ØTL mister grepet

I Øksnes finner velgerne tilbake til sine gamle partier. Både Høyre og Ap fosser frem, mens Øksnes Tverrpolitiske Liste blir kraftig desimert. Blokkene i Øksnespolitikken er fortsatt delt på midten.
Valgmålingen:

Norfakta har på oppdrag av VOL og de andre lokalmediene i Vesterålen, gjennomført en meningsmåling der til sammen 1.400 mennesker i regionen er spurt om hva de planlegger å stemme ved høstens valg.

I Øksnes omfatter målingen 300 mennesker. 32% svarte vet ikke, mens 12% svarte at de ikke kom til å stemme. Feilmarginen i målingen er oppgitt til 5,4%.

Årets måling er gjennomført i uke 34.

Norfakta utførte en tilsvarende måling i uke 37 i fjor, slik at vi kan sammenholde resultatet for valghøsten mot resultatet fra i fjor.

oksnes

Norfaktas undersøkelse for VOL og Øksnesavisa forteller om kraftig nedgang for Øksnes Tverrpolitiske Liste. ØTL var et resultat av havari i både Ap og Høyre, og når i tillegg SV la ned sin liste, og ba velgerne sine støtte ØTL, feide lista inn i Øksnespolitikken med hele 7 representanter i 2007.

Norfaktas måling i fjor høst bar bud om at ØTLs brede oppslutning ikke kom til å vare, og tendensen fortsetter i år. Partiet oppnår bare 18,6% i høstens måling, en nedgang på hele 17% fra valget i 2007 da ØTL fikk en oppslutning på hele 35,7%.

Partiene som vinner i høstens måling er Ap og Høyre. En grov analyse vil derfor være at velgere som har vært på vandring nå finner tilbake til sine gamle partier.

Dette underbygges av målingens krysskjøringer av data. Bare 31% av de som stemte ØTL ved forrige valg, sier at de vil stemme samme parti ved dette valget. 14% av ØTL-velgerne svarer at de denne gangen vil stemme AP, like mange svarer at de denne gangen vil stemme Høyre.

Når stemmeprosenter gjøres om til mandatfordeling i kommunestyret, forteller målingen oss at maktfordelingen ligger an til å bli helt lik forrige valg, forutsatt at Ap, Sp og Frp fortsetter samarbeidet også i neste periode.

Sp beholder sine to, Frp mister ett, mens Ap vinner ett mandat. Det sikrer fortsatt 11 av kommunestyrets 21 plasser bak ordfører John Danielsen.

På den andre siden av Øksnespolitikken vinner Høyre 2, mens SV kommer tilbake og får 1 mandat, mens ØTL mister tre. Det sikrer til sammen åtte mandater bak utfordrergruppa.

Jokeren i Øksnespolitikken er Krf, som ikke har villet binde seg til noen av gruppene i kommunestyret. Målingen tilsier at partiet beholder sine 2 mandater i det nye kommunestyret, og dermed vil stillingen være minst mulige flertall; 10-11 dersom Krf velger side til fordel for ØTL, Høyre og SV.

VOLs debattregler:

1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

oksnes