Onsdag før jul skjedde det som har vært varslet i nesten et år. Lensmannskontoret i Hadsel skrudde ned sine skilter, og låste dørene.

Nærpolitireformen har snudd opp ned på de lokale politidistriktene, og turen var nå tenkt kommet til politiets særorganer, som Kripos, Utrykningspolitiet (UP) og Økokrim. Forslagene om å starte med enda en politireform nå, har i særorganene blitt møtt med slakt og sterk kritikk. Justisminister Per Willy Amundsen har overfor VG bekreftet at man setter planene om enda en politireform på pause inntil man ser effektene av nærpolitireformen.

Det er kommet mange ulike reaksjoner på nærpolitireformen i Norge, siden planene ble kjent. Det er forståelig. I ulike områder har reformen virket truende, både for sikkerhet og for arbeidsplasser. Lokalt har politiet selv gitt inntrykk av at man i Vesterålen ikke ser mørkt på reformen.

Fra vår side tror vi på den lokale politiledelsen i dette spørsmålet. Alle som jobber med å sette opp tredelte turnuser vet at det ikke er noen enkel jobb. Vårt bestemte inntrykk er at det er blitt mer politi på veiene etter at man i større grad samlokaliserte ressursene. Selvsagt må man i Vesterålen ta særlige hensyn til Andøy, hvor avstanden til Sortland er særlig stor. Ellers i regionen er avstandene strengt tatt ikke særlig store. Det er ellers en uslåelig logikk i at publikum i regionen har langt større behov for å vite at tjenestemenn i bil kan rykke ut når krisen oppstår, enn at man skal ha tilgang til et kontor med begrenset åpningstid.

Skepsisen var stor da Posten la ned de fleste av sine kontorer, til fordel for ordningen Post i butikk, som raskt viste seg å være en mye bedre løsning. Skepsisen var naturlig nok også stor etter hvert som bankene la ned mange av sine konturerer. Folk la seg til andre vaner enn å fysisk oppsøke banken sin, og det måtte naturlig nok få konsekvenser.

I forbindelse med valgkampen kunne man ikke unngå å se at enkeltpartier og politikere hamret løs på nærpolitireformen. Fra vår side kan vi ikke forstå annet enn at det, i alle fall for Vesterålens del, handlet om taktiske hensyn. Vi tror kritikken mot denne reformen lokalt raskt vil stilne. Et viktig poeng for politiet selv er selvsagt at de nødvendige ressurser til etaten her i regionen er på et forsvarlig nivå. Det er her kampene må kjempes.