Han er gruppeleder for SVs enmannsgruppe i kommunestyret. Etter valget i 2105 signerte han den politiske plattformen som sikret ham og partiet en plass i den rødgrønne posisjonen i inneværende periode.

Det stopper imidlertid ikke Bayner fra å si sin mening om ledelsen av Hurtigrutens hus KF.

– Etter det jeg har fått opplyst gjennom media, må jeg si det er mildt sagt rart oppførsel. Jeg har aldri før hørt om at et styremedlem blir kastet på den måten, sier han.

Enstemmig mistillit

Forrige fredag ble styremedlemmene Ronny Gabrielsen og Heidi Karlsen sendt på gangen under behandlingen av en sak. Det skal ha dreid seg om et oppussingsprosjekt og hvorvidt styremedlemmet Gabrielsen hadde tatt seg friheter han ikke hadde anledning til for å få fortgang i prosjektet. I novembermøtet i foretakets styre ble det vedtatt at 70.000 kroner skulle brukes på prosjektet.

De fire gjenværende styremedlemmene var sikre i sin sak og stemte enstemmig for et vedtak som sier at styret ikke har tillit til Gabrielsen.

– Problemer med å forstå

På sakslisten til torsdagens kommunestyremøte finnes et punkt kalt «Sammensetning av styre – Hurtigrutens hus KF». I møteinnkallingen står det at sakspapirene til denne saken vil bli ettersendt. Rådmann Ola Morten Teigen har overfor VA forklart at dokumentene trolig sendes ut mandag ettermiddag.

– Jeg tror denne saken vil blir høylytt diskutert i gruppemøter i forkant av kommunestyret og jeg tror det kommer til å bli et «helsikes kommers» i selve møtet. Selv har jeg problemer med å forstå hva styret har tenkt. Det er feil å prøve å kvitte seg med et styremedlem på den måten. Rett og slett en stygg måte å gjøre det på, mener Bayner.

Han håper på opprydning.

– Reder grunn for nyvalg

Det samme gjør Hadsel Høyre som denne uken på nytt har manet til mer profesjonalitet og færre politikere i styrene til offentlig eide selskaper.

– Kommunestyret må dra de store linjene, og blant annet si noe om hvilke kvalifikasjoner man ønsker å finne i styret i fremtiden, sier gruppeleder Ivar Fredriksen lokallagsleder Lena Arntzen i en felles uttalelse til VA.

De understreker at de mener Hurtigrutens hus-styret har gjort en stor jobb, og skal berømmes for arbeidet som er gjort så langt. Men svarer samtidig slik på VAs spørsmål om hva de tror blir resultatet av torsdagens møte:

– Vi tror at det blir redet grunn for valg av nytt styre til Hurtigrutens hus.

Hva sier de andre partiene?

Gruppeleder for Ap, Gro-Marith Villadsen, viser til at styret i Hurtigrutens hus er valgt av kommunestyret til å lede foretaket.

– Jeg forventer at rådmannen legger frem et balansert saksfremlegg, som danner grunnlaget for en grundig vurdering av saken.

Kurt Jenssen, varaordfører og gruppeleder for Sp, forklarer at han har mange tanker rundt det som har skjedd.

– Men jeg vil være klinkende klar på at vi må avvente rådmannens utredning rundt dette, samt kommunestyrets behandling på neste torsdag. Jeg forventer at kommunestyre som eiere behandler saken ordentlig også med hensyn til ansatte, kunder, styre og øvrige involverte, opplyser han.

Rødts Geir Jørgensen forventer en grundig redegjørelse i møtet på torsdag.

– Jeg registrerer at styret ikke har klart å skape ro rundt drifta av Hurtigrutens Hus, og det er framsatt alvorlige påstander fra begge parter, oppsummerer han og legger til Rødt vil oppheve alle kommunale foretak.

Arne Ivar Mikalsen, gruppeleder for Venstre, trakk seg i 2016 fra styret i Hurtigrutens hus KF.

– Når det gjelder de rommene som kom i fokus nå, så har man diskutert å oppgradere dem lenge.

– Hvilke forventninger har du til diskusjonen i kommunestyret?

– De er vært små, sier han.