Tema

søndag 22.11 2020

Vigdis Ebeltoft driver garnbutikken Garnityr i Stokmarknes

– Det er dere som bruker gata som bestemmer i gata

For seks år siden bestemte Vigdis Ebeltoft seg for å starte garnbutikk på Stokmarknes, etter at hun hadde sydd telt for Norlense de 10 siste årene.  Nå brenner hun for at det fremdeles skal være liv og røre i sentrum av Stokmarknes, og håper noen etter hvert vil ta over butikken.

lørdag 07.11 2020

Politisk krangel om årsaken til kutt i fergedriften

Kommunal- og moderniseringsdepartementet avviser påstander fra fylkesråd for transport og infrastruktur, Bent-Joacim Bentzen fra Senterpartiet, om at nedskjæringene i fergedriften i Nordland skyldes reduserte tilskudd fra regjeringen.

onsdag 04.11 2020

Kjøpte «indrefileten» av Nyksund

En gruppe aksjonærer har kjøpt det gamle fryseriet med tilhørende nabotomt i Nyksund for totalt 2,8 millioner kroner. Nå ønsker de å sette Nyksund kraftig på kartet gjennom spenstige planer.

Fiskeriaktør interessert i industriområde i Bø

Bø kommune har en henvendelse fra næringsaktør som planlegger ytterligere bruk av industriområdet ved Steinesjøen.

Kun to søkere til rektorstillingen her

Myre skole har søkt etter ny rektor. Kun to personer har søkt stillingen.

tirsdag 03.11 2020

Tvangsmulkt for falleferdige bygninger

For å unngå mulkt på 1.000 kroner per dag, må et naust settes i stand og en annen bygning på Skipnes i Øksnes rives innen 1. desember i år.

Vil selge verdier for 100 millioner

Administrasjonssjefen i Øksnes foreslår å selge kommunale verdier for 100 millioner kroner fram til 2024.

La ut sensitiv informasjon på kommunal postliste

En øksnesværing søkte om motorferdsel i utmark og la ved relevante papirer, deriblant en legeerklæring. Denne sensitive informasjonen klarte Øksnes kommune å offentliggjøre på deres postliste. Nå beklager kommunen hendelsen sterkt.

mandag 02.11 2020

– Trump sier mye tull, men også noe fornuftig

Troy Shields, også han fra Minnesota i USA, sier han stort sett har stemt på demokratene. Han mener at selv om president Trump sier mye tull, kommer det også fornuftige resonnementer fra ham.

– Demokratiet står i fare med Trump

I 2004 gjorde Katie Hanken (41) fra Minnesota i USA bøfjerding av seg. Hun har allerede stemt på demokratenes presidentkandidat Joe Biden. Hun håper «realityserien» Donald Trump snart er over, og frykter konsekvensene om det kommer en «sesong to».

Søker bilder fra MS Finnmarken

I forbindelse med at MS Finnmarken 1956 blir klargjort før åpningen av hurtigrutemuseet, søker Sten Magne Engen i Stiftelsen Norsk Hurtigrutemuseum fargebilder av interiøret. Han ønsker også tips om hvor flere kunstverk befinner seg.

Tre av fire Vesteråls-kontorer i Sparebank 1 legges ned, men ingen skal bli oppsagt

Selv om filialene til Sparebank 1 på Stokmarkes, Myre og Andenes blir lagt ned fra årsskiftet, lover konsernet at ingen vil bli sagt opp.

søndag 01.11 2020

– Folk bør ikke reise til Harstad på shopping nå

I Harstad er det koronasmitte og innført lokale tiltak. Kommuneoverlege i Bø, Anders Svensson fraråder folk fra å dra til byen på førjulsshopping.

Solgte rekorddyr bolig i oktober

Selv om ikke oktober ble en måned med rekordomsetning i eiendomsmarkedet i Vesterålen, ble det solgt en bolig til rekordpris.

Satte flere personlige rekorder

STAVANGER:   Aurora Stavøy fra Sortland (18) satte personlige rekorder hver gang hun var i vannet på helgens Nordsjøstevnet i Stavanger. Sortlands-jenta leverte dermed sine beste sportslige prestasjoner noen gang.

