Bunadssesongen er i gang – har du bunadssølvet i orden?

Bunaden er et praktplagg, men helhetsinntrykket skjemmes dersom man ikke tar ordentlig vare på søljene, spennene og veskelåsen.

SØLV: Har du bunadssølvet i orden, og klart til den store «bunadssesongen»? Foto: VOL Marked
Annonsørinnhold produsert av iNord

Kanskje har du allerede tatt i bruk bunaden for sesongen, enten i barnedåp, konfirmasjon eller bryllup? Våren er høytiden for bunadsbruk, med 17. mai som det store høydepunktet.

For at praktplagget virkelig skal få skinne er det viktig å ta skikkelig vare på det tilhørende sølvet. For hva er vel vitsen med å stryke skjorta, om sølvet er mørkt og matt?

«Trøkk» på sølvsalg

På Sortland har E.N. Ediassen AS solgt og reparert ur siden 1895. I tillegg selger de kikkerter, gull og sølv – og da selvfølgelig bunadssølv.

– Vi har sølv til Nordlandsbunad og Lofotbunad på lager, og ellers kan vi skaffe sølv til de fleste bunader. Men da må man bestille et par uker i forkant, forteller eier og daglig leder ved E.N. Ediassen, Edward Ediassen.

Hos sortlandsforretningen selges det mest sølv til Nordlandsbunad, og Ediassen merker et ekstra «trøkk» på vårparten.

– Da ser folk hva de mangler til konfirmasjon eller 17.mai.

TRØKK: På vårparten er det mange som ønsker å gi bunadssølvet sitt et ansiktsløft, forteller Edward Ediassen. Foto: VOL Marked

Pleie til sølvet

Men i tillegg til at du får kjøpt flunkende nytt bunadssølv i den tradisjonsrike forretningen, kan du også få hjelp til å ta vare på det du allerede har.

E.N. Ediassen AS har lang erfaring med å gi bunadssølv et ansiktsløft, og kan levere skinnende sølv på dagen, dersom man skulle være seint ute.

– Hvis sølvet er slitt og har blitt mørkt har vi spesielle rensemidler og ultralydbad som tar seg av det. Et ultralydbad er et bad som det sendes ultralydbølger gjennom, og som vi har spesielle rensekjemikalier i. Da ristes all «skjit» løs fra kriker og kroker på sølvet, og man får bort oksideringen, forklarer Ediassen.

Hvor lenge det skal ligge i badet avhenger av hvor skittent det er.

I tillegg har E.N. Ediassen poleringsmaskin for å polere matt sølv.

– Ved polering sliper vi vekk striper og matthet i sølvet. Og dersom det mangler skåler i søljene, eller skålene er ødelagte, kan vi bytte dem ut, forteller Edward Ediassen.

RENSER OG FIKSER: Har du matt, skittent eller slitent bunadssølv kan Edward Ediassen på E.N. Ediassen AS hjelpe. Foto: VOL Marked

– Alltid håp

Dersom sølvet er veldig gammelt og slitent, samt dårlig vedlikeholdt – som arvesølv gjerne kan være – kan det sendes inn til forsølving.

– Da blir bunadssølvet strippet helt ned, og det legges på ny forsølving. Men det er kun nødvendig dersom det er for slitent til å rense. For det meste holder det med rens og polering, sier Ediassen.

Uansett hva som må til for å gjøre bunadssølvet festklart, vil det ifølge Ediassen være billigere enn å kjøpe helt nytt sølv.

– Det er alltid håp for sølvet, selv om man har hatt det i mange år, sier han.

Rask prosess

Hos E.N. Ediassen er det mange som kommer innom med sølv som trenger litt kjærlighet og pleie. Ofte er det spennene på bunadsvesten som er minst vedlikeholdt, siden de er fastsydd.

– I enkelte tilfeller må de sprettes av og poleres, og da blir de helt som nye igjen.

Hvor lang tid arbeidet vil ta, kommer helt an på hvor omfattende jobben er.

– Det enkleste vil ta rundt en halvtime, og man vil i alle fall kunne få sølvet i løpet av dagen, om man trenger det. Dersom vi må plukke av deler for å polere kan det ta lengre tid, og har man mye sølv kan det være lurt å komme i god tid, råder Ediassen.

FØR OG ETTER: Det er stor forskjell på søljene etter et besøk hos E.N. Ediassen AS. Foto: VOL Marked

Oppbevar mørkt og lufttett

Ediassen opplever at mange ikke helt vet hvordan de skal ta vare på sølvet sitt.

– Det viktigste er at det er reint når man legger det fra seg. Etter 17. mai er det jo greit å sjekke at det ikke er softis på sølvet, for eksempel, ler han.

– Etter bruk kan man legge sølvet i et bad med litt Zalo og litt salmiakk. Da fjernes skitt, og sølvet friskes opp, råder Ediassen.

– Etterpå er det viktig å tørke det, gjerne med en hårføner, slik at det ikke er vanndråper igjen på sølvet. Så skal det legges i lukkede plastposer hver for seg, og oppbevares mørkt.

Dersom sølvet oppbevares sammen kan det ripes, og kommer det luft til oksiderer det og blir mørkt.

– Og man må ikke oppbevare det i bomull! Det får sølvet til å oksidere fortere, og det kan bli helt svart. Men det går heldigvis raskt å få det fint igjen, sier Ediassen.