Tema

søndag 02.05 2021

Helsepersonellet konfererte ikke med lege

Statsforvalteren i Nordland har besluttet å avslutte en klagesak mot et legekontor i Hadsel. Det skjer etter at legekontoret har beklaget sin oppførsel overfor pasienten.

torsdag 29.04 2021

Danser og koreograf Thomas Voll (32) kritisk til kulturhusforvaltninga

- Burde en ikke hegne om sine regionale utøvere? spør danser og koreograf Thomas Voll, og kaster en brannfakkel inn i debatten rundt kulturhusforvaltninga.

onsdag 28.04 2021

Nytt nei til torskeoppdrett

Oppdrettsselskapet Øyfisk ønsker å etablere en lokalitet for oppdrett av torsk sør for Hjellsandøya i Børøyfjorden i Øksnes. Dette har Fiskeridirektoratet frarådet. Nå sier også statsforvalteren nei.

mandag 26.04 2021

Slik svarte Kystverket på havneplanene

Etter at de fikk spørsmål om avhending av Hennes fiskerihavn, har Kystverket nå svart lokale interesser om hvordan det eventuelt kan gjennomføres.

Snart kan kommunene sette fartsgrense til sjøs

I en ny forskrift om fartsgrenser på sjøen, åpnes det for at lokalpolitikerne i kommunene kan sette fartsgrense for fritidsfartøy i egne områder.

Alvhild har stått på barrikadene for Bleik i 33 år

I 33 år har hun fått bleiksfolket til å se at sammen er de sterke gjennom Bleik Vel. Selv om hun nå trer ut av styret lover Alvhild Norheim at engasjementet for bygdas ve og vel fortsetter.

søndag 25.04 2021

99 km/t på Lofast

Søndag kveld var det elleve som kjørte for fort ved Myrland i Hadsel.

Vil ha felles forståelse for vannscootere i Vesterålen

– Jeg tenker at det vil være greit å ha en felles forståelse av vannscootere i Vesterålen, slik at vi kan lage felles regler.

Reagerer på utfylling av sentrumsnær strandperle: – Et utbredt problem

Leder av Melbu og omegn lokalutvalg, Harriet Baade, er ikke nådig i kritikken mot utfyllingen av den såkalte Olgafjæra på Melbu. – Her har stranda vært tilgjengelig i en mannsalder, for alle på Melbu, sier hun.

Kommunedirektøren om Olgafjæra:

– Ikke nødvendigvis ulovlig

– Det forskjell på bygging i strandsona og utjevning av egen tomt, sier kommunedirektør Ola Morten Teigen om den manglende fremkommeligheten på Olgafjæra på Melbu. Men han har forståelse for at det oppleves som dårligere for innbyggerne.

Styrker næringsarbeidet i Øksnes

Formannskapet i Øksnes ber administrasjonssjefen fremlegge en sak vedrørende prosjekt styrking av næringsarbeidet i kommunen.

Skal feie – ber om at biler blir flyttet

Sandvolley-anlegg på Sortland klart til sommeren

Mandag starter grunnarbeidene i det som blir det nye sandvolleyball-anlegget til Sortland volleyballklubb. – Jeg tror dette blir et veldig positivt tilskudd til Sortland og Vesteråls-samfunnet, sier klubbleder Håvard Hamansen Wallstad.

Vil si ja til flytebrygge

NM for Ungdomsbedrifter:

– Vi har gode sjanser i NM

Ungdomsbedriftene Cor Meum UB og Mjølner UB fra Hadsel videregående har kvalifisert seg til NM Ungdomsbedrift.

«En for alle – alle for en! Politikk og Michelangelo!»

Etter mange år får småbåtene ordnede forhold

Statsforvalteren i Nordland har godkjent felles avfallsplan for småbåthavner i Hadsel kommune.

Ga dispensasjon til torskeoppdrett i Bø

Statsforvalteren i Nordland frarådet dispensasjon. Likevel valgte kommunestyret å si ja, med et tillegg fra Høyre som uttrykker en klar forventning om at lokal næringsvirksomhet blir etablert i Bø.

«Rødholmen» kan bli flyttet hjem fra Bærum

Ringnotbåten «Rødholmen» ble i fjor flyttet fra Lødingen til Bærum for å berge panteretten. Nå er det derimot mulighet for at båten blir flyttet hjem igjen.

329 nye koronasmittede personer siste døgn

Det siste døgnet er det registrert 329 koronasmittede i Norge. Det er 134 færre enn snittet den siste uken og 88 færre enn samme dag for en uke siden.

Knut Magne Myrland er død

Den nordnorske visesangeren Knut Magne Myrland er død. Han ble 73 år gammel.

Medium: – Nå ser jeg noen som beveger seg bak deg

VOL har tatt pulsen på «åndeverden» i Vesterålen.

Tilbakekaller karbonadedeig

Bortvist etter å ha forstyrret trafikken

Natt til søndag så politiet seg nødt til å bortvise tre unge menn fra Sortland sentrum.

Når maten settes på bordet er det 16 timer siden sist familien spiste og drakk. – Fasten har både en sosial, helsemessig og personlig side

I hele Ramadan-måneden er hver kveld ei lita feiring.

Her satser Stig på å få dyrkbar mark

Bonde Stig Johnsen sine jorder er tidligere myr- og steinområder, som har blitt fylt ut og omgjort til dyrkbar mark. – Det er for lite mark i Hadsel som det er nå, og min filosofi er at alt foret jeg trenger skal jeg produsere sjøl, sier Johnsen.

lørdag 24.04 2021

Dronningruta får 250.000 kroner

16 av de mest populære turstiene i Norge får til sammen 10 millioner kroner for å sikre naturattraksjonene fremover. Dronningruta er en av turstiene som får penger.