Demente eldre: – Brukes for mye medisin

– Det å bruke medisiner av typen antipsykotika, angstdempende og sovemedisiner hos personer med demens gir økt risiko for helseskade og brukes for mye, sier psykiater John William Danenbarger.

– Har fokus på medisinering

– I fjor startet kommuneoverlegen en gjennomgang av medikamentlistene til beoere ved Andøy bo- og behandlingssenter, sier Guro Karlsen, som er assisterende enhetsleder for helse og omsorg i Andøy kommune.

– Hvis noen hadde hørt oss, ville de trodd noen ble drept

Sindre Bergvik kjempet med storørreten i tre kvarter. Da giganten lå berget i håven, konkluderte han med at de tre andre brødrene som var med på fisketuren, har litt å strekke seg etter.

Nordlund svarte Rødt angående Vesterålskraft og fusjon: – Enighet om utredning

Onsdag meldte Vesterålskraft i en pressemelding at de skal utrede mulighetene for fusjon. I forbindelse med godkjenning av sakslisten til torsdagens formannskapsmøte, hadde Rødts Christoffer Ellingsen flere spørsmål om dette.

Kursfall for Andfjord Salmon i oktober

Aksjene i Andfjord Salmon har falt i verdi i løpet av oktober. Selskapet verdsettes nå til drøye 1,5 milliarder kroner.

1,9 trafikkmillioner til Hadsel og Bø

Nordland fylkes trafikksikkerhetsutvalg har gitt Vesterålen 1,9 millioner kroner for å trygge trafikksikkerheten for barn og unge.

Fikk solgt huset etter tre og et halvt år

Astrid Gabrielsen og Trond Aksel Olsen er letter over endelig å få solgt huset på Andenes, som de la ut for salg i 2017.

– Jeg er takstmann, ingen spåmann

Takstmann Jarle Bergheim sier at han må forholde seg til markedet her og nå, når han takserer eiendommer.

lørdag 31.10 2020

Opprykksdrømmen i ferd med å ryke for Laugsand og Dahl Abelsen

Søndag møtte Alta, med sortlendingene Sondre Laugsand og Mathias Dahl Abelsen med fra start, Skeid i Finnmarkshallen. Det endte med 0-1-tap

Har tilbud om stipend fra flere amerikanske college

STAVANGER:  Aurora Stavøy (18) fulgte opp den fine svømmingen fra fredag under Nordsjøstevnet i Stavanger. Sortland-jenta ble nummer seks både på 400 meter fri og 50 butterfly i lørdagens seniorfinaler.

– Leker ikke Halloween

«Hva er adressen din», spør VAs utsendte. «Tro meg, du ser det når du kommer over med ferga» svarer Tony Long.

– Feil å dope dem ned

– Jeg er ikke ute etter å henge ut enkeltpersoner. Jeg gjør dette for jeg unner ingen andre å komme i samme situasjon, sier Mona Schaug, som er datteren til Harry Schaug.

– Førstevalget er økt bemanning

– Det fins ingen praksis å benytte medikamenter i stedet for økt personell. Førstevalget er å sette inn ekstra bemanning, sier Guro Karlsen, som er assisterende enhetsleder for pleie og omsorg i Andøy kommune.

Vurderer å etablere nytt boligområde i Sortland

Geir Abel Ellingsen og selskapet Sortland Gård AS vurderer blant annet å bygge et nytt boligområde med opptil 225 boenheter ved Rundheia vest for Lamarka.

Konkurs – koronaen førte til bråstopp

Restauranten Egem i Myre sentrum er konkurs. Koronaen får mye av skylden.

fredag 30.10 2020

To klare perser- og nesten medalje

STAVANGER: Aurora Stavøy (18) fra Sortland satte to klare personlige rekorder da hun ble nummer fire og syv under første dag av Nordsjøstevnet. Sortlendingen var strålende fornøyd med sine prestasjoner i Stavanger.

Utsetter vaksinering

Hadsel kommune må utsette neste runde med influensavaksinering.

