I det oktober var i ferd med å bli november, slapp Nordland fylkeskommune nyheten om at det var inngått kontrakt om oppføring av et historisk bygg på Stokmarknes.

Ikke nok med at det skal bygges stort og nytt, det skal også rehabiliteres 3500 kvadratmeter eksisterende skolebygg.

Nybygget blir i massivt tre, og det bidrar til et lavere CO-avtrykk.

Byggtegning: Dette er skissen til den nye skolen. Forbipasserende merker seg at det graves stort og mye, ved Stokmarknes sentrum nå.

Fremtidsrettet

– Dette blir et svært fremtidsrettet skolebygg. På mange måter har vi i enda sterkere grad vektlagt miljø, energiforbruk og tekniske løsninger, sa fylkesråd for økonomi, Knut Petter Torgersen (Ap) i forbindelse med kontraktsinngåelsen.

Siden den gangen er det revet i stor stil, og det er både sprengt og gravet. Det er ingen tvil om at byggearbeider i denne størrelsesorden merkes når det er en av kommunens største arbeidsplasser og skoler som ligger vegg i vegg.

landskap: Uttrykket i området Hadsel videregående skole på Stokmarknes er i ferd med å endre seg ganske kraftig.

Veldig greit

– Det har nesten gått overraskende greit, men det er klart at det må tas en del hensyn når det kommer til skytingen, boringen og gravingen, forklarer Magne Olsen, som er driftsleder ved skolen, og kontaktpunkt overfor entreprenøren.

Rektor Inge Holm medgir at man godt merker at det bygges i stor stil bare meter unna undervisningslokalene.

Webkamera: På nett er det mulig å følge byggeprosessen fra time til time.

Krevende, men bra

– Det er selvsagt krevende, men bevares, vi er særdeles glad for å se at ting skjer, og for at det skjer etter tidsplanen, sier han.

Akkurat denne uka graves det for å klargjøre til blant annet varemottak. Det lages fundament til heis, det forskales og støpes, forteller Magne Olsen.

Selv om det er tentamenstider er ikke elevene veldig plaget. Gjennom hele høsten har imidlertid både elever og lærere måttet tåle å bli flyttet noe rundt på.

Både rektor Holm og driftsleder Olsen konkluderer med at skolebyggingen absolutt er til å leve med.