenes. De kan få oppgradert infrastruktur med amerikanske midler.

Kystverket mener de ikke har ansvar for utbedringsbehov i Myre Havn

Havna på Myre har problemer etter de statlige havneutbedringene for noen år siden. Samferdselsdepartementet innrømmer delvis skyld, men tar ikke regninga for nødvendige tiltak. Heller ikke fra Kystverket kan Øksnes kommune vente seg snarlig hjelp.

Framsikt månedens bedrift for mars

NHO Nordland har i en uhøytidelig kåring kåret programvareselskapet Framsikt i Bø til månedens bedrift for mars 2021.

Avventende glede for Skagens FOT-status

Regionrådsleder Hugo Jacobsen er glad for at Skagen snart er inne på ordningen med offentlig kjøp av flyruter, de såkalte FOT-rutene. Om ett år overtar fylket dette ansvaret, og Jacobsen mener det viktigste nå er å sikre at Skagen beholder FOT-statusen etter overtakelsen.

Vesterålinger vokter grensa på Bjørnfjell

Vesterålen heimevernsdistrikt har fått oppdraget med å vokte grenseovergangen på Bjørnfjell en måned fremover. Åtte vaktsoldater bidrar i samarbeid med politiet i grensekontrollen.

Stenger deler av Steiroveien

Valgforsker: Pandemien hjelper Ap

Ap er i medvind og framstår mer samlet enn på lenge. Det skyldes ikke minst koronapandemien, ifølge valgforsker.

617 nye koronasmittede registrert siste døgn

Det siste døgnet er det registrert 617 koronasmittede i Norge. Det er 18 flere enn dagen før, men 261 færre enn samme dag i forrige uke.

Gang- og sykkelvei i Sigerfjord skal vurderes grundigere

Kommunestyrerepresentantene i Sortland mente at utgangspunktet for å fatte vedtak om gang- og sykkelvei i Sigerfjord ikke var godt nok. Dermed sendte de saken tilbake til kommunedirektøren.

Dette skjer videre i Lapphaugen-saken

Sortland kommune må svare ut de to punktene som Statsforvalteren i Trøndelag synes var for dårlig utredet i Lapphaugen-saken. Deretter må saken opp til ny ordinær saksbehandling hos politikerne.

Vesteråling fikk sin sjette dom for ruspåvirket kjøring

En vesteråling er i Lofoten tingrett dømt til fengsel i seks måneder for oppbevaring av amfetamin, bilkjøring i ruset tilstand og kjøring uten førerkort.

torsdag 15.04 2021

Skagen inne på FOT-ordningen

Samferdselsdepartementet har i dag lyst ut en konkurransene om drift av rutene Stokmarknes – Bodø og Stokmarknes – Tromsø.

Rabben: Innvilget dispensasjon, men stiller vilkår

Kommunestyret i Andøy innvilget mandag dispensasjon til to boliger på Rabben på Andenes. Det stilles imidlertid noen vilkår til dispensasjonen.

Ser fram til å ta over Kunstnerhuset

Harry Pedersen, styreleder i Gerdas Hus - Kunstnerhuset AS, ser fram til at det ideelle selskapet kan ta over Kunstnerhuset på Sortland.

Da er det avgjort: Kunstnerhuset selges til ideelt selskap

Kommunestyret i Sortland vedtok torsdag at Kunstnerhuset AS skal selge Kunstnerhuset til det ideelle selskapet Gerdas Hus – Kunstnerhuset AS for 500.000 kroner.

14 bøtelagt i Sortland

Har oppløst organisasjonen «Bevar Andøya flystasjon»

Facebook-gruppen består, men organisasjonen «Bevar Andøya flystasjon» er oppløst.

Bjarne Brøndbo til Kulturfabrikken

I forbindelse med at det nå åpnes opp igjen for kulturarrangementer, blir det arrangert flere konserter i Kulturfabrikken utover våren.

Byggesystemer Vesterålen kjøpt opp av ledende selskap

Renta er blant Norges største på utleie av maskiner og utstyr . Nå kjøper de opp samtlige aksjer i Byggesystemer Vesterålen.

Snart kan det bli bompenger for å kjøre til denne strandperlen

– Vi ønsker å holde veien vedlike og holde den kjørbar, sier Enok Olsen i Sameiet Bleik utmarksfellesskap, som vil innføre bompenger på veien vestover fra Bleik.

