Han hadde et skrekkblandet og frydefullt smil om munnen da VAs utsendte oppdaget han i inngangspartiet i Apothekergården. Bare en meter etter at man trådte inn i utstillingslokalene begynte herlighetene.

Først var det ulike typer frykt, som appelsiner og epler, som var påkoblet strøm og data, slik at man ved å trykke på instrumentene kunne spille musikk.

Utrolig, ikke sant?

Etter å ha fordøyd denne første, muntre overraskelsen var det tid for en konsentrasjonsøvelse. Her skulle man forsøke å føre en gjenstand i metall langs en strømledende streng, uten å berøre den. Dersom det ble berøring kom det en tydelig, summende lyd.

– Får vi strøm i oss også? undret ungene i køen.

Det fikk man heldigvis ikke, men det var vanskelig å klare å komme seg gjennom uten å komme borti strengen.

– Det er veldig morsomt å være her, sa Sebastian Arntsen Jespersen (8) til avisas utsendte.

Han fortalte videre at han gjerne bygger hjemme, og at de fineste tingene gjerne får en hedersplass.

– Men det blir fort ødelagt når det er barn på bursdagsfest her, dessverre.

– Pappa bygger også, men det er ting av tre, og ikke i lego, la han til.

Sebastian fortalte også at han har sin helt egen X-box spillemaskin, som han har spart opp penger til selv.

Kolbjørn Hoseth Larssen er en av initiativtakerne bak Makerspace, som altså skal være et slags hobbyrom for store og små teknologiinteresserte vesterålinger.

– Vi er helt overveldet over at det kom så mange, sa han underveis, mens han forklarte de små hvordan en laser koblet til en datamaskin kunne brenne inn navnene deres inn i en liten treplate.

Makerspace blir et tilbud for dem som liker å «mekke», skru og fikse.

Her vil man finne 3D-printer, laserfres, graveringsmaskin, slimfabrikk, robotbyggesett, småelektronikk og alt av verktøy man trenger for å utfolde seg, fristes det med.

Initiativtakerne bak håper at så mange barn, unge og voksne som mulig melder seg inn i foreningen. Slik kan man sørge for mye kreativ lek og lærdom fremover. Bak Makerspace står også en rekke lærere fra barneskole, mellomtrinn og videregående skoler i Vesterålen, i tillegg til lokale oppfinnere, pelementmakere og IT-folk fra ulike vesterålsbedrifter.

Makerspace: Kolbjørn Hoseth Larssen i full gang med å demonstrere laserteknologi for svært interesserte unger. Foto: KNUT IVAR AARSTEIN<----------
Hyllest: Denne figuren har legofantasten Marius Holst laget som en «hommage» til den avdøde fysikeren Stephen Hawking. Foto: KNUT IVAR AARSTEIN<----------