– Vi har vært lenge i Vesterålen. Historien går helt tilbake til sykepleierutdanningen startet opp her allerede på -20-tallet. Siden høyskolereformen på 90-tallet har vi hatt en gradvis oppbygging av tilbudet i Vesterålen, sier rektør Bjørn Olsen til VA.

Lofoten og Vesterålen

– Vi har ambisjoner om å fortsette den gode linjen fra 1920-tallet og utdanne kandidater som regionen har behov for.

Olsen sier at universitetet er opptatt av å se Lofoten og Vesterålen som et marked.

– Vil dere tilby flere studier her enn de dere har nå?

– Det er en kontinuerlig vurdering hvilke studietilbud vi skal ha hvor. Vi forsøker å lytte til behovene som er i regionen.

Universitetet har blant annet praksisveiledning innenfor sykepleierutdanningen. Gode praksisavtaler med kommuner og spesialisthelsetjenestene er viktig for dem. Vi har også veilederutdanning for praksislærere i barnehagene, som respons på et uttrykt behov fra regionen.

– Hvordan kartlegger dere behovet?

– Det er vår studiestedsleder Barbro Fjellheim Holm som ivaretar disse prosessene. Hun har god kontakt direkte med fakultetet. Vi er selvfølgelig avhengig av å ha nok studenter, men vi har ingen skumle planer om å legge ned i Vesterålen.

350 studenter

140 personer har søkt på sykepleierstudiet i Vesterålen i år.

– Vi har en fantastisk søkning.

– Nå har dere 350 studenter inkludert praksisstudenter. Har dere ambisjoner om flere?

– Vi skulle gjerne sett at vi hadde 500 studenter her. Vi ønsker flere, og å se Lofoten og Vesterålen som ett marked.

Selv om interessen og behovet for sykepleierutdanningen er stor, betyr det ikke at de vil øke plassene på studiet med det første.

– Vi har ingen planer om det nå. Det har å gjøre med kapasitet knyttet opp mot praksisplasser, samtidig som sterk søkning er veldig bra, for da får vi de beste studentene.

– Viktig region

VA skrev tirsdag at campus Vesterålen måtte avlyse årets opptak på MBA på grunn av få søkere.

– Studiet er ikke nedlagt, men det blir ikke oppstart i år.

Nord universitet har åtte ansatte i Vesterålen og seks i Lofoten. 1. januar 2016 fusjonerte Universitetet i Nordland med Høgskolen i Nord-Trøndelag, og ble Nord Universitet. Med det har universitetet blitt mye større og med tilgang til nye ressurser og kompetanse.

– Hvorfor vil dere fortsette i Vesterålen?

– Vesterålen og Lofoten er en viktig region i det området vi har som nedslagsfelt. Som universitet har vi et samfunnsoppdrag med å skulle forsyne regionen med et tilstrekkelig antall kandidater og god kvalitet. Så er Lofoten og Vesterålen en spennende region på mange måter. Vi ser potensial i Vesterålen sin fremtid, det er åpenbart.