Strønstad-elevene gjør seg klar til ny forskerfinale:

Team Orcas jakter på hat-trick

Om noen uker er det ny regional runde i First Lego League. Denne gangen reiser de meritterte elevene fra Strønstad sørover for å forsvare hadselskolenes ære.

ÅRETS STRØNSTADLAG: Denne gjengen skal forsvare «Team Orcas» ære i landets unge forskermiljø. Fra venstre bak: Kåre, Kasper, Helge, Elida, Josefine. Fra venstre i midten: Marvin, Jakob, Tobias. Fra venstre fremst: Torstein, Anton og Sean. Ikke på bildet er eleven Regine. Etter skolens ønske er bare fornavn nevnt.   Foto: Team Orcas

DOBBELTVINNERE: Team Orcas fra Strønstad skole vant den regionale finalen i Harstad både i 2016 (bildet) og i 2017.   Foto: Arkivfoto

Vesteraalens Avis

I år holdes det 21 regionale turneringer i Norge, fra Alta i nord til Grimstad i sør, i den skandinaviske kunnskaps- og teknologikonkurransen. For første gang er Lofoten og Kabelvåg blant arrangørplassene.

Team Orcas fra Strønstad, som har vunnet de to foregående finalene i Harstad, bytter dermed arena i jakten på et oppsiktsvekkende hat trick.

– Vi har mange gode minner fra Harstad, både fra turneringene og plassen ellers. Men da det i år ble bestemt at et av de regionale arrangementene legges til Lofoten, søkte vi oss dit som er nærmest, forteller lærer og primus motor Christin Nilsen Long.

– Du er ikke redd for at plassbyttet skal «jinxe» mulighetene deres for å vinne?

– Hehe, jeg tror uansett ikke vi kan forvente å vinne for tredje år på rad. Selv om elevene selvsagt håper og jobber for det, sier hun.

Forsker på sentrifugalkraft

I fjor var det forskning rundt mikroplast i vann som sikret elevene fra lille Strønstad skole seieren i konkurranse med langt større skoler fra hele regionen. Nå er blikket vendt ut og opp.

– Det handler om innovative løsninger for dem som skal ferdes ute i verdensrommet. Vi har blant annet vært på astroshow i Hurtigrutens Hus og på Andøya space center for å lære om temaet, forteller Nilsen Long om gjengen som teller tolv elever i aldersgruppen fra 4. til 10. klasse.

– Hva har dere kommet fram til?

– Vi har sett på hvordan sentrifugalkraft kan gi bedre helse og miljø for dem som oppholder seg ute i rommet. Astronauter opplever tap av muskel- og beinmasse etter perioder ute, og vi har regnet på hvordan falsk tyngdekraft kan benyttes for å bøte på problemet, forklarer lærere.

– De eldste lærer opp de yngste

Hun forteller videre at arbeidet har en svært positiv effekt for samholdet på skolen, på tvers av klassetrinn.

– Det er jo aldersmessig stor forskjell, men de eldste hjelper til å lære opp de yngste. De blir sammensveiset og kjent på en annen måte.

– Dere har også beholdt lagnavnet fra tidligere?

– Ja, «Team Orcas» har jo blitt litt kjent i nærområdet. I tillegg ønsket elevene å ta med seg maskoten Keiko ut i verdensrommet, sier Nilsen Long.