Tema

tirsdag 28.07 2020

Ansatte på teknisk etat i Andøy tjente mest i fjor

Fire av de 10 best betalte i Andøy kommune jobber i teknisk enhet. To av dem tjener også bedre enn rådmann Kirsten Lehne Pedersen.

mandag 27.07 2020

Møysalen nasjonalpark: Krever ny prosjektstilling som skal legges til Hennes

Innlandet lokalutvalg ber i brevs form Hadsel kommune i samarbeid med Nordland fylkeskommune om å opprette en ny stilling i Møysalen nasjonalpark. Stillingen skal legges til Hennes.

Veldig lite rømt oppdrettslaks i vesterålsvassdragene

Det var veldig lite rømt oppdrettslaks å finne i vesterålsvassdragene i fjor.

Veldig lite rømt oppdrettslaks i vesterålsvassdragene

Det var veldig lite rømt oppdrettslaks å finne i vesterålsvassdragene i fjor.

søndag 26.07 2020
10

Solfylt åpning Reginedagan

De første arrangementene under årets Reginedager er i gang.

15 kommunalt ansatte med høyere lønn enn ordføreren i Hadsel

Kommunedirektøren og teknisk sjef i Hadsel var best betalt i Hadsel i fjor, og ordføreren kom på 15. plass. Det er det helt spesielle grunner til.

Lerøy på Melbu får kritikk for avfallshåndtering

Lerøy Norway Seafoods AS på Melbu har mangler i sitt system for levering av farlig avfall. Det viser en inspeksjon som Fylkesmannen har gjennomført.

– Tiltak mot fiskemåsen er dårlig naboskap

– Tiltak mot fiskemåsa er ikke noe annet enn dårlig naboskap, fordi man bare flytter problemet fra et sted til det andre.

Slik kan måker hindres i å hekke

Fylkesmannen i Nordland har laget en oppskrift over hvordan man på lovlig måte kan hindre måker i å hekke der de oppfattes som plagsomme.

Skaper fordums prakt på Melbu

Det ærverdige «Felleslageret» på Melbu har i mange år skreket på sitt gamle jeg. Nå skal bygget tilbakeføres til fordums prakt.

Rex-gården en av mange næringseiendommer til salgs i Vesterålen

Høsten 2019 ble den såkalte Rex-gården i Melbu sentrum lagt ut for salg. På grunn av koronapandemien trakk eierne den fra markedet i vår. Nå er den en av flere næringseiendommer i Vesterålen som ligger ute til salgs.

Lokalhistoriker Thomas Gundersen med nytt bokprosjekt - Det tar fra meg nattesøvnen

Jeg har nok blitt litt fanatisk i historieforskningen min over tiden.

Mens du sov: Travel natt for politiet i Nordland

Det er rapportert inn mange hendelser fra Politiet i Nordland i natt.

lørdag 25.07 2020

– Nydelig å komme heim

– Det var nydelig å komme heim, sier andværing og Violet Road-vokalist Kjetil Solberg. Bandet skapte god stemning i Risøyhamn fredag kveld.

Fisket for 40 millioner kr i fjor

Kristoffersen Fiskebåt i Øksnes fisket for første gang i historien for mer enn 40 millioner kroner i fjor.

Faller lakseprisen så mye at oppdretterne kan tape penger?

Lakseprisene har falt dramatisk de siste ukene. Det kan gi oppdrettsbransjen hodebry.

Hadsel bekymret over bruk av tvang ved institusjon

Helse- og omsorgssjef Marion Celius i Hadsel kommune er bekymret over bruk av tvang og makt ved et omsorgstilbud i Lofoten. Hun har varslet Fylkesmannen i Nordland.

Hanne-Sofie flytter hjem og blir organist i Hadsel

Hanne-Sofie Akselsen Frantzen har valgt å flytte fra Tromsø og heim til Sigerfjord. Fra 1. oktober blir hun fast organist i alle sognets kirker i Hadsel.

