Hun og Bodil Evensen er sykepleiere og deler av Demensteamet i Sortland Kommune.  De har vært innom SA for å fortelle om den kommende pårørendeskolen som går over fem kvelder i februar og mars.

Sosialt

Pårørendeskolen er for de som er voksne pårørende til en person med demenssykdom som ønsker informasjon og kunnskap om demens samt få gode tips om hvordan de best kan takle situasjonen. Det er også viktig å komme i kontakt med andre i samme situasjon påpeker Evensen.

– Når en får noen som får demens i nærmeste familie, føler en seg ofte alene. En er i en situasjon hvor en ikke vet hva en skal gjøre. Det å treffe andre i samme situasjon er derfor noe som for mange er veldig befriende. En slipper å føle seg alene og en kan sammenligne og ta imot tips og erfaringer fra mennesker i samme situasjon.

Nettopp derfor er det sosiale viktig på disse kveldene.

– Vi har innlagte pauser med kaffe og kaker underveis. Dette er en viktig del av pårørendeskolen. Det å få folk til å senke skuldrene og komme i prat med de andre deltakerne, sier Hjelle.

Innhold

Kveldene har også et viktig faglig innhold. Den første kvelden kommer spesialist i psykiatri, John William Danenbarger og holder foredrag. Han har vid kunnskap om demens og vil prate om sykdommen med dens forskjellige tilstander, bakgrunn, tegn, symptomer, utvikling og medisinsk behandling.

– Vi er veldig glad for å ha Danenbarger med på den første kvelden. Han er veldig kunnskapsrik, sier Hjelle.

De andre kveldene vil ansatte i Sortland kommune stå for det faglige innholdet.

Temaene de andre kveldene er pårørende sine opplevelser, kommunikasjon, tilrettelegging av hverdagen og til sist omsorgskjeden og hjelpeapparatet – hvem skal en søke hjelp hos.

Tabu

Hjelle og Evensen håper mange kommer på kurskveldene i februar og mars, men vet det sitter langt inne hos mange.

– Det å ta steget og være med på noe slikt er vanskelig for mange. Demens er fortsatt tabu og vanskelig å snakke om for veldig mange mennesker. Derfor er det å ta det første steget å være med på kurset noe som er viktig, sier Evensen og blir supplert av Hjelle.

– Det vi erfarer er at de som er med på disse kursene opplever det å være med på dette som veldig givende. Det gir dem mer kunnskap og ikke minst den tryggheten det er å vite at det finnes andre i samme situasjon. Mange holder kontakten også i etterkant av kursene og deler erfaringer og støtter hverandre.

Nasjonal oppskrift

Pårørendeskolen er et nasjonalt tiltak med en nasjonal føring for hvordan kurset gjennomføres. Deltakerne betaler kursavgift og kommunen får statlig støtte for å drive dette tiltaket.

Det er demensteamet i Sortland som arrangerer kurset.