Unge velger fjellet

Tre av fem unge mellom 15 og 29 år har vært eller skal på fjelltur i sommer.

Hannah Tomren Fredriksen (f.v), hunden Lilo og Christina Jacobsen skulle fredag opp til den skybelagte Finnsæterkollen (439 moh.).   Foto: Gøran Gimsøy

Vesteraalens Avis

I sommer er det fjellturer som gjelder hvis du er ung, viser en ny undersøkelse TNS Gallup har gjort for Den Norske Turistforening. Hele 58 prosent av unge mellom 15 og 29 år har svart at de skal på fjelltur denne sommerferien, selv om det kanskje ikke finnes «Pokémoner» på fjellet.

Trim og soling

VA/VOL møtte to spreke jenter som skulle på fjelltur til Finnsæterkollen på Hadseløya, som er 439 meter over havet.

– Vi bruker en time til sammen på opp og nedturen, sier Christina Jacobsen (25) og Hannah Tomren Fredriksen (26).

Jentene er enig i teorien om at ungdommen heller går tur på fjellet enn å dra til Ayia Napa eller Magaluf.

– Vi går på fjelltur uansett vær. På denne dagen skulle jeg heller vært i Syden enn å gå tur i fjellet i overskyet vær. Er det fint vær er det bedre med fjelltur, vi får jo trim og soling da. Generelt for ungdommen tror vi det handler om at man må bli bitt av fjellbasillen. Kommer man seg gjennom den første turen, blir man motivert. Man spytter også litt blod de tre første turene, det går over og så får man dårlig samvittighet når man ikke går. Vi ser også flere andre ungdommer på tur, særlig nå i sommerferien. Da kommer de som ikke bor her på ferie, og de må ta seg en tur i fjellet. Er det steiksol er det mye folk, er det som i dag tipper vi at vi blir gående alene. Det er også mye eldre folk å se generelt på tur og det er jo flott.

Ti på Topp er en av grunnene til at de går fjelltur.

– Det klippekortet er en motivasjon. Det er synd det ikke er det på Finnsæterkollen, i fjor hadde jeg vel 70 turer opp dit.

Favoritt-turen går til Lamlitinden (657 moh.).

- Når det er klarvær kan man se 360 grader rundt i omegn. Fantastisk skue. Vi liker også dagens rute, siden det er jevn stigning til toppen.

Jentene er ikke med i noe turlag, de er rett og slett bare godt kjent i området.

– Vi er flink å dokumentere på Snapchat og Instagram når vi når fjelltopper. Alle må få vite det, selv om de sikkert blir irritert. Det kan jo gi dem motivasjon til slutt, sier «Hadseløyas fjellgeit» Jacobsen.

Fjellturer er i tiden

Sølvi Mathisen i Vesterålen turlag har lagt merke til at hun møter på flere ungdommer når hun er ute i marka.

– Dette er helt klart en trend. Bare på turen jeg var på tirsdag så jeg flere ungdommer. Den siste arrangerte turen vi hadde til Strøna (883 moh.) var det 100 stykker med, og flere av de ungdommer. Jeg møter ofte på vennegjenger som har tenkt seg til for eksempel, Lamlitinden eller Stålberget (602 moh.). Også Møysalen (1262 moh.) er jo sted mange skal når de er hjemme på ferie om sommeren.

Dette har ikke skjedd plutselig.

– De siste fem årene har det blitt adskillig flere ungdommer. Også på våre organiserte turer er det med ungdom på lasset. Det er også blitt populært med Ti på Topp. Orienteringslaget er flink å merke løypene, noe som legger til rette for turgåerne.

Fjellsportgruppa med klatring er også populært for en del ungdommer.

– Det er helt tydelig at fjellturer og toppturer er mer i tiden. Jeg er lærer og andreklassen har allerede booket til Storlitinden til høsten. Hovedmålet vårt er å motivere folk til å gå, avslutter Mathisen.