Trommedamene gleder seg til 17.mai.

Stiller til øving på kort varsel

Som trommedamer stiller de opp uansett vær og situasjon. I år er alt snudd på hodet, men dette stopper dem ikke.

– GJENSYNSGLEDE: Bilde fra tirsdagens trommeøving. Damene var svært ivrig på å møtes igjen. Foto: Sara Stikholmen 

Vesteraalens Avis

Trommedamene på Melbu har ikke fått den øvingen de ønsker før 17. mai. Øvingene har blitt satt helt på pause, før tirsdag da de endelig fikk gladnyheten. Damene fikk endelig møttes etter lang tid fra hverandre. Den minimale øvingstiden gjør det naturligvis vanskeligere å stille opp som før.

– Det får bare bli som det blir, smiler de.

Fra tidligere er de vant til øving inne og lengre forberedelsestid. Det å stille opp på så kort varsel har de ingenting imot. For mange av dem er det høydepunktet med 17. mai, og noe de ser fram til hvert eneste år.

Alternativ øving

Nå må trommedamene øve på en alternativ måte. De må følge FHI sine smittevernregler. Dette medfører 1 meters avstand, øving ute og god hygiene. Tirsdagens øvelse foregikk i sirkel. Da var det bare 9 av 17 damer til stedet, men det fungerte greit.

– Det er ikke sikkert vi kommer oss i gang med øvingen i dag. Vi blir bare stående og prate, siden det er så lenge siden vi har sett hverandre, sier Hege Viken.

Nå som det verken blir borgertog, barnetog eller andre tradisjonelle markeringer i Hadsel, skal ikke trommedamene marsjere i gatene slik som de vanligvis gjør. De forteller at i år blir det en stillestående opptreden, så dagen går fra over 20 000 skritt til nærmere null skritt.

Selv om situasjonen er kjip, håper de likevel på champagnefrokost hos Merethe Husby. Det har nå blitt tradisjon, og for dem er det en viktig del av 17. mai. De understreker at dersom det blir noe av, så blir det med de reglene som gjelder over hele landet.

DÅRLIG VÆR: Været kan diskuteres, men når øvingen må holdes ute tar de ikke hensyn til vær og vind. Foto: Sara Stikholmen  Foto: Ragnhild Stikholmen

Trosser julestemningen

Det var nok ikke dette været hadselværingene hadde sett for seg i mai. Men til tross for det ustabile og skiftende været, spiller trommedamene med smil og latter. Dette fører til god stemning i gruppa, og været kan de bare le av.

Tirsdagens øving startet med fint vær, men etter ett par slag på stortromma ble det full vinter igjen. Ettersom damene ikke hadde sett hverandre på lenge, ble det litt prating mellom slagene. Da ble det noen artige kommentarer.

– Kan vi ikke heller spille julesanger i stedet, kom det fra en av kantene, og alle var enig i at det føltes som desemberøving.

Online feiring

Årets feiring av nasjonaldagen i Hadsel blir sendt live på Facebook. Selv om korps, drilling og trommedamer skal opptre, ønsker de ikke publikum. Derfor gjør 17. mai komiteen slik som mange andre, de sender livestream på Facebook.

Trommedamene er veldig spente på årets feiring, men velger å gjøre det beste ut av situasjonen. De håper at så mange som mulig kan følge med på streamen, og ønsker alle en nydelig 17. mai.