5

Trude Wold krever ny tingrett. – Jeg har hatt klientmøter på torget i femten minusgrader

Ifølge Sortlands-advokaten Trude Wold er veggene så tynne at de som står i gangen kan høre hva som skjer inne i rettssalene.

Satser 170 millioner på fabrikk – men råstoffet er omdiskutert

Tilsynelatende så liten at den kan gå for å være et rusk. Likevel satser Sortland-selskapet 170 millioner for å bygge verdens første fabrikk for å lage olje av skapningen. Men fangsten av raudåte er lang fra konfliktfri.

fredag 24.07 2020

Byråkratene skal finne ut om dette er et skip eller et oppdrettsanlegg

Kystverkets hovedkontor i Ålesund vurderer å omgjøre Kystverket Nordland sitt vedtak om hvordan Havfarm1 skal merkes – som skip eller oppdrettsanlegg. Dersom Kystverket ombestemmer seg, må Nordlaks i verste fall ut med syv millioner kroner.

Ta en sniktitt på suitehotellet

Til høsten åpner Andenes suitehotell dørene. Bli med på en liten sniktitt i den ombygde Gammelskolen på Andenes.

Gode søkertall på sykepleierutdanningen i Stokmarknes

I dag kom tallene fra opptaket til studier ved høgskoler, universiteter og videregående skoler. Sykepleierstudiet på Stokmarknes er fortsatt populært.

Dette eier vesterålspolitikerne aksjer i

Tidligere oljelobbyist Ørjan Robertsen satser på solkraft, Christoffer Ellingsen er aksjonær i Klassekampen og Andøy-ordføreren satser på sperm. VOL har sjekket hva vesterålspolitikerne eier av aksjer.

Johan Nordeng perset på 3000 meter

Langrennsløper Johan Nordeng, løp mellomdistansen 3000m bane under et løpestevne i Tromsø på onsdag, arrangert av Bul friidrett Tromsø. Der gjorde han sine saker svært bra.

Kvalsafari: – Har tatt seg opp, men langt under normalår

– Det har tatt seg opp, men vi ligger langt bak et normalår, sier Geir Maan i Hvalsafari AS.

Rekord for skipsmegler

Oso Maritim AS på Andenes satte rekord på alle bauger og kanter i fjor. – VI traff godt på det vi holdt på med, sier Johan Olsen.

Gift fra Evenes og Andøya kan havne i Sortland

Reno-Vest sitt deponi på Bremnes kan bli mottaksstasjon for giften PFAS. Gift fra flyplassene på Andøya og Evenes kan dermed havne i Sortland, hvor giften kan renses.

Ny rekord for Kobbvågen Knuseverk

Kobbvågen Knuseverk satte nye rekorder i 2019.

torsdag 23.07 2020

LNS med overskudd for første gang siden 2016

Leonhard Nilsen & Sønner tapte penger på driften i fjor, men på grunn av finansinntekter og kostnadskutt gikk Andøy-entreprenøren med netto overskudd for første gang siden 2016.

4

Sander (10) og Jørn (13) jubler over asfalt i Lovika

Sander og Jørn sykler mye i Lovika for tiden. Foreldrene Jannina og Ken Hanssen jubler over at bygda endelig har fått asfalt etter å ha kjempet for det i hele sine liv.

Leder for Andøy Bondelag Karl Mortensen spår normalslått:

– Da det falt snø i mai, fryktet jeg lenge et kriseår

I juni så det riktig ille ut for slåtta. Men nå spår Karl Mortensen på Dverberg et normalår. – De som begynte sent får en normalslått i år, kanskje litt over, sier han.

Koronaepedemien er vanskelig for restaurantene, kapasiteten er halvert

Onsdag kveld gjennomførte smittevernlege Hedda Mørch tilsyn hos Arresten, som sier at kapasiteten er halvert og at gjestene står i kø for å få lov til å spise.

