– Hurra! Nå blir det vernebygg!

Hadselordfører Siv Dagny Aasvik (Ap) jubler over nyheten om at det nå kan lyses ut anbud på overbygg over landsatte «Finnmarken».

Da er det klart: Det blir overbygg og fullverdig museum

Vesteraalens Avis

Varaordfører Kurt Jenssen og museumsdirektør Geir Arne Johansen i Museum Nord møtte torsdag Kulturdepartementet. Med på møtet var også Kjell-Børge Freiberg (Frp), Jonny Finstad og Margunn Ebbesen (begge fra Høyre).

– Vi har fått signalene og tryggheten vi trenger for å gå videre med prosjektet. Nå er det full gass, sier museumsdirektør Jensen til Bladet Vesterålen.

Starter bygginga i august

Museum Nord presenterte store planer for hvordan man ønsket seg det nye Hurtigrutemuseet, og hvordan det innglassede «Finnmarken» skulle være en naturlig del av det ferdige museet.

TAKK! – Det er så mange å takke for innsatsen, som Sten Magne Engen og stiftelsen Norsk hurtigrutemuseum, sier Siv Aasvik. 

 

Anbudet lyses ut i januar og kontrakten skrives rundt påske. Byggestart er i august, og byggetida er beregnet til å være om lag ett år, sier en jublende glad hadselordfører Siv Dagny Aasvik til VOL.

– For å bruke et bilde: Dette er den aller øverste ringen i den «kransekaka» som arbeidet med overbygg over Hurtigrutemuseet har vært. Nå kan vi endelig slå fast at det blir overbygg, og byggingen starter i august neste år, sier hadselordfører Siv Dagny Aasvik.

Det var jubel i 2014 da staten sa ja til å gå inn med 40 millioner kroner til vernebygg, mens både Hadsel kommune og Nordland fylkeskommune hadde lovet å gå inn med tilsvarende beløp hver. Hadsel kommunes bidrag består i trekantbygget, samt lånemidler.

– Det er mange som nok må klype seg i armen i dag. Signalene fra regjeringen gjør at Museum Nord endelig er trygge, og kan sette i gang prosessen, smiler hadselordfører Siv Dagny Aasvik.

Anbud

I januar lyses det ut anbudskonkurranse, med underskriving av kontrakt trolig rundt påske, og med byggestart i august til neste år. Det er ifølge ordføreren regnet rundt ett års byggetid.

– Nå blir drømmene til virkelighet, og det vil bety svært mye for mange. Jeg må rose ildsjelene i Stiftelsen Norsk hurtigrutemuseum, med Sten Magne Engen i spiss, samt blant andre administrasjonen i Hadsel kommune som har jobbet hardt med prosjektet i mange år, sier ordfører Aasvik til VOL.

For kommunen betyr realiseringen av planene at man høyst trolig vil få fylt de ledige arealene i kulturhuset, som over en tid har voldt kommune-økonomene en viss hodepine.

- For Hadsel og Vesterålen som turistmål vil nyhetene om Hurtigrutemuseet bety svært mye, konkluderer ordføreren.