I en sak som avgjøres i fylkestinget 4. desember foreslås det å legge ned det studieforberedende tilbudet medier og kommunikasjon som så dagens lys på Stokmarknes for to år siden.

– Skolen har utfordringer med å fylle to klasser studiespesialisering, samtidig som de tilbyr et alternativt løp til studiekompetanse. Et tilbud som ble igangsatt med kun 13 søkere, heter det i argumentasjonen fra fylkesrådet som grunnet antatt nedgang i antall elever har foreslått å legge ned 18 forskjellige tilbud spredt utover skolene i Nordland.

Den foreslåtte nedleggelsen for Hadsels del gjelder altså det ferskeste tilbudet innen medier og kommunikasjon. Det yrkesfaglige alternativet, som har langt lenger fartstid på Stokmarknes, er ikke i fare.

Elias Wingan Larsen er elev ved linja som foreslås lagt ned. Han får fullført sitt løp, men er kritisk til at man om linja legges ned i Hadsel og i Lofoten, som forslaget tilsier, så må de som ønsker å ta studiet helt til Narvik.

– Det er et forferdelig forslag. Det er ei medielinje som bare har vært litt uheldig med året som har vært. Det kom inn full klasse og så har det vært litt frafall. Det at fylket sier det er lite søkertall, mener jeg er bare tull.

Wingan Larsen sier at tilbudet som nå foreslås lagt ned var årsaken til at han valgte nettopp det studietilbudet.

– Det yrkesfaglige tilbudet innen medier og kommunikasjon var grunnen til at jeg valgte dette løpet i min utdanning. Jeg får studiekompetanse samtidig som jeg går medier og kommunikasjon. Om dette forslaget går gjennom må man helt til Narvik for å få det til, det mener jeg blir helt feil.

For fylket foreslår også å legge ned samme linje i Lofoten. Dermed må elever som ønsker å gå medier og kommunikasjon og samtidig skaffe seg studiekompetasne faktisk dra langt.

Han håper nå politikerne snur.

– De må snu. De må se bak søkertallene og heller se på regionene Lofoten og Vesterålen som helhet. Jeg har snakket med de i Lofoten og problemet deres er at de ikke har lærere. De ser ikke på det som et problem å måtte reise hit på skole. Da er det verre for de og oss å måtte dra helt til Narvik. Jeg mener politikerne må se verdien av å ha et tilbud som dette i regionen LoVe.

– Har akkurat kommet i gang

Faren for nedleggelse er selvsagt dårlig nytt også for lærerne.

– Vi synes selvsagt det er veldig synd. Vi har nettopp kommet i gang med dette tilbudet, de første elevene har ikke engang gått ut før det er snakk om å ta det bort igjen, sier Bente Iversen, teamleder for medier og kommunikasjon. En avdeling med fem ansatte.

– Det er frustrerende og ikke minst forvirrende for både oss og elevene. Hva skal vi signalisere? Hva skal de forholde seg til? Jeg tror det er mange som kanskje ikke tør søke seg til dette studieløpet fordi de ikke vet om det blir noe av, sier hun.

De som har startet dette studieløpet får fullføre. Men så er det slutt, dersom fylkesrådets anbefaling vedtas.

Skaper behov for nedbemanning

Iversen har forståelse for at noe må gjøres når elevgrunnlaget minker.

– Men jeg mener det ikke er riktig å gjøre justeringer her hos oss nå. Politikerne snakker om hvordan vi skal få ned frafallet i videregående skole, da må vi gi de unge flere valgmuligheter enn helt vanlig studiespesialisering. Jeg vil også nevne i denne sammenhengen at medier og kommunikasjon er den linja der flest elever gjennomfører.

– Hva kan dette bety for bemanningen deres?

– Så langt har vi ikke tenkt ennå. Men dersom det skulle bli ett kull mindre, vil vi få behov for reduksjon i bemanningen. Det er veldig synd, for vi har nå klart å bygge opp et meget godt fagmiljø med forskjellig kompetanse.

– Hva gjør dere nå?

– Ingenting er vedtatt ennå. Men vi har ikke hatt tid til å snakke så mye om det ennå. Jeg er rett og slett usikker på hvordan vi skal gripe dette an.

Og nettopp lærerne får skryt av Wingan Larsen.

– Du trenger bare å se på alle de som i dag gjøre seg bemerket i faget rundt om i Norge som har gått denne linja tidligere. Lærerne her er ekstremt dyktige. Det å miste noen av de og redusere dette tilbudet, bare på bakgrunn av det, blir for meg helt feil.

– Etterpurt av næringslivet

Som et ledd i omstruktureringen foreslås det også å opprette flere nye tilbud. Blant dem VG2 kjemi og prosess ved Hadsel videregående.

– Næringslivet i Vesterålen består blant annet av store aktører innen fiskeforproduksjon, og oppdrett av fisk. Noen av bedriftene skolen samarbeider med, har en klar profil på å rekruttere lokale ungdommer som fremtidige arbeidere, heter det i anbefalingen fra fylkesrådet.