Fortsatt godt med skrei:

– Vi holder det gjerne gående til ut i mai

Normalt på denne tiden av året er det årlige skreifisket mer eller mindre over. Men i år landes det ennå fine fangster på Stø og Gunnar Klos avdeling holder gjerne de ansatte i sving til langt ut i mai.

Over 1.300 sjarker har minst halve torskekvota igjen

1.320 båter har fortsatt 50 prosent eller mer av kvoten igjen å fiske før sesongen er over. I fjor var tilsvarende antall 758.

Debatten rundt rusreformen:

– Vi trenger en reform som i større grad hjelper rusmisbrukere

Forslag til ny rusreform i Norge er et omstridt tema. Mens Hadsel-ordfører Lena Arntzen (H) og Elias Nilsen Heggelund, erfaringskonsulent i Sortland kommune, er skeptiske, er ikke SV-politiker Christian Torset det.

Se eksklusiv konsert med Inge Bremnes

I forkant av Inge Bremnes konsert i Kulturfabrikken fredag kveld, spilte han et par sanger på taket av Scandic Sortland. Denne eksklusive minikonserten kan du nå se på VOL, med Vesterålen som bakgrunn.

Ett steg nærmere ungdomsklubb på Melbu

Hadsel kommune vil være med på spleiselaget for ungdomsklubb på Melbu og foreslår en halv million i støtte hvert år fra 2022 til 2025. Men tilbudet må i så fall bygges opp gradvis.

Museum starter opp med foredrag igjen

«Utviklinga vi ser kan bare ende på to måter»

«Uheldig å vedta bygging av Nord-Norgebanen uten et godt beslutningsgrunnlag»

«Kostbar og prinsippløs domstolreform»

 Nytt bilmerke på plass i Norge

Cupra vil være noe helt for seg selv. Imaget skal være mer sprekt og sporty enn hos andre merker i Volkswagen-konsernet.

– Hva skjer med Fv. 82 mellom Sortland og Risøyhamn?

Dette spørsmålet stiller Aksjonsgruppa for bedre og tryggere vei mellom Sortland og Risøyhamn. De utfordrer fylket og Andøy og Sortland kommuner og etterlyser framdrift for veien.

– Hvis det ender med at kommunen må betale, må de bare ta vedtaket til etterretning

Sortland Camping & Motell krever via sin advokat at Sortland kommune dekker advokatkostnadene de har hatt i den såkalte «Lapphaugen-saken». Totalbeløpet de krever dekket er på 257.627,30 kroner.

«Hva skjer med Fv. 82 mellom Sortland og Risøyhamn?»

Satser på unike undervannsopplevelser i Nyksund

Nyksund Arctic Ocean Adventures (NAOA) er et nystartet selskap som i samarbeid med Seasafari Øksnes fra i sommer vil tilby en rekke undervanns-aktiviteter. – Vi satser på helårige aktiviteter med base i Nyksund.

Vil ha landslinje for dronefag på Andøya

Nordland fylkeskommune har søkt om å få landslinjestatus for dronefag ved Andøy videregående skole.

Oppretter tilsynssak mot legevakta etter bekymringsmelding

Statsforvalteren i Nordland har opprettet tilsynssak mot Vesterålen interkommunale legevakt, som er lokalisert ved Nordlandssykehuset på Stokmarknes og med Hadsel som vertskommune.

fredag 23.04 2021

– Unik sjanse til å «smi mens jernet er varmt»

Allerede neste uke skal forslaget om bystrand på Børøya opp i teknisk hovedutvalg. Kommunedirektøren anbefaler utvalget til å vedta snarlig oppstart av arbeidet med bystrand på Børøya.

Kamp om studieplassene på Stokmarknes

Nord Universitet på Stokmarknes vil neppe slite med å fylle opp studieplassene fra høsten. Til 60 plasser har det kommet 188 søkere.

Tommel opp fra ordfører om bystrand-idé

Hadselordfører Lena Arntzen (H) mener forslaget om bystrand på Børøya er helt topp, og kommunen vil kaste seg rundt for å se om planene kan realiseres allerede i år.

Spiller på Sortland i kveld:

– Deilig å komme i gang igjen

Fredag kveld skal Inge Bremnes spiller konsert på Sortland. I den forbindelse slo VOL av en liten prat med han på taket av Scandic.

Bare chassiset igjen: – Elbilbranner er utfordrende

– Vi har opprettet undersøkelsessak og saka blir nå overført til eiers forsikringsselskap for videre vurdering og oppgjør, sier politibetjent Leif Halland om elbilbrannen i Bø forrige uke.

Nytt smittetilfelle i Andøy

Fredag ettermiddag er det påvist et nytt tilfelle av koronasmitte i Andøy. Dette er det 33. smittetilfellet kommunen har hatt så langt.

Koronaisolerte får stemme hjemmefra i stortingsvalget

Er du koronaisolert under stortingsvalget, får du stemme hjemmefra. Folk i karantene får stemme i særegne valglokaler, men kan også søke om hjemmestemming.

«Åtte år med et stadig mer sentralisert politi i Nordland»

Vesteråling gjemte hasj i safen på hotellrommet – nå er han dømt

Mannen dømmes til 45 dager i fengsel og får også beslaglagt en iPhone S, en digital vekt og 2.750 kroner.

Mer snø og kaldt vær i vente

Værprognosene for de neste dagene kan oppsummeres med ordet ustabilt.

Er blitt et bærekraftig reisemål

Vesterålen har fått verdifull tildeling av innovasjon Norge.

Eneste norske på stor festival

"Sparkekoret" er klar for New York-premiere.

