Aasvik forklarer at Hadsel Ap er i startfasen av arbeidet med et partiprogram for valget neste høst. Der er konsekvensutredning et naturlig tema.

– Det er delte meninger også i Hadsel, og lokallaget har ikke landet. Så det jeg uttaler i dette intervjuet står for min egen regning, sier hun.

– Respekterer ulike syn

Aasvik er ikke i tvil om at konsekvensutredning burde vært veien å gå.

– Fakta har ikke endret seg. Jeg mener fortsatt at vesterålinger som i dag jobber innenfor næringen bør få svar på om det er mulig å jobbe hjemme i regionen. Jeg mener oljeutvinning i Norge, med de svært strenge reglene aktørene på norsk sokkel må forholde seg til, er et bedre alternativ enn den mer miljøfiendtlige energiutvinningen som vi har andre steder i verden. Jeg er uenig i at vi skal gå bort fra det, men jeg ser at det ikke lenger er flertall for konsekvensutredning akkurat nå. Såpass respekt for ulike meninger her jeg at jeg respekterer det. Men det må ikke gå så langt at vi forkludrer Arbeiderpartiets sjel og går for varig vern, sier hun.

– Mange går på et nederlag

Hun mener den største oppgaven for partiet nå er å håndtere «taperne» på en god måte.

– Det er et stort mindretall som nå går på et nederlag. En stor del av fagbevegelsen i privat sektor blir ikke lyttet til. Mange av dem kjenner seg fremmedgjort gjennom den retorikken enkelte oljemotstandere har brukt i denne saken og i partiets øvrige profil. Hvis partiet ikke klarer å få både Fagforbundet, Fellesforbundet og Norsk industri med seg videre på en god måte, vil vi ikke klare å vinne valg og i alle fall ikke lykkes i regjering, sier hadselordføreren.

Verdiskapning for velferd

Videre mener Aasvik at de som roper høyest mot oljeutvinning i Vesterålen må bidra til verdiskapning på andre måter.

– Vi trenger arbeidsplasser til dagens ungdom, deres barn og barnebarn. Arbeiderpartiets adelsmerke gjennom alle år har vært at vi har vært opptatt av verdiskapning for velferd. Vi må skape for å ha noe å dele. Mindre verdiskapning gir kutt i velferdsordninger eller høyere skatter. Mer verdiskapning gir flere arbeidsplasser både i næringslivet og det offentlige, påpeker hun.

– Kan ikke vernes i hjel

Om ikke olje, så må det legges til rette for videreutvikling av eksisterende næringer og nye.

– Jeg forventer at de samme som sier nei til olje og gass her oppe gir oss rammer til å vokse for eksempel innenfor sjømatnæringen. Blant annet når det gjelder infrastruktur som vei, tunnel og flyplass, sier hun.

Aasvik viser til at Vesterålen og Lofoten kan ikke leve av turisme alene.

– Min største frykt og bekymring er at det vedtas varig et vern. Da vil alle ting stoppe opp, vi vil ikke ha nok verdiskapning for å opprettholde alle tettstedene og de tjenestetilbudene vi har i dag.

– Hvor stor sjanse, eller risiko om du vil, er det for et vedtak om varig vern?

– Det er en risiko, men det er vanskelig å si hvor stor eller liten. Det er kanskje litt karikert, men mye av motstanden mot konsekvensutredning og ønsket om vern er etter min mening urban. Altså at de sitter i byer langt unna og mener mye, mens de etter min mening har et bekymringsverdig syn på verdiskapning. I Nordland har vi allerede vernet områder på størrelse med Finnmark fylke, Vi må ikke vernes i hjel, mener hun.