Tilbake til fremtiden i Hadsel Kommune

Utkant: – Betale selv for tjenester som har vært en selvfølge og et offentlig samfunnsanliggende alltid? I tillegg til eiendomsskatt og offentlig skatt? spør Hagen. Illustrasjonsfoto: Pia-Elise Solvik Dahl 

Jeg var selv som ungdom med på å sette opp veilys heime på bygda på 70 tallet. Yngre som eldre var med på dugnad

Roy Hagen
Vesteraalens Avis

Lys slukkes og veier sluttes å brøytes!

Privatisering av veier. Også kirkegårdene berøres!

Dette står å lese i VA fredag 5 februar. Det var så en hoppet i stolen og veltet kaffekoppen. For dette var omfattende greier!


Kommunale veier kan bli overlatt til grunneierne

Administrasjonen i Hadsel vil nedklassifisere en rekke kommunale veier og lysanlegg. Hvis politikerne vedtar forslaget blir det opp til grunneierne å vurdere om de ser seg tjent med å stå for vedlikehold.


Det er da ikke 1 april enda? Mørklegge og la folk snø inne? Etterhvert som jeg leste så ble sjokket større og større. Jeg begynte fryse. Dette må jo være en gal manns eller kvinnes påfunn og tanker? Skjer dette blir jo kommunen hensatt mange år tilbake i tid. Til blendingstiden under krigen, eller enda lenger, til depresjonen i 1930 årene. For de som enda lever og husker det. Jeg husker min far snakket om det! For dette var virkelig depressiv lesning. Jeg ble skikkelig redd. Og etterhvert ordentlig sint eller forbanna som vi sier i Nord!

Hvordan våger noen overhodet å tenke slik? Jeg var selv som ungdom med på å sette opp veilys heime på bygda på 70-tallet. Yngre som eldre var med på dugnad.

Siden har de lyst og skapt levende bygder. Og snyplogen har kjørt morra og kveld når det trengtes. Hører enda lyden av metall mot vei. En trygghet for trafikksikkerheten. Veien åpen og brøyta! Folk kommer seg på jobb i dag og! Vi bor i Nord-Norge! Med mye vær! Men nå skal det slukkes? Og plogen settes parkert. Men ikke bare bygda, men småbyen rammes og!

På den tiden var Norge enda et fattig land. I dag i vår rikdom skal vi slutte brøyte og slukke lysene?

Ønsker vi levende småbyer og bygder? Ønsker vi at noen skal gidde bo her og strømme heim og tilbake til det riket en vokste opp i, fortsatt savner, drømmer og lengter tilbake til? Og bli gammel og ende sine dager i? Eller skal vi tvinges flytte til storbyen, Bodø eller Tromsø. Eller Sortland for den del? Eller bli der vi er? Er det hardcore sentralisering noen ønsker? Nå er jeg sannelig ikke sikker mer.....!

Skal vi betale selv ekstra mer for å bo her? Er det det som er ønsket?

Betale selv for tjenester som har vært en selvfølge og et offentlig samfunnsanliggende alltid? I tillegg til eiendomsskatt og offentlig skatt? Er det ikke nok kanskje? For dette vil jo bli en helt ny praksis og som meg bekjent ikke er innført noen andre steder i landet ...!

En ting er sikkert. Her trengs det en kraftig oppvåkning! Av både folk og lokale politikere!!!! Blir dette vedtatt nei da er det mange år tilbake til fremtiden, det er helt uomtvistelig sikkert ...!

VOLs debattregler:

1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Vesteraalens Avis