«Brødrene» reddet fra konkurs

Driftsselskapet til Nordlandsjekta «Brødrene» ser i tolvte time ut til å være reddet fra konkurs. Generalforsamlingen i selskapet tar den endelige avgjørelsen.

447 nye koronasmittede registrert siste døgn

Det siste døgnet er det registrert 447 koronasmittede i Norge. Det er 61 færre enn snittet de siste sju dagene.

Disse bedriftene prioriteres når koronamidler skal fordeles

Sortland kommune har ute en ny runde med søknader om kompensasjonsmidler som følge av koronapandemien.

Mens rusreformen strander, kan Venstre gå inn for cannabis på apotek

Det blir trolig ikke flertall på Stortinget for avkriminalisering av narkotika. Nå kan Venstres landsmøte vedta at partiet skal stå for mer radikal ruspolitikk.

Ap og Sp skyter ned SV-krav om rødgrønn letestans

Audun Lysbakken mener tida er inne for å si nei til nye letelisenser. Men SV-lederen møter veggen hos Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

To år gammel byggesak på bordet igjen

En omdiskutert sak om riving av et våningshus og bygging av fritidsbolig på Haug kan nå bli ferdigbehandlet en gang for alle, når teknisk hovedutvalg møtes til uka.

Fraråder godkjenning av ny oppdrettslokalitet i Eidsfjorden

Egil Kristoffersen & Sønner AS har søkt Nordland fylkeskommune om å få etablert en ny oppdrettslokalitet i Eidsfjorden. Selv om dette området er avsatt til akvakultur, mener Sortland kommune at etablering av ny lokalitet kan påvirke miljøet i fjorden vesentlig.

torsdag 22.04 2021

Ga fire forelegg ved Sortlandsbrua

Rektor frykter kutt i skolehelsetjenesten ved sortlandsskoler

Sortland videregående og Sortland ungdomsskole har i dag en felles stilling som psykisk helserådgiver. Nå er det fare for at enten den eller en annen stilling blir kuttet på grunn av reduserte tilskudd fra staten.

Vitux bygger ut:

Kan gi mulighet for omsetning opp mot en halv milliard kroner

Denne uken startet arbeidene med utvidelse av Vitux-bygget i havna på Andenes. De 200 kvadratmeterne skal gi plass til en ny produksjonslinje som vil være i drift utpå nyåret i 2022.

– Feilslått sentraliseringspolitikk

I perioden 2000 til 2019 mistet Øksnes kommune 273 innbyggere i netto til Sortland. Ordfører John Danielsen (Sp) gir mye av skylda til det han kaller feilslått politikk. – Vi trenger urbane tilbud også i distriktene.

Sortland er befolkningsvinneren i Vesterålen

Flyttemønsteret i perioden 2000 til 2019 viser at Sortland er den kommunen som vokste mest på bekostning av nabokommunene. Over 3.000 personer flyttet til Blåbyen. I tiden framover vil VOL presentere ulike saker som belyser «Folkevandringa».

Ingen nasjonale lettelser før 17. mai

De nasjonale rådene og reglene som gjelder i Norge nå, vil også gjelde på 17. mai. Både taler, tog, leker og fester blir rammet.

Vil ha liv på bygda: – Kom med ideer, vi har penger!

Kommunen vil gjøre bygde-Hadsel attraktiv og har 150.000 kroner i potten.

Forlik mellom sparket direktør og Nordnorsk Kunstmuseum

Forliket innebærer at McGowan har trukket sin anke etter dommen i Nord-Troms tingrett 12. mars.

Ber om stans i arbeid med sjøfyllinger

Sortland kommune ber byggenæringen stanse arbeid med sjøfyllinger umiddelbart eller gjøre avbøtende tiltak i gytesesongen.

Han skal jobbe for Andøy kommune og Samskap

Tidligere VOL-redaktør Geir B. Nilsen er nå fast ansatt som kommunikasjonsrådgiver for Andøy kommune og Samskap.

«Historisk samferdselssatsing i Nord-Norge»

«Viktig avgjørelse om bruk av termisk avlusing»

Kan starte utgravinger i juni

Universitetet i Tromsø (UiT) Norges arktiske universitet, har fått en garanti fra styret i The Whale. Nå kan utgravingene i tomta starte.

1.242 vaksinedoser kommer i uke 17

Vesterålen kan forvente seg et nytt oppsving av vaksinedoser når forsendelsene for uke 17 kommer.

Gir 300.000 til å bevare villaksen

Nordland fylkeskommune åpner lommeboka og spytter inn 300.000 kroner i prosjektet "Nordland 2023".

Slik gikk politiets maratondag i trafikken

Det var mye politi på veiene i hele Nordland i går. Det hadde sin årsak.

Ber om settestatsforvalter i omstridt oppdrettssak

Statsforvalteren i Nordland ber Kommunal- og moderniseringsdepartementet om at det oppnevnes settestatsforvalter i klagesaken om oppdrettsanlegg i Godfjord.

20 bilførere ble bøtelagt

I alt måtte 20 bilførere punge ut etter å a vært for hard på gassen i Sortland onsdag kveld.

551 nye koronasmittede registrert siste døgn – 95 færre enn snittet for en uke siden

Det siste døgnet er det registrert 551 koronasmittede i Norge. Det er 89 flere enn snittet de siste sju dagene, men 95 færre enn tilsvarende snitt for en uke siden.

Spent på koronaeffekten for årets søknader til Samordna Opptak

Tallene fra årets Samordna Opptak er klare. Det har vært spekulert på hvordan pandemien påvirker valg av studiested, yrke, boform og friår – og antall søkere.

Suksess for Rocka møbler: – Hele Vesterålen er og handler her

Nå har Rocka Møbler vært på Sortland i litt over to år. Innehaver Tommy Nygård sier salget har gått over all forventning.

