Tema

fredag 14.02 2020

Vil bygge 25 vindmøller på Andøya:

– Første del kommer 1. juni 2021

I neste regner Andøya Vind AS å sende inn en ny plan for vindkraftprosjektet på Andøya. – Vi har en fremdriftsplan som er realistisk, sier Stephan Klepsland i Prime Capital.

tirsdag 21.01 2020

Andmyran:

Innbyggerkrav om ny vindkraftbehandling

Monica Amsen og Motvind Andøy ber nå kommunestyret i Andøy gjøre en ny behandling av vinkraftanlegget på Andmyran. – Det må foretas en foretas ny og faktabasert gjennomgang, heter det i forslaget fra Amsen.

fredag 17.01 2020

Andfjord Salmon vil bygge 84 meter høy vindmølle

Vi har tidligere skrevet at Andfjord Salmon AS vil bruke vindkraft til oppdrettsanlegget på Kvalnes. Nå er søknaden sendt inn om å sette opp en 84 meter høy vindmølle.

lørdag 21.12 2019

Nå får Listhaug Andmyran på bordet

Norges ferske olje- og energiminister Sylvi Listhaug må nå gjøre seg kjent med vindkraftprosjektet på Andmyran, og skal avgjøre om det gis forlenget frist for å ha vindkraftverket ferdig.

onsdag 18.12 2019

– Han fikk for kort tid, mener Robertsen

– Når man overtar en slik statsrådpost, tar det tid å finne sin plass og å sette seg inn i saker og ting. Jeg synes Kjell-Børge Freiberg fikk for kort tid til å gjøre sin gjerning. Han har kommet sterkere og sterkere etter hvert, og var toneangivende på flere områder i det siste. 

– Nei, jeg er ikke fornøyd med å gå av etter så kort tid

– Å gå av som statsråd etter ett år og tre måneder er vemodig. Det må jeg innrømme, sier Kjell-Børge Freiberg. Han innrømmer at han ikke er fornøyd med å bli skiftet ut som statsråd etter bare 15 måneder.

mandag 09.12 2019

Budsjett ble vindkraftdebatt

– Jeg vil ikke se vindmøller på Andmyran og vil kjempe mot til alt er bygget, sa Robert Svendsen (MDG). Budsjettdebatten i Andøy ble i stor grad en vindkraftdebatt.

fredag 06.12 2019

Ber om fire endringer i konsesjonen:

Vil sette opp 26 vindturbiner på Andmyran

Andmyran Vind AS vil sette opp 26 vindturbiner på Andøya. Selskapet søker også om fire endringer i konsesjonen. Det fremkommer av dokumenter selskapet har sendt inn til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

onsdag 04.12 2019

Andmyran har sendt inn detaljplan:

– Utbygger må selv vurdere om de rekker å bygge innen fristen

– Andmyran vind må selv vurdere om de rekker å bygge innen fristen, sier Rune Flatby i Norges vassdrags- og energidirektortat (NVE).

fredag 29.11 2019

NVE setter ned foten:

Ingen vindkraftverk får forlenget frist

Etter 2021 vil det ikke bli gitt forlenget frist for idriftsettelse av vindkraft. 90 vindkraftanlegg får dermed kniven på strupen.

onsdag 20.11 2019

Nordmos vindkraft-svar:

– Positivt for noen, negativt for andre

– Hvordan har Andøy kommune tenkt å ta vare på innbyggerne i de berørte områdene, spurte Kari Vik fra kommunestyrets talerstol. – Vi har ingen reell mulighet til å stoppe vindkraftkonsesjonen, svarte ordfører Knut Nordo.

onsdag 30.10 2019

Se hvor vindmøllene skal plasseres i interaktivt kart:

Slik blir Andmyran vindkraftverk

22 vindmøller planlegges plassert på myrene nord på Andøya når Andmyran vindkraftverk realiseres. Høyden vil variere fra 180 til 200 meter.