Travbanen skal brukes til idrettsformål

The Whale-utgraving vil koste 9,3 millioner

Norges arktiske universitet ber nå om garanti for 9,3 millioner kroner for utgravinger i forbindelse med The Whale. – Det er en kostnad vi kan leve med, sier Benn Eidissen, som er styreleder i The Whale.

Måtte sveise igjen søppelkonteinere for å unngå misbruk

Hadsel kommune har sett seg nødt til å både låse og sveise igjen søppelkonteinere for å unngå misbruk av en søppelordning beregnet på camping og friluftsliv.

onsdag 14.04 2021

To øksnesværinger på landslaget

I Norges tropp til kommende EM-kvalifisering i volleyball, er to tidligere Øksil-spillere tatt ut.

Dette foreslår kommunen å gjøre med travbanen på Jennestad

Da formannskapet i januar skulle behandle sak om fremtidig bruk av den gamle travbanen på Jennestad, ble saken utsatt i påvente av ytterligere utredninger. Dette er nå gjort og kommunen har fått klarhet i hva de burde gjøre med området.

Musikkbransjen i harnisk etter avslåtte søknader

Violet Road er blant bandene som reagerer sterkt på at søknadene til stimuleringsordningen er blitt avslått.

Kontrollutvalget vil belyse alle momenter ved salget:

Bestiller full gjennomgang av sykehusbukta

Kontrollutvalget i Hadsel vil, med bakgrunn i kommunestyrevedtak i mars, ha en full undersøkelse av prosessen rundt salget av tomta i sykehusbukta på Stokmarknes.

Kontroll ga 25.000 til statskassa

Fem personer må betale for å ha brukt mobiltelefon under kjøring.

– Byggestart i sommer

Odd Roger Enoksen i Andøya Space sier det blir byggestart for satelittoppskyting i sommer. – Den første satellitten skal skytes opp våren 2022, sier Enoksen.

Fredag blir det lettelser også i Hadsel

Servicetorget og NAV-mottaket i Hadsel åpnes for publikum i neste uke.

Vil gi 210.000 til Veipakke Vesterålen

Det ligger an til at politikerne i Sortland torsdag vil vedta å tilslutte seg arbeider med Veipakke Vesterålen, samt å gi tilskudd på 210.000 kroner til prosjektet.

Bredbåndsutbygging: Kostnad på 118.000 kroner per husstand

Øksnes kommune vil søke statlige midler til bredbåndsutbygging i området Lifjord-Steinlandsfjord-Tjønnbogen. Foreløpige tall viser en totalkostnad på seks millioner kroner for de 51 berørte husstandene. Det blir nesten 118.000 kroner per husstand.

Lofotselskaps anke overfor BioMar avslått

Det er konkludert med at BioMars smoltifiseringsfôr Intro Tuning ikke krenker lofotselskapet STIMs nye europeiske patent.

Esso Havna Service vil bygge dekkhotell og dekkverksted

Esso Havna Service har søkt om å få bygge et dekkverksted og dekkhotell i industriområdet i Vestmarka, med areal på 1.500 kvadratmeter.

Har jobbet for å få kommunalt vann siden 1984

Nå skal alle innbyggerne i Hognfjorden som ønsker, få vann fra kommunen. Ventetiden har vært lang.

– Pakkene kommer ikke over natta, men etter tre dager

Det sa arbeiderpartiets Tommy Søberg, som fortviler over Postens pakkelevering i Andøy. Ordfører Knut Nordmo (Sp) er enig, og tror ikke dagens regjering vil sørge for noen bedring.

5

Gulstadøya: Fant plass til 50 bygg mellom kulturminnene

I en mulighetsstudie som HR Prosjekt AS i Oslo har laget, fant de plass til 50 bygg blant kulturminnene på Gulstadøya på Melbu.

tirsdag 13.04 2021

Riksadvokaten kartlegger ulovlig ransaking i narkosaker

Riksadvokaten pålegger politiet og statsadvokatene å legge alle kortene på bordet når det gjelder bruk av tvangsmidler i narkotikasaker.