– Nyksundveien må ses i sammenheng med hele Øksnes

Nyksund Vel har framsatt et ufravikelig krav om at infrastruktur som vei og trafikkregulering på stedet må kraftig oppgraderes om nye planer om hotell i Nyksund blir en realitet. Ordføreren svarer at når og eventuelt om Nyksundveien kan få fast dekke avhenger av årlige prioritering av kommunestyret.

onsdag 21.04 2021

Andenes-selskap har levert dronefilm til hvaldokumentar fra Disney

Førstkommende søndag har naturdokumentaren "Secret of the Whales" premiere på Disney +. Norwegian Orca Survey på Andenes har bidratt med dronefilm.

Rema 1000 i Handelsparken har tredoblet omsetningen

Tredoblingen skjedde etter flere harde år, hvor konkurransen har hardnet på grunn av flere nye butikketableringer. Rema-butikken ved broa har i flere år vært blant butikkene i Nord-Norge som omsetter for mest, og i år var butikken den som gikk nest best.

Rema 1000 med rekordår i nord, men sliter i Tromsø: – Leverer sinnssyke resultater

Tromsø har ikke lenger «verdens største Rema 1000-butikk», men Remas toppsjef Ole Robert Reitan har «ambisiøs plan» for Nord-Norge.

Noen ledige vil få både ferietillegg og ferie med dagpenger

En teknisk begrensning i Navs saksbehandlingssystemer gjør at noen arbeidsledige vil få både feriepenger og senere en mulighet for fri med dagpenger.

Andøy Reiseliv må kutte og omorganisere:

Stenger ned turistinformasjonen i sommer

Andøy Reiseliv vurderer sammenslåing med Visit Vesterålen og flytter ut av sine lokaler på Andenes. – Næringen sliter, men så langt har alle klart seg, sier daglig leder Camilla Ilmoni til Andøyposten/VOL.

17 søkere på Andenes

Skolene i Andøy er inne i prosessen med å rekruttere personale til neste skoleår, og søkerlistene viser at mange vil jobbe på Andenes skole.

Bil kjørte av veien

Onsdag ettermiddag melder politiet om et trafikkulykke på Kringelveien på Fv 82 i Sortland.

Starter utredning om parkeringsavgift i Sortland sentrum

I 2018 ble planen om betalt parkering i Sortland sentrum skrotet, men nå gjenopptar kommunen utredningsarbeidet om det og hvordan parkeringsløsningene i sentrum skal organiseres. På et åpent møte i dag orienterte planavdelingen i kommunen om hvorfor, og om hvordan de vil legge opp prosessen videre.

Kystverket vil videreføre arbeidet med å etablere testsenter for oljevernteknologi

Regjeringen vil videreutvikle arbeidet mot marin forsøpling, og har besluttet at SOOM i Svolvær blir nasjonalt senter dedikert til det arbeidet. Senterets ansvar innen oljevern overføres til Kystverket.

Flere branner i distriktet: Varetektstiden snart ute

Mandag 29. mars meldte politiet at en mann var fremstilt for varetektsfengsling etter flere branner i regionen helga før. Førstkommende mandag må påtalemyndigheten ta stilling til hvorvidt de ønsker ham videre i varetekt.

– Russen blir ofte skåret over en og samme kam

I år er det andre året hvor russen må forholde seg til koronarestriksjoner. Russegruppen BadChemistry2021 ved Sortland videregående skole hadde gledet seg til å feire russetiden.

Stenger bassenget på Sortland

Fire reisetips fra Vesterålen i globetrotterens nye bok

Gunnar Garfors har vært i alle verdens land. Sist høst besøkte han Vesterålen i forbindelse med et nytt bokprosjekt.

Må svare for hasj og trusler

En vesterålsmann møter i tingretten torsdag denne uken, der han må svare for bruk og oppbevaring av hasj, samt trusler mot en person.

Vil gjøre deler av bygget om til boliger

Håkon Ulriksen i Ulrix Eiendom AS ønsker å bygge om 2. og 3. etasje i det gamle Nordlandsbank-bygget i Sortland sentrum til leiligheter.

314 nye koronasmittede registrert siste døgn – 380 færre enn snittet for en uke siden

Det siste døgnet er det registrert 314 koronasmittede i Norge. Det er 162 færre enn snittet de siste sju dagene og 380 færre enn tilsvarende snitt for en uke siden.

To bilførere bøtelagt

Politiet ga forenklet forelegg til to bilførere i natt.

Helsedirektoratet om massetesting: Liten nytte der smitten er lav

Regjeringen har satt av 836 millioner kroner til massetesting i skolene. Men kun områder med mye smitte vil bli prioritert, understreker Helsedirektoratet.

Fylkeskommunen vil fjerne reklameskilt

Nordland fylkeskommune vil fjerne reklameskilt ved innkjøringen til Risøyhamn. Og man lurer også på hvem det er som ønsker «Velkommen til Risøyhamn».

Legeforeningsleder vil endre taushetsplikten for 16-åringer

I dag kan 16-åringer selv bestemme hva foreldre får vite om helsen deres. Lederen for allmennlegeforeningen vil heve grensen til 18 år.

Torskekrigen: EU truer Norge med straff

EU beskylder Norge for systematisk og tilsiktet diskriminering i Svalbardsonen og står klar til å slå tilbake med alle nødvendige midler.

tirsdag 20.04 2021

Stortinget har vedtatt startskuddet for Nord-Norgebanen

Som varslet overkjørte opposisjonen regjeringen og vedtok tirsdag at arbeidet med Nord-Norgebanen må starte.

Gard starter selskap i Harstad

Gard Lehne Borch Michalsen er med på opprette et nytt selskap i Harstad. Det gjenstår fortsatt å se hva planene går ut på.

