Tema

tirsdag 05.01 2021

Får ha fisken stående tettere i Havfarmen

Forsinkelse i leveringen av ny brønnbåt har ført til utfordringer for Nordlaks. Nå har selskapet fått tillatelse til å la fisken stå tettere i to av Havfarmens merder.

søndag 29.03 2020

Vil organisere nabohjelp ved «verst tenkelig scenario»

Koronakrisen kan i verste fall komme til å ramme landbruket lokalt, og da vil organisering med nabohjelp kunne bli en løsning ved «verst tenkelig senario».

fredag 28.02 2020

Mattilsynet:

Fikk ikke medhold i villsau-disputt

Christoffer Ellingsen på Sortland fikk ikke medhold i sin klage til Mattilsynet, som krevde at villsauene han tidligere hadde på Åserøya i Sigerfjorden måtte merkes etter forskriftene.

onsdag 12.02 2020

Mattilsynet har fått nye ledere

Ny avdelingssjef og ny seksjonssjef er ansatte i Mattilsynet, avdeling Midtre-Hålogaland.

torsdag 23.01 2020

Nærings- og fiskeridepartementet har enda ikke konkludert i striden mellom Nordlaks Oppdrett og Mattilsynet

Nærings- og fiskeridepartementet har ikke kommet til en konklusjon i saken der Nordlaks Oppdrett i 2016 fikk pålegg om tvangsmulkt på 1,7 millioner kroner fra Mattilsynet. Oppdrettsselskapets advokat, Oddmund Enoksen, håper at de slipper en ny runde i retten.

Nærings- og fiskeridepartementet har enda ikke konkludert i striden mellom Nordlaks Oppdrett og Mattilsynet

Nærings- og fiskeridepartementet har ikke kommet til en konklusjon i saken der Nordlaks Oppdrett i 2016 fikk pålegg om tvangsmulkt på 1,7 millioner kroner fra Mattilsynet. Oppdrettsselskapets advokat, Oddmund Enoksen, håper at de slipper en ny runde i retten.

Nærings- og fiskeridepartementet har enda ikke konkludert i striden mellom Nordlaks Oppdrett og Mattilsynet

Nærings- og fiskeridepartementet har ikke kommet til en konklusjon i saken der Nordlaks Oppdrett i 2016 fikk pålegg om tvangsmulkt på 1,7 millioner kroner fra Mattilsynet. Oppdrettsselskapets advokat, Oddmund Enoksen, håper at de slipper en ny runde i retten.

mandag 18.11 2019

Brøt med reglene i 18 år

Rødt-politiker Christoffer Ellingsen har unnlatt å merke villsau i 18 år, etter at myndighetene allerede i en tillatelse fra 2001 krevde at villsauene på Åserøya i Sigerfjorden måtte merkes.

søndag 10.11 2019

Christoffer Ellingsen i villsau-disputt med Mattilsynet

Villsaubonde Christoffer Ellingsen og Mattilsynet er uenige om hvordan man skal drive med villsau.

tirsdag 24.09 2019

Nektet Vesterålen shipping å importere reker fra Russland

Mattilsynet nektet Vesterålen Shipping AS å importere flere større parti med reker fra Russland.

søndag 22.09 2019

Mattilsynet fastholder vedtak og lar hovedkontoret avgjøre

Mattilsynet avviser i en henvendelse til advokatfirmaet Simonsen Vogt og Wiig i Bergen å omgjøre vedtaket mot Eimskip Norway AS angående avvising av 340.000 kilo russisk fisk som Mattilsynet mener er ulovlig importert til EØS-området.

Advokat: – Det har ikke funnet sted noe brudd på regelverket

Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig avviser på vegne av Eimskip Norway at det har skjedd regelbrudd slik Mattilsynet hevder.

Båndla 340.000 kilo russisk fisk

Mattilsynet har gått til det drastiske skritt å båndlegge til sammen 340.462 kilo frossen fisk etter at Eimskip Norway AS på Sortland tok på land russiske produkter som verken var tollklarert eller hadde gått gjennom veterinær grensekontroll.

søndag 08.09 2019

Mattilsynet om den mystiske hundesykdommen:

Ett nytt smittetilfelle i Nordland

Søndag formiddag opplyser Mattilsynet at de det siste døgnet har mottatt fire nye meldinger om enkeltstående tilfeller av hunder som har lignende symptomer på den mystiske hundesykdommen. Ett av disse tilfellene er i Nordland.

torsdag 22.08 2019

Fôret hadde gått ut på dato:

Mattilsynet reagerer på at villfanget torsk fôres med menneskeføde som har gått ut på dato

Mattilsynet har overfor et firma som driver med levendelagring av torsk i Øksnes, reagert på at torsken fôres med matvarer som i utgangspunktet var tiltenkt human konsum, men som har gått ut på dato. – Ingen fare, fôret er av god kvalitet, sier daglig leder i Øksnes-selskapet.

fredag 09.08 2019

Mattilsynet på inspeksjon hos Nordlaks:

EU-prøver fra Nordlaks var uten forurensning

Under en inspeksjon som Mattilsynet gjennomførte hos Nordlaks tidligere i år, kunne de ikke finne rester av stoffene praziquantel og fenbendazol.

onsdag 07.08 2019

Ny forskrift skaper trøbbel for Nordlaks:

Søker Mattilsynet om dispensasjon fra 48-timersregelen

Nordlaks Transport AS på Stokmarknes har søkt Mattilsynet om dispensasjon fra regelkravet om 48 timers karantene for transport av settefisk.

lørdag 20.07 2019

Tvangsmulktstrid på 1,7 millioner mellom Nordlaks og Mattilsynet:

Kan fortsatt havne i tingretten igjen

Etter én runde i retten klaget Nordlaks Oppdrett 10. desember 2018 på Mattilsynets endrede vedtak om tvangsmulkt på 1,7 millioner kroner. Nordlaks, ved advokat Oddmund Enoksen, har varslet at de på ny vil stevne staten inn for retten hvis ikke vedtaket oppheves fullstendig. Sju måneder etter klagen ble sendt inn, ligger den fortsatt til behandling hos Nærings- og fiskeridepartementet.

tirsdag 25.06 2019

– God kvalitet, men gamle rør

– Jevnt over det god kvalitet på drikkevannet i Vesterålen, men det er mye gamle rørledninger, sier Trond Kroken, som er avdelingsleder for Mattilsynet Midtre Hålogaland.

lørdag 11.05 2019

Mattilsynet:

Bonde pålagt å sikre mot brann og dyresmitte

En bonde i Vesterålen er av Mattilsynet pålagt å sikre fjøset mot brann og dyresmitte.

onsdag 24.04 2019

Vesterålsbonde fikk pålegg fra Mattilsynet:

Har etterkommet ett av to pålegg etter 3.900 kroner i mulkt

Mandag skrev VOL at en bonde i Vesterålen risikerte å få flere løpende døgnmulkter for å ikke ha etterkommet to pålegg fra Mattilsynet. Nå har bonden etterkommet ett av to pålegg.

mandag 22.04 2019

Vesterålsbonde har ikke etterkommet pålegg:

Kan få flere døgnmulkter fra Mattilsynet

En bonde i Vesterålen har ikke etterkommet Mattilsynets pålegg om klauvskjæring og å få gjennomført kontroll av fjøsets elektriske anlegg. Hvis ikke dette gjøres før 30. april, kan bonden få to ulike løpende døgnmulkter.

fredag 15.03 2019

Kystverket og Mattilsynet:

Svar på Havfarm 1-søknad like rundt hjørnet

Kystverket, Mattilsynet og Fylkesmannen i Nordland må levere sine svar til Nordlaks sin Havfarm I-søknad før Nordland fylkeskommune kan behandle ferdig søknaden. Nå, fire og en halv måned på overtid, opplyser Kystverket og Mattilsynet at svar fra dem er like rundt hjørnet.

mandag 11.03 2019

Har funnet kilden til salmonellautbruddet

Forrige uke ble det klart at 25 personer var smittet av samme type salmonellasmitte. Årsaken til utbruddet er nå klart, og det var «husk! Eksotisk Miks» fra Bama.

onsdag 06.03 2019

Salmonellasmitte i Nordland

Et sykdomsutbrudd forårsaket av bakterien Salmonella Agbeni er oppdaget av folkehelseinstituttet. Det er totalt registrert 21 smittede, og noen av disse er i Nordland.

fredag 15.02 2019

Ingen av dyrene kom til skade under evakueringen

Da stormen rev taket av fjøset i Holmstaddalen, var Mattilsynet til stede med to veterinærer og var med på evakuering av dyrene.

lørdag 02.02 2019

Hadsel må skjerpe vannforsyningen

Hadsel kommune har for dårlige rutiner til å registrere avvik i vannforsyningen, og har derfor fått et varsel om pålegg fra Mattilsynet.

tirsdag 15.01 2019

Byllesyke på Andøya:

Saueklipper: – Jeg føler meg uthengt av Mattilsynet

Vidar Nilssen klipper sauer for andre sauebønder og har sauer selv. Han mener han helt uten grunn av Mattilsynet ble beskyldt for å være kilden til et utbrudd av byllesyke i Andøy.

lørdag 12.01 2019

Mattilsynet på inspeksjon i Sortland:

Slakteriet meldte om skitne og avmagrede dyr

Ikke før hadde Mattilsynet avsluttet et tidligere tilsyn hos sauebonden i Sortland, før det kom en ny bekymringsmelding, denne gangen fra Horns slakteri på Lekens i Lofoten.

Sauebonde på Sortland:

– Jeg har utviklet et dårlig forhold til Mattilsynet

En sauebonde i Sortland har på sett og vis gitt opp kampen mot Mattilsynet, men vil kjempe for drifta på gården. – Jeg har utviklet et dårlig forhold til Mattilsynet, men gir meg ikke før jeg ligger der. Jeg må kunne forvente vett og forstand fra Mattilsynet, sier han til VOL.

Mattilsynet:

Sauebonde ville ikke fortelle hvor sauene var

En sauebonde i Sortland har fått et gebyr på 7.910,- kroner fra Mattilsynet for å ha nektet å opplyse hvor deler av sauebesetningen oppholdt seg.

søndag 16.07 2017

Mattilsynet advarer:

– Vask jordbærene

Ingenting er så godt som å nyte jordbær nå som det er sommer, men husk for all del å vaske dem først.

onsdag 01.03 2017

43 ansatte gikk fra cellekontor til åpent landskap:

– Mange var skeptiske til åpen løsning til å begynne med

17

Mattilsynet er på plass i nye lokaler

Sosiale soner, multirom og åpent landskap - se bildene fra den moderne arbeidsplassen