Trekker tilbake karbonadedeig etter mistanke om salmonella

Ombudet: Etnisk praksis kan være lovstridig

Likestillings- og diskrimineringsombudet mener at praksisen med egne regler for ikke-norske sesongarbeidere ved Vinmonopolet på Myre kan være brudd på straffeloven. Samtidig slår Vinmonopolet fast at ingen kunder skal vurderes etter etnisitet eller opprinnelse i butikkene deres. Nå varsler Vinmonopolet endringer ved avdelingen på Myre.

Slik blir første trinn i regjeringens gjenåpningsplan

Fredag starter første trinn i regjeringens plan for å gjenåpne landet. Dette betyr blant annet at man kan ha flere på besøk hjemme, avstandsanbefalingene går fra 2 meter til 1 meter og skjenkestoppen oppheves.

Starter prosessen med å finne Teigens erstatter

Et ekstraordinært og enstemmig kommunestyre vedtok tirsdag å umiddelbart begynne prosessen med å rekruttere ny kommunedirektør etter at Ola Morten Teigen annonserte sin avgang før helgen.

Stiller spørsmål i Stortinget om tyverier i Vesterålen

Siv Mossleth, Stortingsrepresentant for Senterpartiet i Nordland, lurer på om tyveriene som har vært i Vesterålen den siste tiden kan sees på som et resultat av nærpolitireformen. Dette må justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) svare på.

Nå fiskes det mest utenfor Finnmark

Det ble landet litt over 2.000 tonn torsk i Vesterålen forrige uke. Nå har torsken dratt nordover og det fiskes mest utenfor Finnmark.

Wold om avdød advokat:

– En saklig advokat som hadde klienten i forsetet

Sortlandsadvokat Trude Wold er nestleder i Den Norske Advokatforeningen. Hun kjente ikke avdøde Tor Kjærvik, men oppfattet ham som en engasjert kollega som hadde klienten i fokus. Hun tror advokatene kan ta litt lett på risikoen i jobben, og tidvis være litt naiv i forhold til dette.

«Å skape velferd krever samarbeid»

Gullsmedranet: Politiet jobber med flere tips etter Åsted Norge

Mandag kveld fikk gullsmedranet på Myre i forrige uke stor oppmerksomhet på Åsted Norge på TV2. Politiet fikk flere tips de nå jobber videre med.

Internasjonal premiere for hennes nye film

Filmskaper og øksnesværing Solveig Melkeraaen har lagd film om den nå nedlagte Strengelvåg skole. Filmen har nå hatt internasjonal premiere på festivalen Hot Docs i Canada.

Ber regjeringen sikre at trålerne leverer fisk til fiskerisamfunnene

Senterpartiet ønsker at stortinget skal be regjeringen om å sikre at de leveringspliktige trålerne faktisk leverer fisk til de tilgodesette fiskerisamfunnene i tråd med intensjonen i pliktsystemet.

Nordlaks slipper ekstra miljømålinger

Nordlaks Oppdrett AS har fått medhold hos Statsforvalteren om at selskapet ikke trenger å gjennomføre ekstra strømmålinger ved havfarmen vest for Melbu.

648 nye koronasmittede registrert siste døgn – 75 flere enn for en uke siden

Det siste døgnet er det registrert 648 koronasmittede i Norge. Det er 227 flere enn dagen før og 75 flere enn samme dag i forrige uke.

Ruud og Bentzen avviser søksmål fra nordnorske investorer

Tennisprofilene Christian Ruud og Ola Bentzen vil ikke dekke tap på 60 millioner kroner, de mener nordlendinger selv gjorde om lån til aksjer i skandaleselskap.

Byggeprosjekter skal under lupen

Kontrollutvalget ønsker å bestille nok en revisjon av Hadsel kommunes praksis. Denne gang skal Ekren og helsehuset under lupen.

Vinmonopol på Sortland og Stokmarknes: – Merkbart med svinn i vinter

Både vinmonopolet på Sortland og Stokmarknes har vært nødt til å gjøre tiltak etter å ha opplevd svinn. – Det er merkbart at det er i sesongen dette skjer. Resten av året er vi ikke plaga, sier butikksjef Bjørn Larsen.

Vinmonopol på Sortland og Stokmarknes: – Merkbart med svinn i vinter

Både vinmonopolet på Sortland og Stokmarknes har vært nødt til å gjøre tiltak etter å ha opplevd svinn. – Det er merkbart at det er i sesongen dette skjer. Resten av året er vi ikke plaga, sier butikksjef Bjørn Larsen.

