Melbu digger reality

I disse dager er melbuværingen Adrian Lund 71 grader nord-deltaker. Han er ikke den eneste «realitystjernen» fra Hadsel.
Vesteraalens Avis

Mandag kunne man se Adrian Lund som deltaker i første episode av årets 71 grader nord. Før premieren sa melbuværingen til VA at han «grugledet» seg til å se seg selv på TV.

– Det var rart å se i starten. Jeg er jo ikke vant til å se ticsene mine utenfra, så jeg fikk på en måte en liten tilvenningsperiode der, sier han til VA.

Tapte konkurranse

– Jeg er veldig fornøyd med egen innsats.

I første episode kom Adrian på lag Lindesnes, som tapte den første konkurransen, hvor de skulle gå 33 kilometer med slede på to dager.

– Det er litt kjedelig at det navigeres feil, men det er jo bare sånt som skjer rett og slett. Det blir litt dårlig gruppedynamikk så tidlig.

Lagkameratene måtte dermed konkurrere mot hverandre, og taperen må ut i duell i neste program. Adrian kom ikke dårligst ut og er med videre i realityserien til TV Norge.

– Alt i alt er jeg veldig fornøyd, og synes virkelig at regissør og produsent har fått til en knallgod fremstilling av både Touretten og de verdiene jeg står for.

Angrer ikke

Adrian er slett ikke den første hadselværing som har deltatt på «virkelighets-tv».

Geir Ove Johnsen deltok på TV2s Farmen i 2008. Han var på gården i ni uker, og var en av deltakerne programmet ble bygd rundt etter hans romanse med en annen deltaker.

– Jeg tror det var over en million seere som så «kyssing i stampen-scenen», sier Johnsen til VA.

– Angrer du på deltakelsen?

– Nei, ikke på selve Farmen. Det var veldig tilfeldig at jeg meldte meg på, og jeg hadde aldri sett en hel episode verken før eller etter jeg var med. Men jeg skulle gjerne sett at det var uten publisiteten. Jeg fant ganske kjapt ut at det presset med å være en som har vært på TV, ikke var noe for meg. Så jeg valgte å takke nei til det meste av intervju som kom.

Slått av Sandra Lyng

Lasse Uppman deltok i Idol to år på rad. I 2003 og 2004 var han med til topp 50, og rakk akkurat ikke opp til finalistene.

– Jeg ble slått på målstreken av Sandra Lyng Haugen. Så det var jo litt kjipt, sier Uppman med et flir.

– Jeg angrer ikke i det hele tatt, men jeg ville ikke gjort det igjen. Det er mange år siden. Det er litt artig at det kommer voksne folk og sier til ungene sine «vet du hvem det er?» De var jo ikke født en gang.

– Har du en drøm om å en gang bli superstjerne?

– Ikke nå lengre. Alle har vel det, og som jeg sier på julekosertene mine, jeg hadde en drøm om å bli Carola. Men jeg er litt ferdig med det der. Nå er jeg blitt julestjerne.

– Tenk deg godt om

Uppman anbefaler andre i å utfordre seg selv til å delta i realityprogram om de ønsker.

– Man blir mer oppmerksom på hvordan ting fungerer i kulissene. Det var en artig opplevelse. Har man lyst, bør man gjøre det. Det er bare å prøve og peise på.

«Farmen-Geir Ove» mener derimot at man bør tenke seg godt om, om man skal eller vil være med.

– Man må tenke seg godt om og være seg selv. På intevjuet gjennomskuer de deg ganske kjapt om man ikke er ekte, det er det de er flink til. Farmen og 71 grader nord er på mange måter et snilt konsept. Men det er ikke alle som er like snill. Det er nødvendigvis ikke alt som blir vist på TV, som var som det egentlig var.

Melbu har nok en fjerde deltaker som har tittet innom skjermen. Ida-Cathrine Angell kom videre i X-factor i 2009, men nådde ikke toppen.

Ingen til topps

I 2014 var Morten Rasch Eliassen deltaker i 71 grader nord. Han ble slått ut i semifinalen.

– Jeg syntes ikke så mye om reality, det var mitt førsteintrykk før jeg var med. Men når man først er blitt med, er det noe helt annet.

Rasch Eliassen kjenner godt til Adrian Lund, som nå er i gang med «Norges vakreste eventyr».

– Jeg tror Adrian har store muligheter, absolutt. Nå har han blitt «pushet» bra i media, og han har jo en mulighet til å gi Tourettes et ansikt. Jeg har selv vært på tur med han, og tror han bruker vanvittig mye ekstra på de hemningene han har. Men det er utelukkende positivt at han får være med. Jeg har snakket mye med han i forkant, og har kjempetrua på han.

– Ingen hadselværinger har klart å gå til topps enda. Hvorfor det?

– Ja, si det. Jeg tror ikke jeg har noe direkte svar på hvorfor ingen av oss har nådd toppen. Det er veldig synd da, fordi jeg synes ofte det er vesterålinger som har kommet seg fram en eller annen plass og gjør det bra. Jeg tenker at vi rett og slett er for dårlig.

– Mulighetene for Adrian er der, men om han ikke skulle nå toppen tror jeg ikke det er Touretten som gjør det, da er det andre ting. Det blir veldig spennende, og selvfølgelig heier jeg på han. Noe annet er latterlig. Først og fremst håper jeg han får en fin tur, men også at dette kan være en inngang for han til å lykkes videre. 71 grader nord er noe som endrer livet ditt.