Teknisk sjef i Hadsel kommune Øyvind Stensø Skjørholm vil gjennom avisen komme med en advarsel til hadselværinger som lider av overdreven trang til bålbrenning rundt sankthans.

– Jeg vil minne på om at det gjelder de samme regler for denne dagen som for de andre dagene. Bålbrenning er underlagt de samme vedtekter som ellers, påpeker Skjørholm.

– Det skal kun være rent trevirke som legges på bålet sankthansaften.

Flere klager

Hadsel kommune har i forkant av sankthansaften om en uke fått noen klager fra folk som har observert det som åpenbart er planlagte søppelbål.

– Vi kommer til å ta oss en runde til de stedene som er meldt inn, for å sjekke hva bålet kommer til å inneholde. Dersom det faktisk er søppel blant trevirket kommer vi til å kreve rydding, sier Skjørholm.

– Hvem er det som har ansvaret for hva bålet inneholder?

– Vi kommer til å rette reaksjonen mot de som eier grunnen der bålet er plassert. Det er disse som har ansvaret, forklarer kommunens tekniske sjef.

Vil sjekke på selve dagen

Øyvind Stensø Skjørholm understreker at man kommer til å sjekke mistenkelige bål også på selve sankthansaften.

– Det er fort avslørende dersom det ligger ting i bålet som ikke skal være der. Rent trevirke vil avgi lys, eventuelt hvit røyk. Dersom vi observerer mørk røyk kommer vi til å rykke ut for å undersøke hva det er som brennes, advarer han.

Anmeldelse?

Brannvesenet vil ta sine eventuelle funn videre til ordfører, som er den som avgjør om kommunen vil gå til anmeldelse.

– Hvilke reaksjoner kan eventuelle syndere vente seg?

– Det vil kunne ilegges bøter etter gjeldende regelverk. Det er imidlertid politiet som må svare på hvor store bøtene kan bli.

Stensø Skjørholm sier følgende om hvorfor kommunen reagerer så strengt.

– Fordi søppelbål avgir giftige gasser, fordi det er sjenerende for andre, og fordi det ikke er på denne måten man kvitter seg med søppel.

Politiet har anledning til å bøtelegge ulovlige bål med noen tusen kroner.

følger med: Øyvind Stensø Skjørholm i Hadsel kommune vil følge nøye med både før og under sankthansaften. Foto: KNUT IVAR AARSTEIN<----------