Vann, solkrem og strandsand: Slik tar du vare på klokka om sommeren

Med enkle grep kan du unngå å komme hjem fra ferie med ødelagt armbåndsur.

TA VARE PÅ KLOKKA: Du vil vel ikke komme hjem fra ferie med ødelagt armbåndsur? Slik unngår du det!
Annonsørinnhold produsert av iNord

– Først og fremst er det viktig å sjekke om klokka er vanntett, sier Edward Ediassen, eier og daglig leder ved E.N. Ediassen AS.

Den tradisjonsrike forretningen på Sortland har solgt og reparert ur siden 1895, og Edward Ediassen har nok mer peiling på klokker en de fleste.

– For å sjekke om klokka er vanntett kan man komme en tur innom oss og få gjort en trykktest. I tillegg kan vi åpne uret og smøre pakningene.

Klokka med på stranda

Ediassen opplever hver sommer at folk ødelegger klokkene sine på ferie ved at de får vann i dem.

– Enten skjer det fordi pakningene er slitte, eller så er det fordi man ikke har ei klokke som er tilpasset bruk i vann, sier han.

Men ifølge Ediassen kan man gjerne ha klokka med seg på stranda, eller til bassenget – så lenge man har en vanntett type.

– Det skal den tåle!

GOD RÅD: Eier og daglig leder ved E.N. Ediassen AS, Edward Ediassen, har mange gode råd for hvordan man kan ta vare på armbåndsuret best mulig.

Bytt sliten reim

I tillegg oppfordrer han folk til å sjekke reima på klokka før man reiser bort.

– Om man har skinnreim eller gummireim på klokka bør man sjekke om den er slitt før man reiser, så man ikke risikerer at den ryker, og at man mister klokka. Man bør også sjekke barrettene – stolpene som holder reima fast, råder han.

Er reima slitt, bør du bytte den før ferien. Er det ikke behov før ferien, kan det i blant lønne seg å bytte skinnreim når man kommer hjem.

– Dersom det er varmt og man svetter mye kan det sette seg som lukt i skinnreima, forklarer Ediassen.

Reager raskt

Skulle man være så uheldig å få vann inn i klokka er det lurt å reagere raskt.

– Da bør man snarest mulig komme seg til en urmaker, som kan åpne den. Dersom det ikke er mulig kan du dra ut krona, og legge klokka på et varmt sted så den luftes og tørker. Så lenge klokka ikke har gått fullstendig full av vann, kan den som regel reddes, sier han.

– Og saltvann i klokka er selvfølgelig det verste. Da begynner delene raskt å ruste.

VANN: Får du vann inn i klokka gjelder det å reagere raskt.

Strandsand og solkrem

Ediassen minner også om at plutselige temperatursvingninger kan gi kondens på innsiden av klokken.

– Men det betyr nødvendigvis ikke at klokka er utett. Da er det lufta inni klokka som kondenserer. Det trenger ikke å være noen fare for klokka, men også da kan man trekke ut krona og legge klokka varmt til lufting, råder han.

Etter en sydenferie kan det feste seg mye solkrem, strandsand og smuss i lenken på klokka. Da anbefaler Ediassen å komme innom for en ultralydrens når man kommer hjem igjen.

– Da får vi vekk alt av sand og solkrem. Det er viktig å huske på at alt som fester seg i lenka gir slitasje på leddene.

Robust klokke

Planlegger man en ferie med mye aktivitet bør man tenke på å bruke ei klokke som egner seg.

– Ikke ta på deg det fineste gulluret når du skal ut på actionfylte aktiviteter. Da er det smartere å bruke en robust klokke – en sportsklokke eller ei solid stålklokke, er urmakerens tips.

Skal man kjøpe ny klokke før ferien, har E.N.Ediassen AS mange gode alternativer.

Se hele utvalget her!

– Man bør gå for ei som er minimum 100m vanntett. De får man i mange ulike prisklasser. Til menn selger vi en del dykkerklokker, særlig fra merkene Seiko og Certina. De ser bra ut og tåler mye, sier Ediassen.

NY KLOKKE?: E.N. Ediassen AS har inne mange flotte armbåndsur, både til kvinner og menn, som disse to fra Certina og Tissot.

Vanntett til barna

– Vi har mange ulike vanntette modeller, og også vanntette barneklokker, forteller Ediassen videre.

Disse klokkene er behagelige for barna å ha på seg, vanntette og lette å lese tiden på.

– Det er dessverre en del barn som har klokker som ikke er laget for bading, og ungene tar sjeldent hensyn til hva de har på armen, sier Ediassen.

VANNTETT: Velg ett vanntett ur til ungene - som disse fra merket Chill.

«Fresh» opp klokka

Har man allerede ei klokke man er fornøyd med, men ønsker å «freshe» opp utseendet litt kan man gå for en ny reim.

– Sommeren er tiden for litt lysere reimer, og de gir gjerne klokka et helt nytt utseende. Mange kvinner går for hvite reimer, eller reimer med farger. Og har man kjøpt reimene hos oss, skifter vi dem gjerne gratis, sier Ediassen.

Han trekker også fram natoreimer – reimer i nylon - som et godt alternativ.

– De er sommerlige og finne si mange forskjellige farger. De gir klokka en helt ny look, samtidig som de er slitesterke og tåler vann.