Marthe (20) valgte alltid biler foran Barbie – nå skal hun bli rørlegger

Marthe Robertsen er snart ferdig med lærlingtiden og i februar står fagprøve for tur. Hun har allerede fått fast jobb.

BYGGER NYTT: Lærling Marthe Robertsen er for tiden med på å bygge nytt sykehjem på Åse i Andøy kommune.
Annonsørinnhold produsert av VOL

20-åringen fra Bø i Vesterålen er en av dem som har valgt såkalt «utradisjonelt».

– Jeg valgte alltid biler foran Barbie, og ønsket allerede på ungdomsskolen å bli snekker. Jeg hadde lyst å gjøre noe der jeg kunne «gjøre» noe, forteller Marthe.

Mange av venninne har gått en mer tradisjonell skolevei og valgt generell studiekompetanse eller helsefag.

– Ikke mange forventet at jeg skulle gå den retningen jeg gjorde. Men det er veldig bra at flere får opp øynene for at man kan velge annerledes.

Etter ungdomsskolen gikk Marthe første året på videregående på byggfag, og valgte linjen Klima, energi og miljøteknikk 2. året.

Fra snekker til rørlegger

I løpet av årene på videregående gikk valget fra snekker til rørlegger.

– Jeg hadde aldri tenkt at jeg skulle bli rørlegger, men fant fort ut at rørlegging er mye artigere enn snekring, ler Marthe.

Lærlingtiden har bydd på mange forskjellige arbeidsoppgaver, og for tiden er Marthe Robertsen med i teamet som bygger Åse sykehjem i Andøy kommune.

– Jeg har vært på mange oppdrag som servicerørlegger, men liker anlegg best. Det er fint å være på et sted og å vite hva du skal gjøre. Det er også spennende å være med å bygge opp noe helt nytt.

Les også: Terje og Torbjørn er kollegaer på jobb, og turkamerater på fritida

ANBEFALER: Marthe Robertsen oppfordrer andre jenter til å tenke utradisjonelt når de skal velge yrke.

God oppfølging fra lærebedriften

Robertsen berømmer arbeidsgiveren for en god lærlingtid.– Jeg har det veldig fint her. Jeg har fått all den oppfølginga jeg skal ha, og Nilsson Haras er en utrolig bra bedrift.

Den gode opplevelsen i både lærlingtiden og på arbeidsplassen, gjør at Marthe allerede har planen klar når fagprøven er bestått.

– Jeg har fått tilbud og takket ja til fast jobb hos Nilsson Haras. Det gleder jeg meg til!

SPRINKLERANLEGG: På det nye sykehjemmet på Åse har lærling Marthe Robertsen fått være med å installere sprinkleranlegg.

Tar imot mange lærlinger

Vesterålsbedriften Nilsson Haras har til enhver tid 4-8 lærlinger. Akkurat nå er det seks lærlinger i firmaet.

– Vi ønsker at ungdommene ser verdien av å velge yrkesfag, og har inngått en avtale med fylket om å gi læreplassgaranti. Ungdommer som velger yrkesfag skal vite at de har en læreplass å gå til. Vi tar samfunnsansvar, sier Anja Vatndal i Nilsson Haras.

Nilsson Haras ser også nytten av å satse på lærlinger for selv å kunne rekruttere gode ansatte.

– Det er vanskelig å få tak i rørleggere med fagbrev, og derfor er det viktig for oss å satse på lærlinger. Ungdommen er en ressurs for vår bedrift, sier Vatndal.

Les også: Trond og Erlend er klar til å rykke ut når ulykken skjer

GODE KOLLEGAER: Alle lærlinger hos Nilsson Haras får en mentor som følger dem spesielt opp. Marthe Robertsen trives sammen med dyktige kollegaer.

Gode betingelser som rørlegger

Nilsson Haras mener at ungdom med et fagbrev står sterkere i arbeidslivet, samtidig som man gjør en viktig jobb.

– Vi tilbyr gode betingelser for en nyutdannet med fagbrev. Vi har også ordnede forhold, følger tariffer og har et godt arbeidsmiljø, forteller hun.

Alle lærlinger får sin egen mentor som følger dem opp hele lærlingetiden. Vi har også et samarbeid med ORIN – Opplæringskontoret for Rørleggerfaget i Nord, som sørger for rekruttering, god oppfølging og støtte i hele læretiden.

– Vi er en stor bedrift med mange ulike arbeidsoppgaver og lærlingene skal igjennom alt som læreplanen tilsier. Spennvidden i arbeidsoppgavene er stor, de er med på alt fra bygging av et nytt sykehjem til å fikse kjøkkenvasken, sier Vatndal.

VARIERT: Hverdagen som rørlegger består av varierte arbeidsoppgaver, noe Marthe Robertsen liker.

Trives som rørlegger

Marthe har familie og kjæreste i Bø, og er glad for å ha funnet et yrke som gjør at hun slipper å flytte og som hun kan trives med i mange år.– Jeg ville ikke ha gjort noe annet. Jeg liker å være med å bygge opp noe, og det gjør man som rørlegger. Rørleggeryrket er mye mer enn det folk tror, og jeg vil oppfordre flere jenter til å velge denne bransjen, sier Marthe.

FAKTA: Nilsson Haras AS

  • Selskapet ble etablert i 1963 under navnet Harry Andersen Rørleggerforretning, før de høsten 2010 ble en del av Elektrogruppen. Da kom også navneskiftet til Nilsson Haras AS.

  • Nilsson Haras leverer komplette VVS- og rørleggertjenester for bedrift og privatmarkedet, med Vesterålen, Lofoten og Ofoten som nedslagsfelt.

  • Produktene og tjenestene omfatter blant annet VVS-installasjoner, industrianlegg, sprinkler, varmepumper og kontroll av sprinkler.

  • Bedriften gjør også serviceoppdrag til private kunder.

  • Selskapet kan ivaretar ethvert prosjekt, fra planlegging til igangsatt anlegg. Ingen jobb er for liten, og ingen jobb er for stor.

  • 36 ansatte til sammen, fordelt på Sortland og Andenes.

  • Godkjent våtromsbedrift.

  • F-gass godkjenning klasse 2 og FG-godkjenning for montering og kontroll av sprinkler.

  • Godkjent lærebedrift. Per dags dato er det 6 lærlinger i bedriften.