Byggeprosjekter skal under lupen

Kontrollutvalget ønsker å bestille nok en revisjon av Hadsel kommunes praksis. Denne gang skal Ekren og helsehuset under lupen.

mandag 12.04 2021

«Å skyte spurv med kanoner»

Står på for rene strender

Vårens skitneste og vakreste eventyr står for tur. Strandrydding har blitt populært. Ryddefirmaet LoVeMar AS fikk jobbsøkere helt fra Italia og Frankrike som vil rydde strender.

Her blir det snart bedre mobildekning

I løpet av året blir det bedre mobildekning flere steder i Øksnes.

«Skjebneuke for rusreformen»

Mørk start på året for overnattingsbedriftene i nord

De nordnorske overnattingsbedriftene hadde en nedgang på 173.546 overnattinger i februar, sammenlignet med samme måned i fjor.

Gullsmedranet: Utlover dusør til tipset som fører til at saken blir oppklart

Innehaver Diana Andreassen ved Smykkeskrinet på Myre sier hun ennå ikke har full oversikt over hvilke verdier som er stjålet. Men at det er gull for mange hundre tusen kroner, er et faktum. Nå utlover butikken dusør til den som tipser slik at saken blir oppklart.

Helsenorge advarer mot svindelforsøk

For tiden sendes det ut falske e-poster som utgir seg fra å være fra Helsenorge.no og som omhandler en utbetaling. Disse må ikke besvares.

Været denne uka:

Litt av hvert i ukedagene, men til helga ser det lovende ut

– Prognosene viser litt av hvert den kommende uka.

Skulpturen «Rodd fiske» skal lyssettes i flomålet: – En ny attraksjon i Bø

«Rodd fiske» blir 19 fots skulptur i flomålet ved Friluftgalleriet i Vinjesjøen. Næringslivet i Bø bidrar til det man håper skal bli en attraksjon på høyde med «Mannen fra havet».

Oppretter sak etter trafikkuhell

Det var et trafikkuhell i Sortland sentrum mandag formiddag.

Salgsstart for Steinbruddet i dag: – Når første byggetrinn er solgt kjører vi i gang byggetrinn to

Leilighetene i den første av fem blokker i Steinbruddet panorama på Sortland er lagt ut for salg i dag.

Dårligste lofotfiske på 21 år

Man må hele 21 år tilbake i tid for å finne et dårligere lofotfiske.

Kommunestyremøte i Andøy

Kommunestyret i Andøy samles i dag til fysisk møte i Idrettshallen på Andenes. Flere dispensasjonssaker og vedtekter for kommunale barnehager er blant sakene som skal behandles. VOL sender møtet fra klokken 11.00.

Nordland jumbo: Bredbåndsdekning handler om penger, ikke noe annet

– Dersom Nordland skal få hundre prosent fiber- og bredbåndsdekning er dette først og fremst et spørsmål om offentlige tilskudd.

Skal ta bedre vare på Anda naturreservat

Det skal lages en forvaltningsplan for Anda naturreservat i Øksnes kommune. Det er allerede kommet flere innspill til temaer som bør behandles i planen.

Snudde om kai-midler til Skipnes

Øksnes kommune har snudd i sitt syn på økonomisk støtte til utbedring av kai ved Fiskeværet Skipnes, og gir 100.000 kroner til formålet.

tirsdag 06.04 2021

– Flere statlige arbeidsplasser i Vesterålen

Drøyt fem måneder før fylkes- og stortingsvalget går av stabelen, mener Arbeiderpartiets leder i Nordland at arbeidsplasser og vekst i befolkninga er det viktigste de vil kjempe for.

mandag 20.04 2020

Landbruksrådgiver Ragnhild Renna om Klimakur 2030: Kritisk til utregning

Landbruksrådgiver Ragnhild Renna er kritisk til at naturens kretsløp undervurderes i klimadebatten. – Vi kan ikke vedta oss bort fra fotosyntesen og andre naturlige prosesser, sier hun.

søndag 19.04 2020

Avinor får ikke sette opp dette skiltet

Avinor vil gjerne fortelle reisende at de nå kjører inn på et privat område. Men det sier Statens vegvesen nei til.

onsdag 15.04 2020

Vesterålen tingrett:

Båtselger måtte betale tilbake 2,3 millioner

– Selgeren av båten måtte ta båten tilbake og betale 2,3 millioner kroner til min klient.

