I januar presenterte politidirektør Odd Reidar Humlegård hvilke politikontor som skulle legges ned som følge av nærpolitireformen. Blant de 126 kontorene på lista var Hadsel, Bø og Lødingen.

– Det er ingen tvil om at dette er vemodig, både for meg og sikkert for hadselværingene, sier tidligere lensmann i Hadsel, Trond Olsen. Han er hjemvendt til Vesterålen etter å ha vært sysselsmannsførstebetjent på Svalbard de siste årene. De siste to månedene har han jobbet utelukkende med å tømme lensmannskontoret i Hadsel.

Olsen opplyser at politiet har holdt til i Wedding-gården siden 1993, etter å ha kommet dit fra lokalene til Nordlandsbanken. Det har vært lensmannskontor på Stokmarknes helt siden 1700-tallet.

Har langåpent

– For publikum betyr det at man eksempelvis må oppsøke politiet via kontoret på Sortland, som for øvrig har langåpent en dag i uka. Som på andre områder i samfunnet må publikum i større grad benytte seg av nett og mobil for å kontakte etaten, sier Olsen.

Han opplyser at tjenestene er mer sentraliserte og spesialiserte, men understreker også at man vil se flere uniformerte biler i Hadsel nå enn hva tilfellet var før nærpolitireformen. Olsen legger ikke skjul på at det er litt trist at kontoret stenges, men at heller ikke politiet er unntatt samfunnsendringene.

Selv skal han jobbe fra kontorene på Sortland, men er også såkalt politikontakt i Hadsel, med kontor på rådhuset. En gang i uka skal han drive møtevirksomhet, gi råd og veiledning, samt blant annet også drive forebyggende arbeid i hjemkommunen.

22. mai stengte forøvrig dørene ved lensmannskontoret i Bø.

–  Det er alltid vemodig å flytte fra en god arbeidsplass. Men samtidig er det slik situasjonen er. Nå er det en ny tid og vi må se fremover, uttalte lensmann i Bø, Leif Håvard Halland, den gang.

- Skal bli mer synlige

Et av målene til Politidirektoratet i forbindelse med den nye politireformen, er at politiet skal bli mer synlige ute i distriktene. Enkelte synes kanskje det høres noe snodig ut når en rekke lensmannskontorer forsvinner og nærmeste politistasjon i flere tilfeller er lokalisert milevis unna.

Vi skal bli mer synlige og være mer på de enkelte stedene, inkludert i Bø. Dersom vi ikke gjør det og ordningen ikke fungerer, så har vi feilet, uttrykte politiet overfor VOL i mai. Trond Olsen mener det er grunn til å hevde at man ser mer politi langs vegene nå enn tidligere.

Alle vesterålskommunene, inkludert de stedene der lensmannskontorene har blitt lagt, ned fikk tidligere i år sine egne politikontakter.

– Politikontakten blir det viktigste kontaktpunktet mellom politiet og den enkelte kommune. Hvordan ordningen i detalj skal fungere for akkurat din kommune, vil være noe politikontakten og kommunene må komme frem til gjennom dialog. I noen kommuner vil kanskje forebyggende arbeid opp mot rusproblematikk være særlig aktuelt, mens en annen kommune har behov for fokus på trafikksikkerhet, Tone Vangen, tidligere uttalt i en pressemelding.

Følgende personer er politikontakter i Vesterålen:

Andøy: Lill Pettersen

Bø: Leif Håvard Halland

Hadsel: Trond Olsen

Lødingen: Bjørn Følstad Larsen

Sortland: Per Erik Hagen

Øksnes: Johnny Holen