Frifunnet og dømt i narkotikasak

En vesteråling er frifunnet for bruk av narkotika, men dømt for oppbevaring av fire gram hasj. Straffen er en bot på 3.500 kroner. Retten stiller imidlertid spørsmål rundt politiets grunnlag for ransaking.

Brukte fotballbane til «rallybane»

Fotballbanen ved Straume skole er blitt utsatt for hærverk, der noen har kjørt med bil på banen. Rektor ved skolen, Alice Ramberg Eriksen, synes det er trasig.

Åtte forelegg på fylkesveg 82

Utrykningspolitiet bøtela åtte førere.

Kollisjon på Sortland

To biler har kollidert på Sortland.

Ap vil sikre flertall for bygging av jernbane i Nord-Norge

Ap vil støtte forslaget fra Sp, SV og Frp når spørsmålet om Nord-Norgebanen blir behandlet i Stortinget tirsdag, og dermed sikre et flertall for forslaget.

Håper slottet kan delta på åpningen

Utviklingen for korona i Norge får trolig betydning for om Slottet vil eller kan delta på den offisielle åpningen av Hurtigrutemuseet i Hadsel i august.

Utstedte to forelegg i Sortland

To bilførere fikk hvert sitt forelegg etter en kontroll ved Myrland.

Denne kommunen er fortsatt best i Nordland

Nesten en fjerdedel av befolkningen i Hadsel kommune har fått minst en dose av koronavaksinen.

Andøy-smittet med mutert virus

Den siste som ble meldt smittet med korona i Andøy, er smittet med den engelske mutasjonen av viruset.

518 nye koronasmittede registrert siste døgn – 199 færre enn snittet for en uke siden

Det siste døgnet er det registrert 518 koronasmittede i Norge. Det er 19 færre enn snittet de siste sju dagene og 199 færre enn tilsvarende snitt for en uke siden.

– Dette kommer til å bli kjempebra

Sortland kommune har fått 1.189.800 kroner i støtte fra Utdanningsdirektoratet (Udir) til å arrangere sommerskole. Nå jobber kommunen med å legge opp de ulike tilbudene som barna kan søke på.

Vaksinering av utviklingshemmede prioriteres ulikt fra kommune til kommune

Kommuner over hele landet tolker de nasjonale vaksinereglene ulikt når det gjelder personer med utviklingshemning.

Melby: Ingen nye toner før Venstre-landsmøtet

Venstre-leder Guri Melby har ikke panikk foran partiets landsmøte, til tross for at partiet fortsatt vaker rundt 3 prosent og rusreformen er på usikker grunn.

– Deler av Bøveien er i ferd med å gå i oppløsning

Bø har valgt Straumsnes som sitt startpunkt for Veipakke Vesterålen i sin kommune. At fylkesveien trenger forkjempere, var det liten tvil om i kommunestyret. – Deler av Bøveien er i oppløsning, sier Guttorm Veabø.

Korona barberte inntektene til Andøya Space

30 millioner kroner lavere omsetning i 2020. Det er fasiten for konsernet Andøya Space etter 2020, der pandemien gikk ut over både rakettkampanjer og kursdeltakere.

mandag 19.04 2021

Fortsatt brukbart torskefiske utenfor Vesterålen

Selv om påsken er passert, er det fortsatt godt torskefiske utenfor Vesterålen. Det er landet over 8.600 tonn mer torsk enn i fjor. Og nå har prisene krøpet litt oppover.

Ap vil realisere Nord-Norgebanen

Arbeiderpartiet vil realisere Nord-Norgebanen, men fremmer etter landsmøtet i helga et eget forslag i Stortinget om å få planene inn i Nasjonal transportplan.

Ap fremmer eget forslag om Nord-Norgebanen

Arbeiderpartiet vil realisere Nord-Norgebanen, men fremmer etter landsmøtet i helga et eget forslag i Stortinget om å få planene inn i Nasjonal transportplan.

Dødsulykke på fiskebåt skyldtes trolig kran

Dødsulykken på en fiskebåt utenfor Troms har trolig sammenheng med at deler av en kran falt ned, opplyser politiet.

Fem bilførere bøtelagt

I alt fem bilførere var for harde på gassen forbi Utrykningspolitiets kontrollpunkt.

«Tap av MSC-sertifikater: Hva er veien videre?»

Russestøy i sentrum av Sortland

Natt til søndag sørger ei forsamling med russ og ungdom for støy i sentrum av Sortland. Politiet skal mandag ha dialogmøter med russen på Stokmarknes og Sortland.

Møtte 38 turoperatører på to dager

Camilla Ilmoni har startet markedsføringen av The Whale internasjonalt.

Har redusert kapasitet

110 Nordland melder om redusert kapasitet i dag.

Dette bør du gjøre med skattepengene dine

I disse dager får mange skattepengene på konto. Foreløpige tall viser at 77,3 prosent av vesterålingene får igjen penger på skatten for 2020. Selv om det nok er fristende å unne seg noe nytt, er det ikke nødvendigvis det banken anbefaler at du bruker skattepengene på.

366 nye koronasmittede registrert siste døgn – 340 færre enn snittet for en uke siden

Det siste døgnet er det registrert 366 koronasmittede i Norge. Det er 189 færre enn snittet de siste sju dagene og 340 færre enn tilsvarende snitt for en uke siden.

Slapp uskadd fra rundvelt

Bil kjørte av veien og rullet rundt ved Stokmarknes i natt.

Lyden av kåt torsk som trommer for damene er klar for samtidsmusikkfestival og konsertturné

Kan torskens trommelyder bli den nye hvalsangen? For nå er det ikke lenger bare «se torsken» som gjelder: Forskerne har klart å fange lyden i opptak.

fredag 16.04 2021

Meninger

«Film er best på kino»

torsdag 08.04 2021

Siste episode med Hurtigrutens Hus?

