Arctic Race ble en økonomisk julaften for næringslivet

– Vi har mer enn doblet lørdagsomsetningen, og det har gått utrolig mange ventepølser, sier Mix-eier på Melbu, Øivind Hangeland om det lokaløkonomiske resultatet av sykkelrittet sist helg.

Pølsefest: – Det har gått utrolig mange ventepølser, så vi har mer enn doblet omsetningen i dag takket være ARN, sier Øivind Hangeland. 

Stor tv-stue: På Stokmarknes var det satt opp storskjerm så hele gågata kunne følge med på sykkelrittet. 

trangt om plassen: På race-dagen var det trangt om plassen i Stokmarknes sentrum der storskjermen var satt opp. 

vannsport: Peter Hansen (7) hadde det storveies moro i hamsterballen i vannbassenget på Melbu. 

god pågang: Ann-Sissel Punsvik og Synnøve Orvik i Bufetat kunne fortelle om god pågang til deres stand, fra hadselværinger som var interessert i å bli fosterhjem for å hjelpe barn og ungdom. 

glad folk møtte: Det skal ikke mye til for at hadselværingene kommer seg ut, men det hjelper med ferske vafler. – Men vi kan ikke steike det hver helga altså, spøker Christin Trondal i Stokmarknes Vel. 

Liv OG RØRELSE: de som etter hvert trengte ei pause fra å følge med på det sportslige, tok turen innom enten de mange bodene i Stokmarknes sentrum. 

tjuvstartet: Stine Sivertsen og Stokmarknes-korpsene startet festen på fredag med konsert i sentrum. 

Vesteraalens Avis

Med hele Vesterålen og spesielt den geografiske sluttspurten som Hadseløya var, hadde «alle» tatt turen ut for å heie fram syklister, rulleskiløpere og for så vidt seg selv for å ha stelt i stand en skikkelig folkefest. Slikt merkes på lokale geskjefter, som opplevde at de som etter hvert trengte ei pause fra å følge med på det sportslige, tok turen innom enten de mange bodene i Stokmarknes sentrum, eller butikkene som i stor grad stilte med sykkelavslag på prisene.

– Vi har over doblet omsetningen i forhold til en vanlig lørdag, sier Øivind Hangeland på Mix-kiosken på Melbu.

Brus og milkshake, pølser, flere pølser og noen pølser til har sørget for at Hangeland og de ansatte har fått en like fartsfylt lørdag som de tilreisende på to hjul.

– Det har gått utrolig mange ventepølser. Nå er kanskje ikke idrettsutøverne i målgruppen for mye av tilbudet her, men lokalbefolkning og foreldre har sørget for godt besøk, sier han.

Økt optimisme

Hangeland sier til VA at det ikke bare er på ARN-dagen han har opplevd en økt omsetning. I forhold til fjoråret har han gått opp 19 % i omsetning, og han roser staben sin for det gode resultatet. Samtidig har det vært flere nyetableringer på Melbu, som gjør at han mener det er en ny optimisme blant både butikker og befolkning.

– Jeg tror folk har tatt seg sjøl i nakken og skjønt at hvis de vil ha et levende sentrum, så må de bruke butikkene vi har her. Etter at kafeen åpnet igjen, vi har fått den nye puben, og nye butikker, så bruker folk sentrum mer og vi har blitt en møteplass for ungdom. Hvis de vil sitte her på ettermiddagen, uten at det nødvendigvis blir de store salgene av det, så går det selvfølgelig greit, sier han.

Stor pågang

Ann-Sissel Punsvik og Synnøve Orvik i Bufetat er langt fra de eneste som står med lilla T-skjorte med påskriften «En god barndom varer livet ut». Rundt om i bybildet er det små, store, barn og voksne med de samme T-skjortene, for å bevisstgjøre behovet for fosterhjem. Etaten, som har fått ekstra drahjelp av arrangørene, har delt ut T-skjorter, og folk har besøkt standen på Stokmarknes for å få mer informasjon om hvordan de kan bli en trygg havn for et liv som trenger litt ro og hjelp i hverdagen.

– Det er mange fosterforeldre i Lofoten og Vesterålen og de vet alle at det er et livslangt valg de gjør når de tar til seg et fosterbarn, men det viser også at deter utrolig mange her opp med store hjerter. De vet at det kan være for kortere eller lengre perioder, men det er et positivt fokus på det, og de som sier ja til være fosterforeldre fortjener ros og skryt, sier Punsvik og Orvik.

Folkeliv på Nesset og Melbu

Det var ellers godt med folk i sentrum av både Stokmarknes og Melbu, hvor det var satt opp storskjermer slik at publikum kunne følge løpet etter hvert som det nærmet seg og kom seg rundt på yttersida og deretter opp Storheia.

– Det har gått jevnt i dag og vi ser at innbyggerne vil møtes og gjør det når det skjer noe. Men vi kan ikke steike vafler hver helg for å trekke folk til sentrum altså, spøker Christin Trondal i Stokmarknes Vel.

Per Eivind Knudsen