tirsdag 29.10 2019

Kun to kommunestyrepolitikere stilte på vindkraftmøte:

Det blåser opp til kraftig motvind i Andøy

Av de 40 deltakerne som søndag kveld deltok på Andøylistas vindkraftmøte, meldte 28 seg inn i den lokale motstandsorganisasjonen «Motvind Andøy».

torsdag 24.10 2019

– Møtested om vindkraft

Søndag tilbyr Andøylista et møtested mellom befolkning og politikere for å bli enige om hva de vil med vindkraftverk på Andmyran.

torsdag 17.10 2019

Vindkraftplanen skrotes

Etter massiv motstand fra kommunene har regjeringen bestemt seg for å skrote NVEs forslag til nasjonal ramme for vindkraft på land.

fredag 11.10 2019

Is fra vindkraftverkene kan kastes over 200 meter

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har godkjent de planlagte varslingsrutinene for iskast fra vindturbinene på Ånstadblåheia. Is fra kraftverkene kan kastes over 200 meter.

tirsdag 08.10 2019

Motvind Andøy demonstrerte:

Markerte vindkraftmotstand med å brenne mølle

Som del av den nasjonale bevegelsen mot vindkraftutbygging, Motvinds, vardebrenning 8. oktober, holdt lokallaget i Andøy en markering på Andenes mot den planlagte vindkraftutbyggingen på Andmyra.

søndag 06.10 2019

Andøya bygger ut vindkraft og industri:

Får konsekvenser for reiselivsnæringen

Leder for Andøy reiseliv, Camilla Ilmoni, reagerer på manglende helhetssyn og politisk debatt om konsekvensene av vindkraft og andre industriprosjekter for naturbasert reiseliv. Turoperatøren med stor tysk kundegruppe, mener naturopplevelser er den viktigste årsak til å velge Vesterålen og Norge som reisemål.

torsdag 05.09 2019

Utsatt frist for Andmyran Vind

På tross av innstramminger har NVE gitt Andmyran Vind AS utsatt frist for idriftsettelse av Andmyran vindkraftverk til 31.12.2021, samt forlenget varighet på konsesjonen til 2051.

tirsdag 20.08 2019

– Vindkraft må ha lokal forankring

Kommunenes Sentralforbund mener at vindkraftprosjekt må forankres lokalt.

onsdag 14.08 2019

Underskudd snudd til overskudd etter intern overføring

Andmyran Vindpark har endret regnskapet slik at underskudd ble til et stort overskudd.

onsdag 24.07 2019

Ber om ny gjennomgang av vindkraftprosjekter

Tre organisasjoner ber staten gjør en ny vurderinger av alle vindkraftprosjekter der byggingen ikke har startet. Dette gjelder også Andmyran på Andøya.

søndag 14.07 2019

Nekter å behandle vindkraftsøknad før utbygger kommenterer innspill

Selskapet som ønsker å bygge vindkraft på Andøya, har ikke kommentert høringsuttalelsene som er kommet inn. Derfor prioriterer NVE ikke søknaden.

søndag 07.07 2019

«Nei til vindindustri på Andmyran»

lørdag 29.06 2019

Må søke ny konsesjon for kraftlinje til vindparken

Den planlagte og forsinkede vindparken på Andmyran skaper nå krøll for Andøy Energi Nett AS. Skal det bygges kraftledning til vindkraftanlegget, må Andøy Energi Nett AS søke ny konsesjon.

onsdag 26.06 2019

Foreløpig ingen vindmøller på Andøya:

Tapte 5,7 millioner på vindkraftselskap

Andmyran Vindpark AS fikk et underskudd på 5,7 millioner kroner i fjor og har til nå tapt 193 millioner kroner totalt. Foreløpig er ingen vindkraftverk satt opp på Andøya.

tirsdag 11.06 2019

Freiberg får moralsk støtte fra stortingshold

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) får uventet moralsk støtte fra politisk motstander og stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).

søndag 09.06 2019

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg:

