Lover mer Farmen-action

Farmen-Åsta har endelig landet på Stokmarknes igjen etter TV-innspillingen.

Åsta Hølmo er endelig tilbake på Stokmarknes etter sitt Farmen-opphold.   Foto: Pia-Elise Solvik Dahl

I elleve uker levde Åsta Hølmo som for hundre år siden. – De som vokste opp på den tiden var helt rå. All heder og stor respekt til dem, sier Farmen-deltakeren.   Foto: TV2

Vesteraalens Avis

I sommer ble det kjent at Åsta Hølmo fra Tomrefjord i Møre og Romsdal er med i årets sesong av Farmen. I disse dager ruller opptakene fra årets innspilling på TV2, hvor Åsta og 13 andre nordmenn lever som for 100 år siden. Laila Lochert fra Sortland er også deltaker.

– Jeg har lyst til å gjøre mest mulig på kortest mulig tid. Jeg så et par episoder av fjorårets sesong og søknadsskjema var ute. Så jeg tenkte; hvorfor ikke? forteller Hølmo til VA.


Laila og Åsta klare for Farmen 2016:

Slik klarte Laila Lockert å overbevise TV2 om at hun var rett for Farmen

Laila Lockert er født og oppvokst i Vesterålen, Åsta Hølmo er tilflyttet. Til felles har de at de skal delta på Farmen i år.

 

Fjorten «løkhau»

Etter å ha vært sykepleier ved norsk rehabiliteringssenter i Lanzarote i Spania, bestemte Hølmo seg for å flytte til Nord-Norge. Med jobb på Nordlandssykehuset Vesterålen og natur hun hadde falt pladask for, endte hun opp på Stokmarknes i mai.

– Jeg vet ikke hvor lenge jeg blir, men i hvert fall ut på nyåret, sier Hølmo, som så vidt har rukket å lande igjen etter Farmen-innspillingen.

– Det var mye tøffere enn forventet, og ukesoppdragene var ekstremt store. Vi hadde tre pauser i løpet av dagen, og ofte var det kun måltidene. Vi var 14 «løkhau» inne på gården. Alle kan forskjellige ting og alle bidrar med sitt. Det blir prøving og feiling, og det fører fort til diskusjoner, sier Hølmo.

– Ting tok tid

24-åringen beskriver seg selv som den som drar opp stemninga i gruppa, og hun er ikke redd for å si ifra. Den største overgangen med å skru tilbake klokka 100 år synes Hølmo var at ting tok tid.

– Den største overgangen var å venne seg til ikke å ha ei klokke, og det å måtte planlegge dagen så innmari. I dag har vi strøm og innlagt vann, mens på Farmen måtte vi fyre i ovnen for å koke vann og lage middag. Alt tok tid og var mye mer tungvint, forklarer Hølmo.

– Sånn som vi ser det på TV; var det virkelig sånn dere hadde det?

– De har vært veldig flink med klippinga og har fått frem hvordan folk virkelig er. Det er veldig spennende å se programmet, siden det er 3,5 timer som blir vist fra en hel uke, svarer Hølmo, og trekker frem meddeltaker Lasse som har fått en del hets i media.

– Jeg prøver å si til folk at det er et realityprogram. For eksempel er Lasse der for å skape kvalme, men han er egentlig en veldig fin mann.


Melbu digger reality

I disse dager er melbuværingen Adrian Lund 71 grader nord-deltaker. Han er ikke den eneste «realitystjernen» fra Hadsel.

 

Lærdom

– Hvordan var det å tilbakestille seg til hverdagen etter 11 uker i gamledager?

– Det var en følelsesladet berg- og dalbane da jeg kom ut. Man levde i en boble, og at det kom til å være slik som det var, hadde jeg ikke trodd. Det var rart å forholde seg til telefon, mye trafikk og folk igjen. Jeg var ikke forberedt på at Farmen engasjerer så mange. Så det å bli gjenkjent kom litt overraskende på.

– Hvordan føles kjendistilværelsen?

– Jeg merker det veldig på sykehuset. Hvis jeg skal inn på medisinsk eller kirurgisk avdeling, spør folk om jeg er kommet ut igjen. Folk er veldig interessert og det er veldig artig, sier Hølmo og presierer at hun synes det er hyggelig at folk stopper og snakker med henne om Farmen.

Fra oppholdet har hun blant annet lært at man i 2016 er for opptatt av mobiltelefonen sin.

– Vi må bli flinkene til å være til stede når man er sammen med andre. Man ble kjent med hverandre på en helt annen måte enn denne hverdagen. Det er viktig å være genuint interessert i folk, sier Hølmo og fortsetter:

– Det er forbanna viktig å ha god arbeidsmoral, og ikke minst føre det videre. Man må alltid gi folk en sjanse. Selv om de irriterer deg i starten, kan man lære seg å godta dem. Og har man problemer med noen, så si det.

18. desember er det finale i realityserien, men Hølmo røper lite om hva som vil skje.

– Jeg kan si at det blir litt mer trykka stemning. Det blir mer action, sier Hølmo lurt.