– Vær ekstra forsiktig om du har vært ute og reist

– Har du vært ute og reist, vær ekstra forsiktig og hold deg for deg selv, sier kommuneoverlege Astrid Holm. Fredag fikk Andøy kommune sitt syvende tilfelle av koronasmitte.

Frifunnet på grunn av utilregnelighet

En vesteråling er frifunnet for straffbare handlinger han utførte fordi retten mener det er tvil om hans tilregnelighet. Han må likevel betale erstatning til Nilsson Haras AS.

Stedet stengt på ubestemt tid

Driverne av utestedet Stedet på Myre velger å stenge dørene for å bidra til å begrense smittespredning av Covid-19.

Nytt korona-tilfelle i Lødingen

En person fra Lødingen har fått påvist smitte av covid-19.

Enda et nytt koronatilfelle i Øksnes: – Fram med dugnadsånden igjen

I dag ble det bekreftet at det er to nye smittetilfeller i Øksnes i løpet av to dager. Med det er det totalt fire positive resultater i kommunen. Kommunelegen oppfordrer til samfunnsdugnad igjen.

Koronasmittet jobber for Øksnes Entreprenør: – Åpenhet rundt dette er viktig

I går ble det meldt om et nytt koronatilfelle i Øksnes. Den smittede er innleid arbeidskraft for Øksnes Entreprenør (ØE) som nå har fire ansatte i karantene.

Kjørte uregistrert bil uten førerkort

En mann er anmeldt av politiet for to ulike forhold.

432 helt ledige i Vesterålen

De ferske tallene fra NAV viser at arbeidsledigheten i Nordland går ned i september. Øksnes er fortsatt en av kommunene i Nordland med størst prosentvis ledighet.

– Jeg vil at det skal være attraktivt å drive gården den dagen jeg blir pensjonist

Eirik Solvoll (51) har klokkertro på en fremtid som melkeprodusent på familiegården i Bjørnskinn også etter at han blir pensjonist. Derfor «flesker» han til med utbygging for fem millioner kroner.

– Vi stiller med 65 millioner kroner

Fylkesråden har gitt grønt lys for bygging av The Whale i Sløyken ved fyret. Nå gjenstår det å skaffe 450 millioner kroner for å realisere prosjektet.

Kom i mål med hjertekompresjonsmaskin

Anette Isaksen Steffensen nådde målet om 300.000 i løpet av en måned. Ambulansene i Andøy får nå to hjertekompresjonsmaskiner. – Jeg er rørt og stolt, sier Anette.

10 vil bli ny rådmann i Andøy

Tre av dem som vil overta når Kirsten Lehne Pedersen går av neste år, har fått navnet unntatt offentligheten.

Harry fikk ikke forsvarlig helsehjelp det siste året av sitt liv

Harry Schaug fikk en demensdiagnose i 2013. 2. juli 2018 flyttet han til Andøy bo- og behandlingssenter. 26. november 2019 dør han. Nå har fylkesmannen i Troms og Finnmark konkludert med at han ikke fikk forsvarlig helsehjelp den siste tiden av sitt liv.

Andøy kommune: – Ser alvorlig på saken

– Vi ser alvorlig på denne saken og på konklusjonen til Fylkesmannen. Alle våre beboere skal føle seg trygge på at de blir godt ivaretatt, sier Guro Karlsen som er assisterende enhetsleder for pleie og omsorg i Andøy kommune.

Sjømannsforbundet vil ikke svare på om de har tillit til konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten: - Vi har ikke fått svar på noe som helst

Hovedtillitsvalgt Jørn Lorentzen i Hurtigruten krever at ledelsen legger alle kort på bordet i ny smitteskandale.

Lite vind og ingen nedbør

Det ser ikke så ille ut værmessig i inngangen til helga.

Lite vind og ingen nedbør

Det ser ikke så ille ut værmessig i inngangen til helga.

torsdag 29.10 2020

Eidissen skapte temperatur i skattedebatt

Onsdag ettermiddag hadde Dagsnytt 18 formueskatten i Bø på dagsordenen. Da ble det engasjement.