Oppfordring til reiselivsbedrifter i Øksnes:

– Søk støtte til omstilling

Øksnes kommune har sendt brev til reiselivsaktørene med oppfordring om å søke om tilskudd fra bedriftsutviklingsfondet for å styrke sin produktutvikling og markedsføring i disse koronatidene.

tirsdag 14.04 2020

Normar Trading AS med greit fjorår

Normar Trading AS på Myre spesialiserer seg på gjenbruk av utstyr og maskiner til fiskerinæringa. Omsetningen i fjor var på det jevne og Inge L. Nilsen er sånn sett brukbart fornøyd.

søndag 12.04 2020

Smittevernlegen i Bø: – Vi har vunnet slaget, men må også vinne krigen mot korona

Etter påske skal Norge åpne delvis igjen. Kommunelegen i Bø skriver i dag at samfunnet ikke må slutte å ta forholdsregler. Om man gjør det, kan pandemien skyte fart som aldri før.

Kommuneoverlege Anders Stave:

– Selvtilfredshet dreper

Kommuneoverlege i Andøy Anders Stave oppsummerer korona-situasjonen i Andøy i dette åpne brevet VOL gjengir fra Andøy kommunes nettsider.

Stuekonsert ga over over 14.000 kroner til pårørendeforening

– Det er helt fantastisk, sier Dag Vidar Jensen etter at stuekonserten påskeaften har gitt over 14.000 kroner til pårørendeforeningen ved Andenes helsesenter.

6

Når strømmen går, rykker disse ut uansett vær. Vi ble med på innsiden

At lyset plutselig slukker og man utbryter «faen», er ingen uvanlig foreteelse vinterstid i Andøy. Men strømmen vi tar for gitt, er for et lite lag dedikerte montører noe som må sikres 24 timer i døgnet. – Det er som ekstremsport, sier Sander Johannessen fra Andenes

Se motivasjonskortesjen rulle i Bø og Hadsel

Ambulansen og Brannvesenet i Bø og Hadsel kjørte 1. påskedag en motivasjonskortesje.

Møter Mattilsynet med et smil i «nye» lokaler

Bleik Fisk har vært gjennom omfattende oppussing etter pålegg fra Mattilsynet. Nå skinner både vegger og gulv.

Meldte full storm. Nå har meteorologene nedgradert varselet

Lørdag meldte meteorologene full storm flere steder i Vesterålen fra rundt midnatt natt til mandag. Nå har de nedgradert varselet.

NATO-leveranse ga NorLense et gjennombrudd

– Vi hadde en stor leveranse av telt til NATO i 2019. Det var en tøff leveranse, men nå har vi en NATO-godkjenning å bygge videre på, sier Geir Sørensen i NorLense.

lørdag 11.04 2020

Fyret på Andenes fortsatt mørklagt

Når strømmen går, forsvinner lyset fra Andenes fyr og nå har fyret manglet lys i flere dager.

Se dansebandittens konsert i opptak

Han kaller seg Andøyas store sønn og Dansebanditten Snipp. Lørdag spilte han opp til dans via stream.

Nødetatene med oppmuntringsrunde

Nødetatene kjørte seg en oppmuntringsrunde på Sortland i dag..

Her kan du se når uværet treffer deg

Natt til mandag blir det kraftig vind, særlig på yttersida av Vesterålen.

Reiselivet i Vesterålen med svært god start, så kom koronaen

Antallet overnattinger i Vesterålen steg kraftig januar og februar sammenlignet med 2019 og 2018.

Cirka 100 på Drive-in kino

Cirka 100 biler med et ukjent antall personer i, var på Drive-in Kino på Myre lørdag.

Bakke-Jensen tar ikke gjenvalg til Stortinget

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) tar ikke gjenvalg til Stortinget neste år og satser isteden på lokalpolitikken, skriver iTromsø.

Kjørte i grøfta, hadde ikke "lappen"

En yngre kvinne kjørte i grøfta ved Kvalnes lørdag formiddag.

