Det handler selvsagt om Nordlaks og Havfarm-prosjektet, hvor lakseoppdretteren har det travelt med å sette spaden i jorda for utvidelser på Børøya.

Problemet er imidlertid at det ikke kan gis tillatelser for utbygging uten at myndighetenes rekkefølgebestemmelser følges.

Kryss, buss og fortau

Det handler i første rekke om at det må bygges nytt kryss i området Cirkle K ned mot industrifeltet. Det handler også om krav til ny busslomme, samt krav om fortau ned til industrifeltet.

Kommunen har vært i dialog med Statens vegvesen og Nordland fylkeskommune.

Det kan være gode muligheter for å hente finansiering til de overnevnte infrastrukturkrav, men siden Nordlaks har det travelt har man ikke tid til å vente på å få dette inn på fylkeskommunens prioriteringslister.

Forskuttere utgifter

Dermed må man forskuttere.

– Det er på ingen måte fare for at den jobben som nå skal gjøres vil gå ut over prioriterte gang- og sykkelveier. Det som er veldig viktig å tenke på er at dette er et svært prosjekt som handler om muligheten for å få veldig mange flere arbeidsplasser til Hadsel. Det handler i utvidet forstand om muligheten til å hente blant annet flere sykepleiere til kommunen, sa ordfører Siv Dagny Aasvik (Ap).

– Det vil koste kommunen 3,5 millioner kroner i vei, vann og avløp. Nordlaks spytter i det samme, sier økonomisjef Tommy Løveng Hansen.

50 millioner kroner

Totalt vil det koste opp mot 50 millioner kroner å klargjøre området, hvorav Nordlaks vil stå for det alt vesentligste, forklarte Løveng Hansen. Ved tilsvarende, dog en femtedel så stor utbygging i Sortland var det kommunen som betalte størstedelen av utgiftene.

– Området som selges og opparbeides nå er det beregnet rundt 35 millioner kroner å opparbeide. Rekkefølgebestemmelsene krever investeringer på 10-15 millioner kroner. Inkludert i dette beløpet er vei, vann og avløp, forklarer økonomisjefen til VA i etterkant av formannskapets positive vedtak.