Reagerer på dårlig smittevern på ferga. Tomt for sprit og skitne bord

– Antibacbeholdere er tomme, og flere bord og stoler skitne, sier Ole Johnsen. Han passasjer på ferga fra Bognes til Lødingen 09.15 torsdag morgen, og frykter koronasmitte kan spre seg som følge av slapt smittevern. Mannskapet på ferga sier til VOL at dette skal de selvfølgelig sjekke opp.

Forsker mener Forsvaret har valgt feil strategi i nord

Forsker Ina Holst-Pedersen Kvam ved Sjøkrigsskolen mener Norge begår en stor feil ved fortsatt å planlegge for en russisk invasjon av Finnmark.

Dverberg vel gir 200.000 til utvidelse av MC-museum

Med frivillig innsats og støtte fra arven etter Thorleif Berg Gansmoe og Leonhard Nilsen og Sønner (LNS), skal MC-museet på Dverberg bygges ut. – Vi skal få på plass et lyst og trivelig utstillingslokale, sier Åge Ingebrigtsen.

Eventyrfesten starter i Bø for 20. gang

På søndag braker Reginedagan, som har 20-årsjubileum i år, løs i Bø.

Mulig sykkelbande på ferde i Hadsel

Flere har meldt om sykkeltyverier gjennom sommermånedene.

6

– «Byparken» bør bli utsiktspunkt mot MS «Finnmarken»

– Gjennom flere år har vi så smått fått fram den gamle «byparken» på Stokmarknes. Nå ønsker vi at området skal bli et utsiktspunkt mot MS «Finnmarken» på den andre siden av Børøysundet.

Reagerer på dårlig smittevern på ferga

– Antibacbeholdere er tomme, og flere bord og stoler skitne, sier Ole Johnsen. Han passasjer på ferga fra Bognes til Lødingen 09.15 torsdag morgen, og frykter koronasmitte kan spre seg som følge av slapt smittevern. Mannskapet på ferga sier til VOL at dette skal de selvfølgelig sjekke opp.

– Det blir en kort og kompakt sesong

– For det fotballglade mennesket jeg er, er det en fortvilende situasjon, men vi må respektere de rådene som ligger der, sier Tom Stenvoll i Hålogaland fotballkrets.

Bulldozer kjøper Hanssen Maskin & Transport AS i Bø

Bulldozer Maskinlag AS kjøper alle aksjene til Bø-selskapet Hanssen Maskin & Transport AS.

Velg Andøy, ikke Tromsø

«Senterpartiet «sjørøver» kystbefolkningen i Nordland»

9.062 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 9

Det var ved midnatt registrert 9.062 tilfeller av koronasmitte i Norge, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet.

Forsker mener Forsvaret har valgt feil strategi i nord

Forsker Ina Holst-Pedersen Kvam ved Sjøkrigsskolen mener Norge begår en stor feil ved fortsatt å planlegge for en russisk invasjon av Finnmark.

Fra underskudd til overskudd for portugisere

Både Andenes fiskemottak AS og Andøya Fisheries AS snudde underskudd i 2018 til overskudd i fjor. – Vi har drevet så rasjonalt som mulig, sier Leif Kvivesen, daglig leder i Andenes fiskemottak.

onsdag 22.07 2020

Frykter at rypeterreng på Langøya kan bli ødelagt

Et område på Langøya som i dag er leveplass for rype, vil stå i fare for å gro igjen dersom det blir plantet lutzgran i nærheten.

Lovlig vedtak om vindkraftavtale

Formannskapets hastevedtak om å inngå avtale med Andøya Vind AS ble lovlig fattet. Det er konklusjonen til fylkesmannen i Nordland.

Ny rekordomsetning for El-Team

Sortlandsbedriften El-Team hadde rekordomsetning i fjor. Daglig leder Mads Røkenes tror den positive utviklingen vil fortsette, og forteller om gode tider for hele bransjen.

Lovlig vedtak om vindkraftavtale

Formannskapets hastevedtak om å inngå avtale med Andøya Vind AS ble lovlig fattet. Det er konklusjonen til fylkesmannen i Nordland.