Ukrainer vil investere millioner i grønnsakdyrking

Ukraineren Ivan Conchar har fått konsesjon for å kjøpe et småbruk på Fiskenes i Andøy. Planen er å investere millioner i grønnsakdyrking.

Dette vedtok formannskapet om Kunstnerhuset, Middelskolen og Jennestad brygge

Formannskapet vedtok og innstiller kommunestyret på at Kunstnerhuset skal selges, mens Middelskolen og Jennestad brygge inntil videre skal være i kommunes eie.

Flertallet går for skole, hall og svømmehall i Lamarka

Det ble en flere timers lang debatt da formannskapet i Sortland torsdag skulle behandle lokalisering av ny Sortland barneskole og hallstruktur. Flertallet er derimot klare – de ønsker å ha en felles barneskole med tilhørende hall ved Lamarka/Skjellbekken.

Kan vinne ny matpris

Halvar Ellingsen er nominert til Matprisen for 2020.

Tilsynsmyndighetene kan dukke uventet opp på arrangement i Sortland

I en pressemelding varsler kommuneoverlege i Sortland, Mette Røkenes, at det vil bli uanmeldte tilsyn ved arrangementer i kommunen.

Advarer mot falske kontrollører

Vesterålskraft Produksjon AS advarer sine kunder om at det kan være falske kontrollører i regionen.

Kommunen ble kontaktet av SE-gruppen i mars

Sortland kommune ble i mars i år kontaktet av SE-gruppen i forbindelse med mulig bruk av masser fra Lapphaugen i andre næringsområder i Vestmarka.

LVO må avlyse konsert enda en gang

Opprinnelig skulle konserten «Fotefar – LVO 45 år» finne sted neste søndag, men slik blir det ikke.

Nytt koronatilfelle i Lødingen

I går ble det påvist nytt smittetilfelle på en person fra Lødingen.

Fikk ødelagt dekk og felg på kommunal vei

En øksnesværing fikk dekk og felg ødelagt i Rådhusgata på Myre, og ber om kompensasjon fra kommunen. – Dette kunne vært unngått om hullet var merket, påpeker han.

Rønning fortsetter som Melbo-trener

Thomas Rønning tar et nytt år som trener for Melbos herrelag i fotball.

Fengsel og bot for fyllekjøring med ATV

En vesterålsmann i 20-årene er dømt til betinget fengsel, samt bot på 95.000 kroner, for fyllekjøring.

Ragni har fått nye utfordringer

Ragni Steen Knudsen jakter topplassering i eliteserien i volleyball for BK Tromsøs damelag. Men nå utfordrer hun også herrene.

Verdens mest effektive luseknekker til Vesterålen

Rederiet Eines AS står bak nyvinningen «Smøla Viking», som snart kommer til Vesterålen for å avluse laks med verdens mest effektive luseknekker.

onsdag 28.10 2020

Stenger vei torsdag morgen

På grunn av en bred transport blir en vei på Sortland stengt torsdag morgen.

Nye «Sunderøy» på vei hjem

Prestfjord-rederiets nybygg «Sunderøy» er nå på god vei hjem fra verftet i Spania.

Vil ha mer satsing på reiselivsutdanning

Vesterålen Næringslivssamarbeid (VNS) ber i et høringsinnspill til den videregående opplæringen i Vesterålen om at det satses på en utdanning innen reiseliv i regionen.

12 bilførere ble bøtelagt

To trafikkontroller ved Sortland onsdag ga penger i statskassa.

Uenige med innstillingen: Vil heller ha ny skole og hall i Lamarka

Sortland Høyre, Sortland Frp og Rødt Sortland kommer ikke til å støtte kommunedirektørens innstilling om plassering for ny Sortland barneskole, hall og svømmehall i torsdagens formannskapsmøte.

Rødt ber om fult innsyn etter at kommunen er tilbudt å kjøpe masser til 40 mill.

Vestmarka Eiendom AS har tilbudt Sortland kommune å kjøpe masser fra Lapphaugen for 40,8 millioner kroner. Rødt Sortland har bedt om fullt innsyn i prosessen i forkant av at tilbudet ble framsatt.

Vil utrede fusjonsalternativer

Eierne av Vesterålskraft har gitt selskapet beskjed om å utrede mulighetene for en fusjon.