Promille og narkotika i Hadsel

Politiet har både beslaglagt et førerkort og gjort beslag av små mengder narkotika i natt. Begge deler i Hadsel.

Skatteinngangen i mars på 60,9 millioner kroner og mer enn budsjettert:

– Men vi vil få den store koronasmellen

Økonomisjef i Hadsel kommune, Tommy Løveng Hansen, kan glede seg over at skattemåneden mars ble bedre enn budsjettert. – Det er oppløftende tall, men jeg er helt sikker på at vi får en skattesmell. For Hadsel kan det bety rundt 30 millioner kroner, sier økonomisjefen.

fredag 10.04 2020

To pasienter i Sortland bekreftet smittet med covid-19

To personer i Sortland har testet positivt på koronaviruset. De to er smittet lokalt og er nå i isolasjon. Det er også iverksatt smittesporing.

Stenger igjen fjellanlegg fra den kalde krigen

Forsvarsbygg murer nå igjen et fjellanlegg på Andenes som var i bruk under den kalde krigen. Blant annet har man fjernet asbest fra anlegget.

Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin:

– Vi har et relativt hyppig problem knyttet til psykiatripasienter

– På vår interkommunale legevakt (Vesterålen IKL) har vi et relativt hyppig problem knyttet til psykiatripasienter som skal legges inn på tvang.

Koronatiltak for fiskerinæringen

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen har besluttet ulike tiltak for fiskerinæringen som følge av koronasituasjonen.

Krever ny behandling av hytterenovasjon:

– Unødvendig ekstraskatt

23 grunneierlag og sameier i Andøy kaller 1.500 kroner for renovasjon av hytter og fritidsboliger for en unødvendig ekstraskatt. De krever nå ny behandling av saken.

Avfallsbransjen i nord inngår unikt samarbeid

Etter initiativ fra Iris har fem nordnorske avfallsselskaper etablert et eget selskap for salg av avfall i det nasjonale- og internasjonale markedet.

Styreleder ved Nordnorsk kunstmuseum: – McGowan leverte ikke tilfredsstillende

Grete Ellingsen ønsker ikke å stille til intervju, og synes saken om avsettelsen av McGowan er vanskelig. Etter påske skal de på jakt etter ny direktør

Økt interesse for hobbyhøns – det er hønas vår i år

Tommeltvinnende nordmenn i et koronastengt land har tømt lagre for hobbyhøns før påske. Trendy høns kan levere noe ingen tradisjonelle kjæledyr kan: Egg.

torsdag 09.04 2020

– 70 prosent omsetningsvekst i forrige uke

Daglig leder Rudi Helmersen hos Lekia på Sortland melder om stor pågang før påskeferien tar til. Han er ikke alene. Hos Himmel og hav på Andenes har man sågar satt ny omsetningsrekord!

En annerledes 17. mai-feiring i Sortland

Stormen tok taket

Heldigvis gikk det bra for Lena Nilsen og hennes familie da stormen i går tok taket på huset deres.

Er dette din båt?

Politiet etterlyser eieren til denne båten.

Stormen tok sjark på Stø

Det er fisker Stian Waaler som var så uheldig å miste sjarken sin på Stø under gårdagens storm.

– Han va malabarisk, men ingen vindrekorder

Værvarslinga for Nord-Norge sier Vesterålen ble hardt rammet av gårdagens storm, uten at det ble satt noen rekorder for vindstyrke.

Påske er høytid og hygge – men dessverre også høytid for tyveri og innbrudd

Det har dessverre vært meldt flere innbrudd og tyverier i Sortland den siste tiden. Lavere aktivitet i samfunnet som følge av både koronaepidemien og påskeavvikling gjør at det er færre mennesker ute i det offentlige rom.

Utvikler lokal handelsapp

Januar i fjor lanserte Bjørn Ivar Jakobsen (46) plattformen Markedsgata med mål om å samle lokale bedrifter i Hadsel under en paraply.

onsdag 08.04 2020

Næringsforeningen om regjeringens tiltak for små- og mellomstore bedrifter:

– Fortsatt mange mangler

Daglig leder Birger Elverum i Andøy næringsforening mener tiltakspakken til små- og mellomstore bedrifter ikke er gode nok til å berge næringslivet på sikt.