Rekordsalg av bobiler hos Vesterålen Caravan

– Det må være 15 år siden vi hadde så få bobiler på lager, sier daglig leder Bent Tore Pettersen.

Dette irriterer flest nordmenn på tur

En undersøkelse gjort av Ipsos på vegne av Norsk Friluftsliv, viser at forsøpling i naturen er det som irriterer flest nordmenn på tur.

«22. juli – ni år etter»

Blomsterhandler ser mot bedre tider

Hverdagen begynt å normalisere seg, forteller Christine Lynghaug fra Alléen blomster.

Rykket ut etter melding om vinglete kjøring

Koronapandemien har begrenset LOs sommerpatrulje

Hver sommer sjekker LOs sommerpatrulje arbeidsforholdene til sommervikarer. I år gjorde koronaviruset jobben vanskelig.

9.053 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 15

Det var ved midnatt registrert 9.053 tilfeller av koronasmitte i Norge, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet.

Har satt karantenefrist for norske spaniaturister

Fredag endres trolig Spanias koronastatus fra grønn til rød. Nå er fristen for å unngå karantene ved innreise til Norge satt, ifølge Aftenposten.

tirsdag 21.07 2020

– Mer aktuelt å få Space Norway til Andøya

Høyre i Troms og Finnmark vil ha Norsk romsenter ut av Oslo og til Tromsø og får støtte på lederplass av avisen Norldys . Andøyordfører Knut Nordmo ønsker seg heller Space Norway og deres 40 ansatte til Andøy.

Søker om å fylle ut 159.000 kvm for Stokmarknes Miljøhavn

Hadsel Havn KF har søkt Fylkesmannen i Nordland om å fylle ut 950.000 kubikkmeter sprengstein over et areal på 159.000 kvadratmeter sjøbunn. Dette for å etablere den nye miljøhavnen ved Børøya.

Vil selge Vesterålen sjøhus for 12,5 millioner

Eier av Vesterålen sjøhus, Marit Asbjørnsen, fortviler over planene til nabo Benfra AS om å fylle ut et stort område i sjøen langs hele sørsiden av hennes eiendom. – Fyllingen vil ta fra gjestene våre naturopplevelsen sin, frykter Asbjørnsen.

Fylkesmannen krever at Forsvaret fjerner forurenset grunn ved Andøya flystasjon

Fylkesmannen i Nordland vurderer å pålegge Forsvarsbygg å utarbeide en tiltaksplan for å få ryddet opp i forurensning ved Andøya flystasjon.

Lødingen-bedrift hadde 750 millioner kroner i banken

Ytterstad Holding satt ved nyttår med en kassebeholdning på 754 millioner kroner.

Myras gull: – Det blir mye bær

– Det er mer multebær i år enn det har vært på mange år, sier Ann-Christine Theodorsen ved Dverberg prestegård. Lørdag åpner gården for selvplukk på myrene.

Oddmund Enoksen i ordkløyveri med kunstner

Kunstneren Amund Sjølie Sveen anklager advokaten fra Sortland for å ha lekket interne dokumenter.

Havsula lagt ut for salg, men foreløpig er det full drift i kafeen

I juni ble Havsula Cafe og Vertshus på Melbu lagt ut for salg til 6 millioner kroner, ett og et halvt år etter at nye eiere overtok.

Janne blir kommunedirektør i Kvænangen

Kvænangen har funnet sin nye toppleder.

Da Gerd begynte å plukke søppel, gjemte hun seg bak bøff og solbriller

I strandkanten på Melbu står en dame hengt over noen plastposer, her ute i ruskeværet har hun vært de siste tre dagene å plukket søppel.

Arbeider på spreng for å finne ut hvem den døde kvinnen er

Politiet har tirsdag avhør og innhenter videomateriale for å finne identiteten til kvinnen som ble funnet død i havnebassenget mandag formiddag.

Lødingen-bedrift hadde 750 millioner kroner i banken

Ytterstad Holding satt ved nyttår med en kassebeholdning på 754 millioner kroner.