Vil tilby flere utdanninger på Stokmarknes 

Styret ved Nord universitet besluttet i dag at universitetet skal se på løsninger for å tilby flere gode utdanninger på Stokmarknes. 

Tre førere må punge ut

Onsdag måtte nye bilister ut med kroner til statskassa.

Unger fjerner brøytestikker: – Dette gir økt risiko for ulykker

Sortland kommune fortviler over at unger røsker opp veistikker. – Vi ber foreldre snakke med barna om brøytestikkenes viktige formål. Å fjerne disse gir økt risiko for ulykker i vinter, sier driftsingeniør Ørjan Mathillas.

Fornøyd med helomvendingen

Fylkesrådslederen i Nordland, Thomas Norvoll (Ap) sier i en pressemelding at han er svært fornøyd med at studietilbudet til Nord universitet opprettholdes i Vesterålen.

Fylkestinget krever FOT-ruter på Skagen

Høyre, Venstre og FrP fikk med seg hele fylkestinget på å be samferdselsdepartementet avklare rammene for drift av FOT ruter i Nordland.

Blåbyen Tuftepark åpnet: – Hadde ikke klart det uten næringslivet

Etter tre år med arbeid ble Blåbyen Tuftepark åpnet tirsdag ettermiddag. Budsjettet var på rundt 900.000 kroner og ifølge Lena Darén i prosjektgruppa ville de ikke fått Tuftepark uten næringslivets bidrag.

Frifunnet for å ha knekt en tann

En vesterålsmann i 20-årene er frikjent for å ha knekt en annens manns tann, men må samtidig betale erstatning for tannen.

Øksnes Entreprenør med nytt forretningskonsept

Øksnes Entreprenør ruster seg for fremtiden og satser på produksjon av elementer for eiendomsutviklingsprosjekt i Nord-Norge.

– En unik mulighet

Vesterålen og Hadseløya kan få en sentral rolle i den neste Børning-filmen. Det mener en markedsføringsekspert og Hadsel næringsforening kan få enorm betydning for Hadsel og Vesterålen.

Litt lavere temperaturer

Onsdag blir det oppholdsvær i Vesterålen, men litt lavere temperaturer enn det har vært hittil i uken.

– Bare flaks at vi ikke har fått lokalt utbrudd

– Det er ren flaks at vi ikke har hatt et lokalt utbrudd. Sortland er et knutepunkt, og veldig mange er innom her i løpet av en dag, sier kommuneoverlege Mette Røkenes. Hun skulle gjerne sett at flere testet seg for koronaviruset.

tirsdag 27.10 2020

Reagerer på forslag om kutt i studietilbud på Stokmarknes

Nordland SV melder i en pressemelding at de onsdag vil fremme en uttalelse om Nord universitet sitt studietilbud på Stokmarknes for fylkestinget. Partiet er klar på at universitetsstyret må si nei til innstillingen.

Nordland SV fremmer uttalelse om forbud mot atomvåpen

Flere innrømmer skyld når de møter sin dommer

Vesterålen tingrett hadde en kraftig økning i såkalte enedommersaker i første halvår 2020. Det skyldes ikke koronaen spesielt, men at flere kriminelle passerer rettsapparatet gjennom tilståelse.

Regionrådene ber styret i Nord universitet gå mot innstilling

Vesterålen regionråd og Lofotrådet ber i et brev styret i Nord universitet om å onsdag gå mot innstillingen om å forskyve oppstart av flere studietilbud ved universitets studiested på Stokmarknes.

Her vil de plassere ny barneskole og hall på Sortland

Ny barneskole innenfor dagens Skolekvartal med nytt svømmeanlegg, modernisering av Sortlandshallen og ny flerbrukshall på Hinnøya er blant det kommunedirektøren innstiller formannskapet til å torsdag vedta.

Hadsel risikerer 7,5 millioner i Ekren-gebyr

Hadsel risikerer å få et overtredelsesgebyr på inntil 7,5 millioner kroner etter at kommunen la ut byggingen av nye heldøgnsbemannede eldreboliger på Ekren i et nytt anbud etter konkurs.