Freiberg i hardt vær rundt spørsmål om hubro

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (FrP) er for tiden under press fra vernesiden i spørsmålet om stans av utbyggingen av vindkraftverk på Sørmarkfjellet i Flatanger kommune i Trøndelag.

søndag 12.05 2019

Kommunisme fortsatt viktig for Rødt:

– Tar med oss engasjementet og felleskapet inn i valgkampen

– Fra Vesterålen har vi konsentrert oss om Nord-Norgebanen og vindmøller, sier Kamilla Fossem rett etter at landsmøtet til Rødt er over.

tirsdag 07.05 2019

Mener Andmyran ikke bør få forlengelse:

– Nedleggelse av flystasjonen gjør at det ikke er behov for vindkraft

Naturvernforbundet i Nordland og Norsk Ornitologisk Forening, avd. Nordland mener Andmyran Vind ikke bør få forlenget frist for igangsetting av vindkraftanlegget på Andmyran.

mandag 29.04 2019

To partier mot vindmølleforlengelse:

– Et dårlig klimaprosjekt

Formannskapet i Andøy gikk mandag inn for at Andmyran Vind bør få forlenget sin vindkraftkonsesjon til ut 2021. Men to partier stemte mot, Miljøpartiet De Grønne og Andøylista.

tirsdag 23.04 2019

Kan bli færre, men større vindmøller på Andmyran:

Må ta hensyn til fuglene

Andmyran Vind AS må kartlegge risikoområder for relevante fuglearter når man skal utarbeide en detaljplan for plasseringen av vindmøllene i anlegget. Det har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vedtatt. Ny teknologi gjør at det kan bli færre, men større vindturbiner i anlegget.

tirsdag 16.04 2019
4

– Om det skal bygges vindkraft til havs i Norge, må vi ta like store hensyn som til lands

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg deltok tirsdag under åpningen av havvindparken Arkona sammen med Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Mener Andmyran ikke bør få forlengelse

– NOF ser ingen grunn til at fristen for igangsettelse skal forlenges til 2021, skriver Norsk Ornitologisk Forening (NOF) i et høringssvar om Andmyran vindpark.

tirsdag 02.04 2019

Fikk bud fra Tyskland i fjor:

Verdien på Andmyran Vindpark AS er på 95 millioner kroner

Det er foretatt en verdivurdering av selskapet Andmyran Vindpark AS, som viser at vindparken har store verdier.

mandag 01.04 2019

Venstre og SV glade for vindkraft-nei i Vesterålen. Vil ha offshore-satsing

Christian Torset (SV) og Arne Ivar Mikalsen (V) er fornøyde med at NVE ikke anbefaler vindkraft-utbygging i Vesterålen. Nå vil de ha satsing på offshore-vindmøller.

torsdag 24.01 2019

Må registrere fugler i vindparkområdet

Andmyran har fått godkjent miljøprogram

Andmyran Vind AS har fått godkjent et miljøoppfølgingsprogram for vindparken nord på Andøya. Selskapet må gjennomføre registrering av fugler i vindparkområdet.

onsdag 28.11 2018

Andmyran sikret plass i kraftnettet til 2020

Det planlagte vindkraftanlegget nord på Andøya er sikret plass i kraftnettet frem til 17. august 2020. – Vår ambisjon er at anlegget skal være i drift innen desember 2021, sier Karin Mizgalski i Wallenstam-selskapet Svensk NaturEnergi.

tirsdag 30.10 2018

Rapport kommer i april neste år:

Store deler av Vesterålen vindkraft-analyseres

NVE skal 1. april levere rapport over hvilke områder i Norge som er egnet for vindkraftproduksjon.

mandag 05.02 2018

Ligger tre måneder foran skjema

Gode værforhold gir vind i seilene for vindmølleparken på Ånstadblåheia i Sortland kommune. Prosjektet ligger nå tre måneder foran skjema.

onsdag 17.01 2018

Ånstadblåheia vindpark er i skarp rute