Trollfjord Nett så seg lei på stadige strømbrudd i området ved Oksgjerdet på Melbu. Nå er omsider problemet løst, etter to uker med intenst arbeid.

– Vi har hatt litt for mange smeller der de siste årene og bestemte oss for at vi måtte gjøre noe, sier driftsingeniør i Trollfjord Nett, Per Vaaje.

Montørleder Per Anders Rørtveit og driftsingeniør Per Vaaje. Foto: Vidar Eliassen

Lei av trøbbel

Arbeidet tok til i starten av desember, som en konsekvens av flere høyspentfeil på Trollfjord Nett sin forsyning til nettstasjonen som kalles Oksgjerdet, og som er plassert ved Fjellveien/Hesteskoveien.

– Feil på forsyningen gjorde at vi fikk strømbrudd i store deler av Melbu, noe som vi ikke lenger kunne akseptere på vegne av både oss selv og kundene våre i området, sier Vaaje.

Gammel kabel

Hovedårsaken til at det har vært så mye trøbbel med den gamle kabelen, kommer nettopp av at den er gammel.

– Den tilhører en annen generasjon og er ikke så lenger så god som den må være. Den har feil flere steder og var overmoden for utskifting, opplyser driftsingeniøren.

Å skulle legge ny høyspentkabel innebærer mye planlegging og forarbeid, og ikke minst dialog med dem som bor i området der det skal graves.

– Vi må saumfare kart og planer, i tillegg til å prate med beboerne i området slik at vi reduserer muligheten mest mulig for gjøre skade. Vanligvis går det veldig fint, men så glipper det en sjelden gang, sier han.

Utviklingsmuligheter

Samtidig som Trollfjord besluttet å legge til rette og bygge en ny forsyning, så de også på muligheter for å utvikle det gjeldende området på andre måter.

– Vi så at høyspentgravingen også ga utviklingsmuligheter for spredning av fibernettet og vi har derfor tatt med legging av fiberrør i prosjektet. På den måten oppretter vi motorveien i systemet, slik at alt ligger til rette for at fiberkabler kan legges her etter hvert. I tillegg skal vi klargjøre for større strømuttak for kjøreskolen på Melbu, sier Vaaje.

Arbeidet på Oksgjerdet gir, ifølge driftsingeniøren, Trollfjord gevinst på flere plan.

– Det gir oss en merverdi og gjør at vi kan yte bedre tjenester overfor både strøm og – bredbåndskunder, sier han.

Ikke strømløse

Per Anders Rørtveit er montørleder i Trollfjord. Han og to andre fra selskapet, i tillegg til en gravemaskin fra Alf Brekken og Sønner, har gjennomført det praktiske arbeidet. Rørtveit forteller at de har tatt mest mulig hensyn til kundene i arbeidsprosessen.

– Vi må skøyte kabelen inn i nettet, men vi har gjort jobben uten å gjøre kundene strømløse, sier han.

Arbeidet med å legge ny strømforsyning har forløpt uten nevneverdige utfordringer.

– Det har vært mye vann i bakken og derfor ikke noe særlig tele. Det har vært en del tilsig og bløtt i grøftene, men det har gått greit. Det har vært veldig fin masse å jobbe med, sier han.

Sikrere forsyning

Nå håper både Rørtveit og Vaaje at strømforsyningen på Oksgjerdet, vil være adskillig mer pålitelig for folk flest.

– Nå har vi lagt ned to høyspentkabler, i tillegg til fiberrør. Vi har kvittet oss med et problem som har vært en torn i siden. Nå vil vi ikke ha flere smeller. Denne oppgraderingen vil gjøre at strømnettet blir mer stabilt og tryggere for folk i området, slår Per Vaaje fast.

Arbeidet på Oksgjerdet ble ferdigstilt tirsdag, men det gjenstår noe opprydning. Det betyr uansett at husstandene i området bør være rimelig trygge på at de får julematen trygt gjennom stekeprosessen.