Mener smittefrie kommuner bør belønnes

– Jeg synes kanskje vi burde få litt belønning når man ikke har hatt smitte i det hele tatt, sier ordfører kommune i Bø i Vesterålen til VG tirsdag morgen. Ordførerne i smittefrie Loppa og Gamvik kommune i Finnmark er uenig

– Dæhlies prøveår er en fornuftig tilnærming

Bø-ordfører Sture Pedersen (H) mener Bjørn Dæhlies prøveår som bøfjerding er en fornuftig tilnærming.

Tysklandsbrigaden: – Drømmen har vært å dra tilbake til Tyskland

Mandag ble Arne Pedersen fra Lovik i Andøy fortjent hedret for sin innsats i Tysklandsbrigaden i 1948. – Jeg har aldri vært tilbake, men drømmen har alltid vært der, sier han.

Bjørn Dæhlie forklarer «skatteflukt»: − Prøveprosjekt på ett år

Forretningsmann og tidligere langrennsløper Bjørn Dæhlie (53) innrømmer at huskjøpet i Bø i Vesterålen blant annet bunner i at kommunen har kuttet i formuesskatten.

Nordnorsk Kunstmuseum sliter med å finne ny museumsdirektør: Forlenget fristen, men har ikke fått inn flere søknader

To måneder etter at søknadsfristen på direktørstillingen gikk ut, er styret fortsatt på jakt etter flere kandidater.

Boligprisene har økt kraftig i 2020

I 2020 har kvadratmeterprisen for solgte boliger i Andøy økt med nesten 30 prosent.

Mildvær og mulighet for sol

Mildværet vil tirsdag fortsette i Vesterålen.

4.000 vesterålinger over 80 år i 2050: Er vi rustet?

I dag er det 1.679 personer over 80 år i Vesterålen. I 2050 har tallet steget til nesten 4.000, en økning på 137 prosent. Er kommunene forberedt på «eldrebølgen» som vil skylle inn over Vesterålen?

mandag 26.10 2020

Trafikkulykke mellom bil og sykelist

5G i Vesterålen i løpet av få år

Telenor er i full gang med utbygging av 5G-dekningen, og har i år etablert 5G på ti steder i landet. I Vesterålen vil utbyggingen tidligst starte i 2022.

Nye koronatiltak: I private hjem bør man ikke ha mer enn fem gjester

Regjeringen strammer inn koronatiltakene. I private hjem bør man ikke ha mer enn fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmene.

– Vi må ikke tie!

Ny læreplan skal gjøre undervisningen mer praktisk

I dag var lærere og skoleledere i Hadsel samlet til fagdag, hvor de blant annet fikk praktiske oppgaver i entreprenørskap som elevene skal få bryne seg på senere.

Han blir sjef for suitehotellet

Christian Horn har flyttet «hjem». Selv om han er fra Kabelvåg, har han sterke røtter i Andøy. Nå blir han sjef for det nye suitehotellet som åpner 1. desember.

– Et tryggere Norge med bedre beredskap

Etterlyser vitneobservasjoner etter voldtekt

Politiet i Lofoten etterforsker en voldtekt som skal ha skjedd i Svolvær natt til 25. oktober, cirka klokken fire på natten.

Bjørn Dæhlie har kjøpt hus i Bø

I forrige uke kjøpte det tidligere ski-esset Bjørn Dæhlie en enebolig på Steine i Bø.

Nordlaks jubler for sjømat-tog

Nordlaks er glad for at direkteruten mellom Narvik og Malmø i dag startet opp.

Nå blir det mildere

Temperaturen mandag er ventet å nærme seg tosifret ...

fredag 16.10 2020

Regjeringen vil droppe tilfluktsrom

Regjeringen vil legge ned tilfluktsrommene og i stedet lage en ny ordning med trygge oppholdssteder for sivile.

lørdag 29.08 2020

Dette er kravene «skatteflyktningene» må oppfylle i Bø

For å kunne nyte godt av Bø kommunes reduserte formuesskatt, må en person melde flytting og ha sin «overveiende døgnhvile» i Bø.