Etablert i rekordfart:

– Overraskende godt salg for enkelte bedrifter

På knapt en uke fikk man opp nettportalen for butikker og næring i Andøy. – Det var egentlig ganske lett, sier prosjektleder Siv Elisabeth Loe.

Fisker med ny båt mot klokka

Mannskapet på «Forrøy» er glad for å ha 200 tonn ekstra torsk å fiske i disse koronatider, med stor usikkerhet om hvordan vårfisket blir. Nå kjemper de med klokka for å bli ferdig med torskekvoten.

– Nei, jeg er ikke grisk

28. februar gikk han av som fiskeri- og sjømatminister etter avskjed i nåde fra Kongen i statsråd. Siden den gangen har det vært stille fra Geir-Inge Sivertsen. Til nå. – Jeg er ikke bitter, men forbannet, sier han.

Festdeltaker i Bø ble syk – skapte problemer på sykehuset

En liten fest i Bø gjorde plutselig at sykehuset brukte verdifullt smittevernutstyr unødvendig. I tillegg skapte det uro og ekstraarbeid for sykehus og ambulansepersonell, påpeker smittevernlegen i Bø. – Uakseptabelt, sier Bø-ordføreren.

5

Fikk omsider sikret fire tonns container som blåste på havet:

– Kunne blitt farlig for skipstrafikken

Onsdag formiddag blåste en container i Sortland havn på havet. Etter iherdig innsats fra blant andre kystvakten, ble containeren dratt på land og sikret.

Null eiendomsskatt på fritidsboliger i Øksnes

I 2019 var det fritak for eiendomsskatt på fritidsboliger i Øksnes. Dette fritaket videreføres ut økonomiplanperioden til og med 2023.

Robotavtale inngått med Andfjord Salmon

Disse robotoene skal rense anlegget til Andfjord Salmon

Andfjord Salmon og Mørenot Robotics har inngått kontrakt for leveranse av roboter og elektriske arbeidsflåter til Andfjords innovative gjennomstrømningsanlegg for landbasert lakseoppdrett.

Fortsatt stor skredfare, men den er avtagende

Skredfaren vil avta de neste dagene.

Se informasjonsmøte i opptak:

Ikke sikkert alle barnehagene i Andøy åpner samtidig

Regjerningen har bestemt at barnehagene skal åpne 20. april. – Det er ikke sikkert alle barnehagene i Andøy åpner samtidig, sa skoelfaglig rådgiver Sveinung Ellingsen.

Blir beredskapsskole i påsken

Øksnes kommune oppretter ekstra beredskap i skoler og barnehager i påsken.

5

Havfarmen klar for den lange reisen hjem

Havfarm 1 er klar for transport fra Kina til Norge etter at den ble sjøsatt i mars.

Holmvik Brygge får støtte til nytt prosjekt

Holmvik Brygge & Discover Vesterålen AS i Nyksund får støtte gjennom bedriftsutviklingsfondet til et nytt prosjekt.

tirsdag 07.04 2020

To vesterålsselskap fikk pengestøtte

I slutten av mars la fylkesrådet frem en tiltakspakke for næring- og samfunnslivet i Nordland. Et av tiltakene var å tildele 12 millioner til å styrke de ni utviklingsselskapene som holder til i Nordland.

12

– Snøskuteren traff en isklump. Jeg ble kastet av, og snart sto den i full fyr

Mandag ettermiddag, oppsto det aldri så lite dramatikk i utmarka i Fiskenes, i Andøy. Det endte med at en snøskuter tok fyr.

Forslag fra Ap og MDG:

Skal utrede halv eiendomsskatt

Andøy kommune skal utrede halv eiendomsskatt og eventuelt kommunale avgifter. Det vedtok et enstemmig formannskap mandag. Det Kjell-Are Johansen som kom med forslaget på vegne av Ap og MDG.

Øyvind Larsen blir tiltalt i «Truls Johansen-saka»

Statsadvokatene i Nordland har tatt ut tiltalebeslutning mot den hovedmistenkte Øyvind Larsen i «Truls Johansen-saka», nesten to år etter at Johansen forsvant på havet utenfor Øksnes i juni 2018.

Vol følger skreifisket

Skreisesong på hell

Når påska nærmer seg er det tradisjonelt bort i mot stopp på skreisesongen på våre kanter. Selv om det fortsatt landes torsk i Vesterålen, viser tallene at det er en vintersesong på hell.