Vesterålsrederi slipper inndragning av 16 millioner kroner

Et vesterålsrederi ligger an til å slippe inndragning av 16 millioner kroner etter at Fiskeridepartementet har grepet inn mot Fiskeridirektoratet. Loven kan også bli endret som følge av denne og andre tilsvarende saker.

Fylkesmannen krever at Forsvaret fjerner forurenset grunn ved Andøya flystasjon

Fylkesmannen i Nordland vurderer å pålegge Forsvarsbygg å utarbeide en tiltaksplan for å få ryddet opp i forurensning ved Andøya flystasjon.

Ingen tiltak mot aggressive måser

- Spesielt ille i år, forteller ansatte ved sykehjemmet.

mandag 20.07 2020

– Vi har en million i verdiskapning per sysselsatt

Lofoten og Vesterålen har høyest verdiskaping i nord. Dette var konklusjonen etter en analyse som Kunnskapsparken gjorde på oppdrag fra Sparebank1 Nord-Norge.

Nordlaks møtte Kystverket for å diskutere oppryddingsaksjon

Tirsdag i forrige uke rykket politi og brannvesen ut til Grytøya utenfor Harstad i forbindelse med dieselutslipp fra en av Nordlaks sine fôrflåter.

Nordlaks møtte Kystverket for å diskutere oppryddingsaksjon

Tirsdag i forrige uke rykket politi og brannvesen ut til Grytøya utenfor Harstad i forbindelse med dieselutslipp fra en av Nordlaks sine fôrflåter.

Fra Idol til digital markedsføring, men utelukker ikke comeback

Andværingen David Norback Pedersen smeltet mange hjerter da han deltok i det aller første i Idol. Nå jobber tobarnsfaren med digital markedsføring, og drømmer om musikalsk comeback.

– Vi synes dette er veldig rart

Politiet etterforsker innbruddsraidet i forrige uke der blant annet en fallskjerm til over 30.000 kroner ble stjålet på Sortland. – Vi får ingen informasjon fra de mistenkte.

Politikerne får mindre enn de håpet på fra Andøy Energi

Politikerne i Andøya hadde håpet på 2,6 millioner kroner i utbytte fra Andøy Energi Holding AS. Det ble 2,3 millioner kroner. Totalt får Andøy kommune rundt 400.000 kroner mindre i aksjeutbytte i år enn de ønsket seg.

Myras gull: – Det blir mye bær

– Det er mer multebær i år enn det har vært på mange år, sier Ann-Christine Theodorsen ved Dverberg prestegård. Lørdag åpner gården for selvplukk på myrene.

Ordfører applauderer fradeling av stor eiendom

En søsterbedrift av Kobbvågen Knuseverk søker om å fradele et område på 15.000 mål. Ordfører Sture Pedersen er positiv til planene, og tror det også vil bli plass til mye annen industri.

Vil fylle ut for nytt næringsområde i Sortland

Over lengre tid har planene om å etablere nytt næringsareal ved Ånstadsjøen vært klare. Nå er det søkt om å få fylle 222.800 kubikkmeter med masser i sjøen ved eiendommen slik at dette kan skje.

3

– Horribelt at råkjørere legger ut skrytevideoer

– Det er over hodet ikke greit at unge, mannlige bilførere legger ut skrytevideoer om råkjøring på sosiale medier.

Trailer kjørte i grøfta for å unngå elgkollisjon

Før klokken 07:00 mandag morgen måtte en trailer med henger kjøre grøfta for å unngå å kollidere med to elger.

Fire i Bø fikk mer i lønn enn ordføreren og rådmannen i Bø i fjor

VOL har fått tilgang til hva kommunetoppene i Bø tjener i løpet av et år. Ifølge den er ordfører Sture Pedersen og rådmann Gundar Jakobsen langtfra de best betalte.

Tapte på driften, tjente på eiendom

Regnskapene for de to selskapene knyttet til Midnattsol Camping på Bleik, viser et årsresultat i minus for 2019.