Debatt

mandag 20.04 2020

Tirsdag avgjøres det om Toine Sannes blir innstilt som nestlederkandidat for MDG

Mandag ble det kjent at MDGs profilerte politiker, Lan Marie Berg, har trukket sin kandidatur til nestledervervet i Miljøpartiet De Grønne.

Halvårsrapporten er klar:

Færre raketter fra Andøya Space Center

Styret i Andøya Space Center (ASC) melder i en rapport til Nærings- og fiskeridepartementet om færre oppskytinger av raketter i første halvår i 2020. Dette bekrefter konsernsjef Odd Roger Enoksen, som sier at oppdrag i tillegg er kansellert på grunn av koronakrisen.

Må beskyttes mot terror, sabotasje og spionasje:

«Basen vil kunne fremstå som et spektakulært mål for ondsinnet aktivitet»

Den planlagte, men ennå ikke finansierte Andøya Spaceport, vil trenge beskyttelse mot terror, sabotasje og spionasje.

Norsk Romsenter:

Dette er Andøyas argeste konkurrenter

Etableringen av Andøya Spaceport er ikke bare snakk om 1,3 milliarder i statlig støtte. I Europa alene er det minst tre andre alternativer, og spesielt ett av dem har kommet langt.

søndag 19.04 2020

Disse tiltakene mener posisjonen i Sortland kommune er viktige for opprettholde sysselsetningen

Posisjonen i Sortland kommune har foreslått en rekke tiltak som de mener kan bidra til å opprettholde sysselsetningen i kommunen. Tiltakene blir diskutert under formannskapsmøte førstkommende tirsdag.

Smittevernlegen i Bø til urolige foreldre før skole og barnehageåpningen:

Oppfordrer folk til å ta langsomme og veloverveide beslutninger

I et informasjonsskriv til innbyggerne i Bø kommune, understreker smittevernlege Anders Svensson, at han stoler på myndighetene i forbindelse med tiltakene i koronasituasjonen.

Hermetikk-salget til værs etter at Norge stengte ned

Mange nordmenn hastet til butikkene for å hamstre da koronapandemien kom og Norge stengte ned. Salget av hermetikk doblet seg i ukene etter stengingen.

5

– Vi er veldig interessert i å se om det er plast i den

Hvalen som ble funnet ved Bleikstranda fredag har blitt tatt prøver av. Målet er å obdusere den så raskt som mulig.

På disse veiene gjennomføres det veiarbeid mandag

Statens vegvesen stenger periodevis flere vegstrekninger i regionen fra og med mandag.

Helsehuset åpner mandag

Allerede mandag kan de første pasientene tas imot i det nye helsehuset på Stokmarknes. Helsehuset åpner dermed én måned tidligere enn planlagt og prosjektet er innenfor budsjettet.

– Hundrevis har tatt kontakt på nett og telefon

Etter å ha holdt stengt i over en måned, kan både frisører, velværesalonger og tannleger åpne igjen mandag om en uke. – Vi har hatt hundrevis av henvendelser på telefon og nett, sier frisør Lise Finden.

lørdag 18.04 2020

Røde Kors hentet skigåer på TellTur ned fra fjell

Lørdag meldte en kvinne at hun måtte ha hjelp til å komme seg ned fra fjellet Bøblåheia i Sortland.

– Ja, dette var en gøy affære

Det skapte gode følelser da nødetatene i Øksnes kjørte rundt i hele kommunen og spredte det gode budskapet: At alt blir bra.

Fyr Laus utsetter forestilling til april neste år

For en måned siden ble det klart at revygruppen Fyr Laus i Andøy gikk i dialog med Samskap for å finne alternative datoer til å spille forestillingen «Deilig å levere i Oslo». Nå er det i boks.

Snart er disse helikoptrene klar for politioppdrag i nord

1. mai skal Airlift være på plass i Tromsø med helikopter til politiet. Men det er ikke alle typer oppdrag de kan løse.

Frykter at mange tusen biler blir avskiltet etter koronakrisen

I midten av mars utvidet Statens vegvesen fristen for å gjennomføre EU-kontroll på bilen med to måneder, noe som har ført til en stor utfordring og det som kan føre til alvorlige konsekvenser. Nå er det nemlig en rekke bileiere som velger å droppe EU-kontrollen.

Fra mandag kan bedrifter i koronakrise ringe hjelpetelefon

Førstkommende mandag åpner Nordland fylkeskommune en hjelpetelefon for bedrifter og selvstendig næringsdrivende.

Fikk jobben med å sette opp driftsbygg til Andfjord Salmon

Andfjord Salmon AS har engasjert Karstein Kristiansen Entreprenør AS (KKE) som entreprenør for etablering av driftsbygget.

1

Hanna Karine fra Sortland og ektemannen døde begge av korona, med en dags mellomrom

Hanna Karine Lermo, som vokste opp i Sortland, døde av koronaviruset på Bærum sykehus i starten av april.

fredag 17.04 2020

Ny hval funnet død i Andøy

Fredag kveld ble det meldt at det er observert en ny, død hval som har skylt i land Andøy, bare to uker siden forrige tilfelle.

LNS jakter på administrerende direktør til LNS Entreprenør:

– Et lurt og strategisk tidspunkt å søke etter folk på

De siste dagene har mange lurt fælt på hva som er på trappene i LNS, etter ett par Facebook-videoer med noe kryptisk innhold.