Blir nærmeste nabo til masseuttaket Brattåsen:

– Har ingenting å utsette på at det er drift i steinbruddet

Finn Hansen har kjøpt huset til Svein Erik Nikolaisen og blir dermed nærmeste nabo til masseuttaket Brattåsen ved Hadselhamn. – Jeg synes det er helt ok med drift på dagtid, sier Hansen.

Vant frem etter skjenkekontroll

– Klenodiet blir hengende til jeg tar kveld

Skjenkekontrollen mente det gamle skiltet var alkoholreklame. Serveringsstedets eier var uenig. Nå har kommunen bestemt at skiltet fortsatt kan henge i lokalet.

Øksnes satser på rådgivningstjeneste overfor næringslivet

Formannskapet i Øksnes fikk nylig overført én million kroner til formannskapets disposisjon. Deler av dette velger de å bruke på rådgivningstjeneste overfor næringslivet.

Lege i isolasjon gis kompensasjon på 9.752 kroner per dag

Legeforeningen informerer at KS har en anbefaling til sine medlemskommuner at fastlege i karantene og isolasjon gis en inntektskompensasjon på 9.752 kroner per dag.

Røde Kors reddet kvinne fra hytte i Alsvåg

Natt til tirsdag rykket politiet og Røde Kors ut for å bistå ei kvinne ved ei hytte i Alsvåg.

Primex ønsker å satse på laks

Primex Norway AS innvilges tilskudd på kr. 149.000 til kartlegging av produksjon av laks.

mandag 06.04 2020

Politiet arrestere flere i beryktet innbruddsbande

–Det har vært mye jobb og lite pusting i helgen, sier seksjonsleder Geir Bendiksen ved Sortland lensmannskontor.

Samferdselsråden har nå fortalt hvor lenge han var på hytta

Etter nesten et døgns taushet, har samferdselsråd Bent-Joacim Bentzen, Sp, fortalt hvor lenge han var på hytta mens han brøt hyttekaranteneskriften.

Hurtigruten forlenger driftsstans i seks nye uker

På grunn av strenge reiserestriksjoner, må Hurtigruten forlenge sin midlertidige driftsstans med seks uker. Unntaket er den spesialtilpassede ruten med to skip mellom Bodø og Kirkenes. Foto: Hurtigruten

Inviterer til drive-in-konsert på Myre

Da den tradisjonelle afterskien ble avlyst på grunn av koronasituasjonen, tok Trond Jørgen og Truls Petter Hanssen affære og inviterer til drive-inn-konsert og alternativ afterski på Myre skjærtorsdag.

Slukket brann i snøskuter

Mandag formiddag fikk 110-sentralen i Bodø melding om brann i en snøskuter på Skarstein i Andøy

Andøy Energi senker nettleien

– Vi reduserer nettleien slik at kundene får igjen det vi skylder dem, sier Kjell-Are Johansen i Andøy Energi. Nettleien senkes nå ganske kraftig.

Forlenger «søringkarantene» i Bø

Bø kommunestyre vedtar å følge de andre vesterålskommuner og forlenger karantene for de som kommer tilreisende til kommunen.

Igang med å flytte inn i Helsehuset i Hadsel

Hadsel kommune har fremskyndet innflytting i det nye Helsehuset. Legekontoret på Stokmarknes skal brukes som infeksjonsklinikk.

Ny person smittet av korona i Hadsel

En femte hadselværing er korona-smittet.

Lindex-eiere ber om konkurshjelp: Selskapet sier det ikke skal ramme butikk på Sortland

Den finske Lindex-eieren Stockmann søker konkursbeskyttelse.

Andenes-bedrift med god vekst etter at koronakrisen traff

De fleste bedriftene sliter av ulike grunner på grunn av korona-krisen. I Andøy har en bedrift en solid opptur.

fredag 03.04 2020

Nikoline får 276.000 kroner i stipend. Dette skal pengene brukes til

– Dette gjør at vi kan ha fokus på det kunstneriske, og med alle avlysningene i sommer, er det spesielt fint å få stipend nå, sier Nikoline Josefine Spjelkavik. Hun er en av tre med tilknytning til Andøy som har fått Statens kunstnerstipend.