Mens det er historisk lave søkertall til studiespesialisering i Hadsel, med det resultat at det kun blir en klasse av dette slaget til høsten, er det gått motsatt vei for byggfag.

– I min tid som rektor ved skolen har det ikke vært så få søkere til studiespesialisering. Det har ikke vært bare en slik klasse mens jeg har vært rektor her, sier Inge Holm. Og selv om Holm ikke har veldig mange år på baken som rektor ved Hadsel VGS siden han startet i jobben i 2013, hører det med til sjeldenhetene at det kun startes en klasse av dette slaget. Det er første gang siden 2002 dette skjer i Hadsel.

VA har tidligere omtalt den omstridte avgjørelsen om å legge ned byggfag VG1 ved Sortland VGS. Søkertallene viser at byggfag ved Hadsel VGS per dags dato er et populært tilbud. Nå er det 30 søkere som vil inn. Riktig nok er det noen som trolig vil velge andre fag. Samtidig er det flere som har byggfag som andrevalg, og som vil kunne ende opp på byggfag.

Dermed blir det garantert to klasser på VG1 byggfag på Melbu til høsten. Byggfaglærer Askill Jensen peker ikke på nedleggelsen av linja på Sortland som den viktigste årsaken til gode søkertall for Hadsel VGS. De fleste søkerne er fra Hadsel.

– Vi er blitt langt, langt flinkere enn før til å drive aktiv rekruttering av potensielle elever. Skolen satt nok for mye på gjerdet. Nå reiser vi rundt, og tenker år fremover i tid, sier Jensen.

Han begynte i jobben skoleåret 2008/2009, og opplyser at søkertallet aldri har vært så høyt på byggfag i Hadsel som det har vært i år.

– Dermed må jeg spille ballen videre til byggenæringen. Det er ekstremt viktig at bedriftene stiller med lærlingplasser. Man har beregnet at det vil mangle 30.000 fagfolk i næringen i 2030. Ungdommene snakker sammen. Om det ryktes at man ikke får lærlingplass i Vesterålen vil det ramme rekrutteringen til yrket ganske umiddelbart, advarer Jensen.

Ole Anton Edvardsen og Robin Ongstad stortrives med sitt byggfagvalg. De går VG2, og understreker gode jobbmuligheter og bra miljø som gode grunner for sine valg.