Fiskeridirektoratet mener Nordlaks Oppdrett AS har opptrådt grovt uaktsom: Ilegges gebyr på en halv million kroner

Fiskeridirektoratet har konkludert med at Nordlaks Oppdrett AS har opptrådt grovt uaktsomt og som en følge av dette må betale 499.290 kroner i overtredelsesgebyr.

Andværing "koronafast" i Thailand, melder om svært lange matkøer

Andværingen Sture Wiik skulle i disse dager fløyet hjem fra Thailand. Sånn går det ikke. Han er en av flere vesterålinger som sitter «koronafast» i utlandet. Han er i Thailand, der mange er hardt rammet av at turismen har stanset opp.

Langtidsplan for forsvarssektoren:

Slik skal kystvakta utvikles for framtida

Kystvakta skal videreføres med tre hovedtyper fartøyer; fire havgående kystvaktfartøyer med helikopterkapasitet, seks havgående fartøyer og fem kystnære fartøyer.

Koronakrisen: – Ansvaret flyttes nå over til hver av oss

Fungerende ordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo, understreket i fredagens presseoppdatering om koronaviruset at faren på ingen måte er over.

Regjeringen la fram Forsvarets langtidsplan:

Økt sårbarhet for kampflyet F-35 og Evenes

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen ser to utfordringer etter at statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen la frem regjeringens langtidsplan for Forsvaret.

Ny storflyplass i Lofoten og Vesterålen:

Arbeidsutvalget i regionrådet mener Fylkestinget innstiller Leknes som lokasjon basert på gamle tall

I januar ble det klart at det anbefales å etablere ny storflyplass på Leknes. Neste uke skal Fylkestinget behandle og vedta innspill til kommende NTP, der de følger disse anbefalingene om ny storflyplass. Vesterålen regionråds arbeidsutvalg mener at innstillingen er basert på gamle tall.

Saken kommer opp i Hålogaland lagmannsrett:

Voldsdømt far anker: Gir ektefellen ansvaret

En familiefar rundt 50 år fra Vesterålen har anket en dom fra Vesterålen tingrett der han ble dømt for grov vold mot kona. Den grove volden skjedde mens parets barn var til stede.

Mandag skal 520 barn tilbake i barnehagene. – Det er lagt opp til mye utetid for barna

Det skal være trygt å sende barna i barnehagene på mandag. Nye rutiner og mye utetid skal sørge for det, ifølge kommunalsjef Erik Strand.

Norges Fiskarlag mener de ikke har nådd fram:

Klager på regulering for Andøya Spaceport

Norges Fiskarlag mener at de ikke har nådd fram med sine argumenter knyttet til etableringen av Andøya Spaceport. Derfor klager de nå på Andøy kommunes områderegulering knyttet til planene. – I realiteten legges opp til at fiskerne selv må bære kostnadene for de ulempene de vil oppleve som følge av etableringen av Andøya Spaceport. Etter vår oppfatning er det ikke akseptabelt.

Willy holder skiløypene åpne til ut i mai: – Dugnadsånden lever godt både på Stokmarknes og Melbu

I løpet av vintermånedene på Hadseløya benytter mange seg godt av skiløypene ute i marka. Gjennom en årrekke har Stokmarknes Idrettslag og Melbo Idrettslag tatt på seg ansvaret for å tjene lokalsamfunnet med nyoppkjørte løyper til solskinnsdagene samt grå tirsdager.

Hvalsafari AS har allerede et omsetningstap på 4 millioner kroner. Ber om tiltak som treffer

I et brev til NHO Reiseliv, som også er sendt til Senterpartiets stortingsgrupper, etterlyser Geir Maan i Hvalsafari AS direkte tiltak for å erstatte omsetningstap hos mindre reiselivsbedrifter grunnet koronakrisen.

Se informasjonsmøte i opptak:

Skoler og barnehager i Andøy åpner 27. april

Alle barnehagene og skolene for 1. til 4. klasse i Andøy åpner 27. april. Det kom frem da Andøy kommune holdt informasjonsmøte om koronasituasjonen fredag. – Åpningen skal skje forsvarlig og trygt, sa skolefaglig rådgiver Sveinung Ellingsen.

Nettmøte med drageset og Bleidvin i opptak

Fredag klokken 14:00 arrangerte Hadsel kommune nettmøte med smittevernlege Martin Larsen Drageset og Ingebjørn Bleidvin. Det kan du se i opptak i videovinduet.

7

Adwice på plass i nye og større lokaler

Rådgivings- og regnskapsselskapet Adwice, som har avdelingskontor på Sortland, var nylig på flyttefot.

Boligmarkedet i Vesterålen lever fortsatt godt etter en drøy måned med korona

Koronasituasjonen ser ikke ut til å dempe boligsalget i Vesterålen i noe særlig grad.

Mindre nedbør og muligheter for sol

Fredagsværet ser slettes ikke ut til å bli så verst.

torsdag 16.04 2020

Petter Stordalen og Nordic Choice kjemper for videre drift:

Hotelldirektør ikke bekymret for samarbeidet med Stordalen

I løpet av april/mai starter det forberedende grunnarbeidet i forbindelse med Hotell Richard With. Men det kan likevel bli forsinkelser.

Svikt i brukonstruksjon i Lødingen

Arbeiderpartiet fremmer forslag om å dele opp anbudet på Hålogalandsveien

Arbeiderpartiet fremmer forslag i Stortinget om at staten går bort fra OPS-prosjekt på Hålogalandsveien og heller deler anbudet opp i fire deler.

Sture Pedersen: – Magefølelsen sier at regjeringen vil åpne opp for flere anbud på Hålogalandsveien

Bø-ordfører Sture Pedersen (H) har siden i fjor jobbet opp mot eget parti sentralt for å få tilrettelagt anbudet på Hålogalandsveien slik at også norske og nord-norske aktører skal kunne levere anbud. Nå merker ordføreren en bevegelse i saken.

