På en fredag

Politikkens fotsoldater

I helga møttes en rekke lokalpolitikere i Bodø. Dette er historia om hverdagspolitikk i Norge. Din innsikt i mystikken og glamouren!

Politikk: Abid Raja kulturminister, Ida Pinnerød(AP) Ordfører Bodø, Ida Gudding Johnsen(V) Kommunestyrerepresentant Bodø. Jobber sammen om ett felles prosjekt. På tvers av partigrenser. Foto: Arne Ivar Mikalsen 

Vesteraalens Avis

I helga møtte jeg kjenninger fra både Frp og Rødt, på vei til og fra Bodø. Frp skulle ha sin variant av landsmøte, hvor en del partier samles i mindre grupper rundt i landet. Som knyttes sammen til ett digitalt møte.

Rødt hadde nominasjonsmøte. Hvor resultatet ble at Geir Jørgensen er valgt som stortingskandidat. Og uansett hva folk måtte tro. Jeg snakker godt med begge parter. Først med Geir om løst og fast på flyplassen. På tur hjem med Kjell Børge Freiberg, Frp. Jeg er slett ikke er enige med dem i alt, ikke de med meg heller. Men vi er alle opptatt av hvordan samfunnet skal løse sine problemer, små og store.

Nordland Venstre hadde styremøte i helga, med påfølgende nominasjonsmøte og nettverkssamling. Vår nyvalgte partileder Guri Melby og statssekretær Anja Johansen i Kunnskapsdepartement er der. Såkalte topp-politikere, men for oss helt, helt vanlige folk. Begge lærere som nå er på øverste politisk nivå. Fler av oss har kjent dem i årevis. De er så vanlige folk de kan få blitt, rent bortsett fra at de styrer ett departement. Begge har lang lokalpolitisk erfaring fra kommunestyrer i hjemkommuner. Begge har hatt vanlig lønnet arbeid. Altså ingen broilere. Likt de to nevnte fra Rødt og Frp.

Fjern elite eller

For dem som ikke har drevet med politikk, så kan det virke som at det er en fjern elite, langt unna folk. I hvert fall er det særlig en som ynder å fremstille alle andre politikere enn han selv slik. Skal ikke nevne navn. Men den for tiden høyest galopperende på meningsmålinger, en herre fra Innlandet. Han har bidratt sterkt til det bildet av oss andre. Andre er elite, han er folkets forsvarer, ifølge han selv riktig nok.

Det er for all del viktige å lytte til folk, men følg nøye med når noen hevder å være veldig nært folk og ha veldig enkle løsninger, på kompliserte spørsmål. Det skal vi ikke ta her. Det bare måtte ut litt damp.

Glamour i Nordland

Fredag ettermiddag. Jeg ankommer hotellet, men løper fort innom Peppes Pizza. Der plukker jeg opp en stabel med pizzaesker. Vi har «gourmetmiddagen» pizza og cola light. Møte varer fra 18 til 22, på en fredagskveld. Slik får frivillige styremedlemmer, uten lønn, brukt fredagen sin.

Vi går gjennom fylkestingssakene for kommende uke, i Mosjøen. Altså hva vi bør jobbe med inn mot samlinga. Vi diskuterer hvordan vi skal få opp aktiviteten i en by i fylket det går litt tregt. Dermed får vi lagt beslag på ei ny helg, en gang om noen uker. Hurra!

Sikring mot terror

Vi hadde som nevnt besøk av en statsråd. Da blir det iverksatt et sikkerhetsopplegg. Vi er dermed ikke «bare» et fylkeslagsmøte lengre.

PST (Politiets sikkerhetstjeneste) var en synlig i mediene forrige uke. Med opptreden på Lindmo og artikler i VG. Dermed tenker jeg at det er lov å si litt om dem, og oss.

De er profesjonelle til fingerspissene. De gjennomgår alt. Og er forberedt på det meste. Alle som skal være med og hvor, er klarert. Ingenting overlates til tilfeldighetene.

Det er grader av hvor mye sikkerhet den enkelte statsråd har. Enkelte har et voldsomt opplegg. Noe det dessverre er god grunn til. Dette er fordi det finnes personer og organisasjoner som ikke respekterer demokratiet. Disse er villige til å bruke vold for å markere seg. Da må møter som dette klareres. Transportløsning til og fra, forventet oppmerksomhet osv. Slik kommer den harde virkeligheten inn i små møterom i Nordland. Det er viktig at vi forsvarer vårt folkestyre og demokrati. Noen vil det ikke vel.

Det gir en mening

Ikke får vi lønn av partiene, ikke får vi slenge oss på sofaen i helga. Ikke får vi fancy mat og dyr vin. Regelen er ett glass betalt, av type «lite hotell glass», alt annet må betales selv.

Vi får lese en mengde sakspapirer og vi får en del ubehagelig omtale. Det meste er greit, men noen ganger oppleves det som ren sjikane. Hvorfor gidder vi? Og nå tror jeg at jeg snakker for de fleste lokal, regional og rikspolitikere, når jeg sier: – Det føles meningsfylt å være med på å organisere og styre samfunnet. Jeg har ikke møtt mange, vel kanskje ett par, men veldig få, som driver med politikk fordi de vil bestemme over folk. Slike er skumle, og bør helst ikke få for mye makt. Min inngang til politikk var og er, at jeg håper å bidra til utvikling av samfunnet. Det er ikke meningen at alle skal være enige. For de beste løsningene kommer etter at flere har tenkt seg om og ytret seg. Fordelen med flere partier er at det kommer flere synsvinkler og ideer. All erfaring i verden viser at ensrettende samfunn går dårlige på sikt. De som tillater et bredere spekter av ideer, holdninger, religioner og legninger. De gjør det best. Hva har det med norsk politikk å gjøre? Vi er godt spredt, og godt tromlet sammen, i det norske politiske system. Jeg sier ikke at Rødt, Frp og Venstre vil at Norge utvikler seg likt. Men vi benytter alle retten, og plikten, til med argumenter å forme samfunnet. Dette bør så mange som mulig delta i. Alle kan ikke bli statsråd. Men det er mye kortere vei til å gi en norsk statsråd råd og tilbakemeldinger enn man kanskje tror, på utsiden. Men da må man møte opp.

God helg!