Åpner litt til sommeren

– Vi er fortsatt i fase 1, og vi må gjennom fasene, men det trenger ikke bli ille hvis vi klarer å holde bremsen på rett nivå, sier kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin. Han informerte torsdag kommunestyret i Hadsel om korona-epidemien, hvor han konkluderte med at kommunen i beste fall kan lette på restriksjonene for næringsliv og offentlig sektor til sommeren.

Smittevern: Strenge smitteverntiltak vil være i effekt i god tid fremover, og kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin tror noe aktivitet kan åpnes mot sommeren. 

Vesteraalens Avis

I en orientering til kommunestyret sier kommuneoverlege Bleidvin at det hele tiden handler om at samfunnet skal fungere, og at smitteverntiltakene som er innført har betydelige konsekvenser, både økonomisk og helsemessig.

– Det må veies opp mot at samfunnet skal fungere, og de betydelige konsekvensene. Jeg vil understreke at det er min og de andre kommunelegenes mening at dette ikke handler om at vi skal ha smittevern for enhver pris, sier Bleidvin.

90 testet

Ifølge Bleidvin er totalt 90 personer korona-testet i Hadsel kommune, som er flere enn hva som er testet i nabokommunene. På spørsmål fra Stig Sørmo (Sp) rundt ressurssituasjonen, svarte Bleidvin at det per nå er nok utstyr på sykehuset.

– Men får vi tre-fire isolatpasienter, vil forbruket mangedobles, sa kommuneoverlegen.

Åpne litt mot sommeren

MDG-representant Jenny Danenbarger stilte spørsmål rundt når det offentlige og deler av næringslivet kan returnere til en tilnærmet lik normalsituasjon, med henvisning til forskjellige typer fritidstilbud og lokale bedrifter som har måtte stenge dørene.

Svaret fra kommuneoverlegen tilsier at innbyggerne må forberede seg på å være digitalt sosiale til påskeeggets innhold er forbrent.

– Jeg gjetter ut fra de beste estimater fra landet sentralt, at vi kan åpne opp litt mer næringsliv og offentlig sektor mot sommeren. Deretter må vi være innstilt på periodiske nedstengninger inntil ett år, men jeg ser ikke for meg at vi vil ha det sånn som nå hele veien fram til en vaksine er der, sier Ingebjørn Bleidvin.