Skagen lufthavn holder stengt til 31. mai. – Vi har satt inn busser til Andøya

Stokmarknes lufthavn Skagen vil fortsatt være stengt for kommersiell rutetrafikk i hele april og ut mai.

Tove Mette Bjørkmo: – Selv om samfunnet delvis åpner igjen, gjelder smittevernrådene fortsatt

Tove Mette Bjørkmo, fungerende ordfører i Sortland (Ap), understreker i en pressemelding at smittevernrådene fortsatt gjelder, selv om «søringkarantenen» er opphevet og skoler, barnehager og servicetilbud åpner igjen.

Hadsel følger nabokommunene, viderefører ikke «søringkarantenen»

Den såkalte søringkarantenen opphører natt til fredag, og over helga åpner barnehagene i Hadsel. Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin sier til formannskapet at det kan føles utrygt, men at den forsiktige åpningen av lokalsamfunnet gjøres på en forsvarlig måte.

Nå åpnes Blåbyhallen igjen, men med strenge smitteverntiltak

– Målet er å åpne hallen igjen over helga. Vi vet at det er mange ungdommer som klør i fingrene etter å komme i aktivitet.

Siktet for kjøring i påvirket tilstand etter trafikkuhell

En mann i starten av 20-årene ble torsdag formiddag siktet for kjøring i påvirket tilstand på Sortland.

Nordlending bøtelagt etter å ha brutt isolasjonsbestemmelsene

Politiet i Nordland har bøtelagt en person for brudd på smittevernloven og covid-19-forskriften

Nordmo om kostnadsøkning på Evenes:

– Bare begynnelsen på en kostnadssprekk som vil bli som den på Ørlandet

Ordfører i Andøy, Senterpartiets Knut Nordmo, er klar på at gårsdagens varslede kostnadsøkning på en halv milliard på Evenes kun er begynnelsen på en kostnadssprekk som vil bli lik den på Ørlandet.

Utvidelsen av Vestmarka næringsområde:

Fylkeskommunen mener uttak av masser ikke er godt nok avklart: – Kan utgjøre en planfaglig mangel

Nordland Fylkeskommune mener at det planlagte uttaket av masser i Vestmarka næringsområde ikke er godt nok avklart. De mener det kan utgjøre en planfaglig mangel, og ber Sortland kommune sørge for at uttaket blir tilstrekkelig avklart og utredet.

Sier nei til nedleggelse av Vesterålen tingrett

Regjeringen foreslår nå å avvikle fire tingretter i Nordland. Forslaget fra regjeringen er at Sandnessjøen, Brønnøysund, Sortland og Narvik legges ned som selvstendige tingretter. – Det er en sentralisering som vi rett og slett ikke kan akseptere, slår fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll (Ap), fast.

Se formannskapsmøtet i Hadsel i opptak

Tidligere denne uken avsluttet Andøy, Bø, Øksnes og Sortland den såkalte «søringkarantenen». I dag går karantenen ut i Hadsel, og formannskapet skal i dag avgjøre om de forlenger den eller ikke.

– Lamminga kommer uansett. Vi er opptatt av å holde oss friske

Veterinærene i Vesterålen er klare for årets travleste tid, når lamminga tar til. – Vi er opptatt av å holde oss friske, og det er viktig at ingen veterinærer havner i karantene, sier Wenche Anderssen.

Tekniske problemer stopper B-ruta til Lødingen-Bognes

Torsdag byr på skikkelig sørpevær

Vanntette sko eller gode støvler er skotøyet som gjelder i dag.

onsdag 15.04 2020

Lav oljepris kan true tørrfiskeksporten

Dersom oljeprisene ikke øker vesentlig, kan det true eksporten av tørrfiskhoder til Nigeria.

Eksperter venter mindre nordlys de neste årene. Men etter det, kan det bli mer enn noen gang

Solforsker tror at nordlyset blir ekstra eksklusivt om noen år.

– Jeg liker det jævlig dårlig

Stortingsrepresentant Kjell-Børge Freiberg er slett ikke fornøyd med at regjeringen har bedt om å få mer penger til MPA-hangar på Evenes.

Solsvik: – Dette blir dyrere, mye dyrere

Tidligere Høyre-ordfører i Andøy, Jonni Solsvik, er ikke i tvil. Evenes flystasjon blir mye dyrere enn de fem milliardene regjeringen fortalte om i dag.

– Åpenbart at beslutningen i denne saken var forhastet fra starten

Fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, er lite begeistret for at regjeringen nå ber stortinget om å godkjenne ny kostnadsramme, på over en halv milliard kroner, for etablering av fasiliteter for de nye maritime patruljeflyene på Evenes flystasjon.

– Et nytt steg i retning av total kostnadssprekk

Liv Signe Navarsete slår fast at regjeringen styrer med nye steg mot total kostnadssprekk på Evenes og klare brudd med forutsetningene i langtidsplanen.

En tidlig søndags morgen i Markedsgata:

Mann vil erklære seg skyldig i fyllekjøring

En man siktet for fyllekjøring i Stokmarknes sentrum vil erklære seg skyldig når saken kommer opp i Vesterålen tingrett.

Skal du ut og trene i idrettsanlegg må du følge disse reglene

Kommuneoverlege i Sortland, Mette Røkenes, forteller i ei pressemelding at det nå er lov å bruke idrettsanlegg for trening, men med klare begrensninger.

Slik skal Sortland kommune gjøre skoler og barnehager trygge når barna kommer tilbake

20. april kan barnehager åpne igjen, mens småtrinnet åpner 27. april. Sortland kommune forklarer nå hvordan de skal jobbe for at det skal skje på en trygg og god måte.