Drømmer du om et praktisk yrke? Dette kan være din vei inn!

Rørleggerbedriften Nilsson Haras AS erfarer at faglært arbeidskraft er nesten umulig å oppdrive i dag. Derfor er det viktig for dem å ta inn lærlinger – både ungdom og voksne - slik at de kan bidra til å utdanne nye fagfolk.

RØRLEGGERBEDRIFT: For rørleggerbedriften Nilsson Haras AS er det kjempeviktig å ta vare på de som vil bli lærlinger. Her jobber lærling Natalie Guldberg og rørlegger Josstein Nilsen sammen.
Annonsørinnhold produsert av iNord

– Det er nesten helt umulig for oss å få tak i faglærte røreleggere for tiden, sier Anja Vatndal, som jobber med administrasjon og HR i Nilsson Haras AS.

– Får vi tak i rørleggere, er det som oftest på grunn av en tilfeldighet. Det kan være at noen kommer tilflyttende, eller at noen ønsker å skifte jobb, legger hun til.

«Godt voksen» bedrift

Nilsson Haras AS ble startet på Andøya i 1963, under navnet «Harry Andersen Rørleggerforretning». Etter at bedriften ble en del av Elektrogruppen i 2011, kom navnet Nilsson Haras AS til.

I dag har bedriften hovedkontor på Sortland, samt avdeling med flott butikk på Andenes.

– Og herfra hjelper vi både bedriftskunder og privatkunder over hele Vesterålen, Ofoten og Lofoten med alt innen VVS- og rørleggertjenester.

LÆRLING: Tobias Have Jensen er en av lærlingene hos Nilsson Haras AS.

Mange muligheter

Men nå sliter bransjen med rekrutteringa.

– Kanskje handler det om at folk ikke helt vet hva det vil si å være rørlegger? En del tror kanskje at en rørlegger kun staker kloakk, men det er enormt mange spennende muligheter innenfor yrket, sier Vatndal.

Som rørlegger vil man blant annet jobbe med sanitæranlegg, varmeanlegg, kjøling og gass, samt at man jobber både i bolig og i næring. Mulighetene er mange, og variasjonen er stor.

– I Nilsson Haras AS jobber vi med flere store prosjekter, blant annet Hotel Richard With på Stokmarknes. Der gjør vi alt av rørarbeid, som naturlig nok er en stor operasjon. En rørlegger vil oppleve en allsidig arbeidshverdag, med stor bredde i oppgavene, sier hun.

Flere veier til yrket

Det finnes mange veier inn i rørleggeryrket, ikke bare den tradisjonelle ruta via yrkesfag på videregående skole.

– Går man yrkesfag på videregående vil man først ha to år på skolen, og så to og et halvt år som læring i bedrift, før man er ferdig utdannet.

– Men det er også mulig å komme inn i bransjen som voksenlærling. Da vil man ha fire år som lærling, og en tverrfaglig eksamen før man avlegger en svenneprøve. Man kan også gå fem år i bedrift som hjelpearbeider, for så å ta tverrfaglig eksamen før man avlegger en svenneprøve.

Ergo er ikke «løpet kjørt», selv om man ikke valgte yrkesfag allerede på videregående.

ELSKER Å JOBBE MED HENDENE: Lene Vikre fra Karmøy er voksenlærling hos Nilsson Haras. Hun er glad i praktisk arbeid, og elsker utfordringer.

Praktisk arbeid

Det vet Lene Vikre fra Karmøy (25) alt om. Hun begynte som voksenlærling i Nilsson Haras AS i august 2021.

– Rørleggeryrket passer meg godt, ettersom jeg liker praktisk arbeid, der jeg får bruke hendene. Dessuten er det noe nytt hver dag, og jeg elsker utfordringer, sier Vikre.

Da hun selv skulle velge retning på videregående, valgte hun å gå studiespesialisering.

– Når man er 16 år er man gjerne usikker på hva man vil drive med i livet, og derfor valgte jeg som jeg gjorde. I dag skulle jeg ønske at noen hadde fortalt meg mer om bygg- og anlegg, sier hun.

– Om man går yrkesfag, får man ei full utdanning og et fagbrev. Så kan man jo heller velge å studere videre etter det, om man vil. Hadde jeg kunnet velge på nytt, hadde jeg valgt den ruta fra starten av!

YRKESFAG: Lene Vikre valgte studiespesialisering på videregående, men skulle hun valgt på nytt, hadde hun gått yrkesfag.

Fra Rogaland til Sortland

For Vikre gikk veien heller via folkehøgskole, flere år med hundekjøring i Kongsberg, og noen år som servitør, før hun gikk tilbake til videregående for å jobbe mot fagbrevet.

– Etter ett år på bygg- og anleggslinja, begynte jeg å se meg om etter lærlingeplasser. Da fikk jeg et godt tilbud fra Nilsson Haras AS på Sortland, og valgte å flytte fra Karmøy på grunn av det!

Fordi Vikre allerede har en del av fagene det er krav om fra videregående, skal hun nå være voksenlærling i 3,5 år før hun er ferdig utdannet rørlegger.

– Jeg er glad i å være aktiv, og liker ikke å sitte i ro. Å kunne få praktisk opplæring i en bedrift, samtidig som jeg får jobbe, og får lønn, passer meg helt perfekt, sier hun.

Ny retning i livet

Anja Vatndal i Nilsson Haras AS forteller at man gjerne kan ha hatt ett annet yrke i mange år, og allikevel få muligheten til å komme inn som voksenlærling, eller hjelpearbeider i rørleggerbransjen.

– Det som kreves er at man har interesse for faget, og er engasjert og motivert for en slik jobb. I tillegg hjelper det om man er litt «handy», og ikke er redd for å «bli skitten på hendene», sier hun.

Som voksenlærling vil man følge læreopplegg fra Orin, opplæringskontoret for rørleggerfag i nord. I dag har Nilsson Haras AS totalt syv lærlinger.

– For oss er det kjempeviktig å ta vare på de som vil bli lærlinger – både ungdommer og voksne. Hvordan skal vi klare å opprettholde arbeidsplassene om vi ikke har fagfolk? Rørlegging er ikke noe som kan gjøres over nett, vi må ha fysisk kompetanse.

– Har vi ikke arbeidskraft innenfor alle yrker, så går ikke samfunnet rundt. Har vi ikke yrkesfag stopper Norge opp.

Lene Vikre trives godt i sin nye hjemkommune, og er glad for valget hun tok om å snu seg mot et praktisk yrke som rørlegging:

– Jeg tror det er viktig å huske at man kan skifte mening. Det valget man tar på videregående er ikke skrevet i stein – man kan alltids endre retning, avslutter hun.