Kronikk

Ei riktig god jul ønskes dere alle!

2020 har vært et annerledes, og enormt krevende år. Bak oss ligger måneder med bekymringer, håp, ensomhet, isolasjon og digitale møter både via jobb og privat.

Tålmodighet: Bestemors sjakkruter og sjokoladerullekake er også viktige ingredienser for jula. De har jeg vært nødt til å ta ansvar for selv de senere år, og etter mange rullekaker med flytende sjokoladekrem som ville ligge alle andre steder enn inne i rullekaka, har jeg nå knekt koden. Koden var kort fortalt tålmodighet. Foto: Privat 

Jula er ikke ei høytid man skal være nødt til å møte alene, med mindre man ønsker det selv. Derfor, vær oppmerksom på andres ensomhet.

Vesteraalens Avis

Foran oss ligger håpet om en effektiv vaksine som tvinger viruset i kne og normaliserer hverdagen vår. Det er mitt håp, og min tro, at 2021 blir et enklere år for oss alle å håndtere enn 2020 har vært.

Ukene på hjemmekontor, i karantene, isolasjon og sosial distansering har lært oss ting. Noen har lært at enkelte dager med hjemmekontor i ny og ne er bra for både kropp, sjel og arbeidsplass. Andre har lært at det sosiale fellesskapet er vanskelig å leve uten, og at tiden alene har vært en påkjenning.

For mennesker med stor intimsone har pandemien, i all sin grusomhet, hatt en positiv bivirkning. Folk har holdt avstand. Meteren. Kanskje kan dette med å holde avstand være en god ting å ta med seg videre? Vi er også blitt langt mer bevisste på håndhygiene, og sesonginfluensaen har ikke hatt like gode forhold i 2020 som andre år.

Handelsnæringa vår har i 2020 vært nødt til å omstille seg under pandemien. Nettbutikker er etablert, og løsninger rundt utkjøring av varer og «pandemivennlige» arrangementer er prøvd. Kreativiteten og innsatsen har vært stor. Enkelte butikker har for alvor blitt dyktige i sosiale media, og har fått gode resultater.

Årets adventstid har i høyeste grad vært preget av pandemien. Fredag 4. desember slo bomba ned for alvor i Hadsel, og vi fikk et lokalt smitteutbrudd som til slutt resulterte i 25 smittede. Takket være en fantastisk dugnadsinnsats fra innbyggere, og en formidabel testing- og smittesporingsjobb fra helsepersonell i kommunen, ser utbruddet nå ut til å være under kontroll.

Vi er nå på tur inn i ei pandemipreget julehøytid. Det vil ikke bli arrangert juletrefester eller bygdefester, og folk vil ikke samles i større forsamlinger. Vi går inn i ei julehøytid hvor man må være veldig bevisst på hvem man gjør til sine nærkontakter, og hvem man omgås. Flere vil feire jul alene, og mange har valgt det selv. Det er det viktig å ta med seg. Men min oppfordring er likevel å være oppmerksom på de som ufrivillig sitter alene. Ikke all isolasjon er god isolasjon, og jula er ikke ei høytid man skal være nødt til å møte alene, med mindre man ønsker det selv. Derfor, vær oppmerksom på andres ensomhet.

Julen er en tradisjonsrik høytid, og selv om pandemien har farget desember, er det mitt inntrykk at julestemningen likevel er fullt til stede hos folk. Folk har pynta husene både ute og inne. Det florerer av pepperkakehus på insta, og rampenissen har gjort ufattelig mye ugagn de siste ukene. Selv er jeg mormor til ei jente på 6 år, som har sett mye til rampenissen. Hennes pappa har våknet opp med både snurrebart og lakkerte negler, men hun kunne her om dagen fortelle at det var noen ting rundt julenissen og rampenissen som var litt rart, og at hun ikke var helt sikker på at de faktisk fantes. For eksempel, hvordan får nissen og magen hans plass i pipa? Og hvorfor selger de egentlig rampenisser i butikken? Også kalt kritisk refleksjon, men mormor har mange gode alternative forklaringer tilgjengelig.

Barndomsminnene som skapes rundt julehøytiden er sterke. Mine minner er sterkest fra 80-tallet, og de som vokste opp på denne tiden vil sikkert gjenkjenne tradisjonen med å leie videospiller og julefilmer på VHS. Det ble også kjøpt inn en hel kasse med mandariner og brus, bare til jul. Bestemors sjakkruter og sjokoladerullekake er også viktige ingredienser for jula. De har jeg vært nødt til å ta ansvar for selv de senere år, og etter mange rullekaker med flytende sjokoladekrem som ville ligge alle andre steder enn inne i rullekaka, har jeg nå knekt koden. Koden var kort fortalt tålmodighet.

Denne jula skapes det nye minner hos store og små Hadselværinger og Vesterålinger. Ta vare på hverandre, vær oppmerksom på hverandre og finn på hyggelige ting sammen, gjerne ute.

Jeg ønsker dere alle ei riktig god og fredfull julehøytid.