- Vi har hatt et godt tilbud, men nå er vi svært bekymret for psykiatritjenestene i regionen, sa regionrådsleder Sture Pedersen under et møte i samarbeidsorganet for Vesterålen og Nordlandssykehuset ,RESO, på Stokmarknes fredag.

Kommuneoverlege i Øksnes Ellen B. Pedersen utdypet:

- Noe er skjedd i løpet av vinteren. Vi har vært i front sammenliknet med mange andre regioner. Spesialister er kommet ut til oss, og samarbeidet mellom sykehus og kommune har vært veldig godt. Så kom krakket da det i løpet av en kort periode forsvant flere fagfolk i sykemelding og permisjon på veldig kort tid. Over natten stod vi uten et tilgjengelig akutttilbud, uten at dette var kommunisert til oss, sa Pedersen.

Færre pasienter enn tidligere får nødvendig psykiatrisk oppfølging, hevdet Ellen B. Pedersen.

Sykehusdirektør Paul Martin Strand innrømmet under møtet at situasjonen er alvorlig.

- VDPS er for tiden i en situasjon med særskilt stor mangel på behandlere, spesielt gjelder dette spesialister i psykiatri. Vi ser oss derfor av forsvarlighetshensyn å sterkt begrense behandlingstilbudet over en periode. Vi vil konsentrere oss så langt det er mulig å opprettholde det polikliniske behandlingstilbudet. Akuttvakten på dagtid vil være tilgjengelig som daglig, men henvendelser om øyeblikkelig hjelp utenom dagtid må rettes til Bodø. Det vil heller ikke være mulig med innleggelser ved enheten på Stokmarknes, Andenes eller Straume. Dette beklager vi sterkt, forklarte Strand.

Under møtet i RESO ble det fra ulikt hold spekulert i hva som er årsaken til den massive svikten i tilbudet. Spørsmål som ble reist var om arbeidsmiljøet i psykiatrien er blitt ødelagt, som et resultat av planer om omlegging og modernisering av psykiatritjenesten.

Tillitsvalgt for overlegene på sykehuset Per Kristian Skorpen fremholdt at det for hans del virker åpenbart at noe har gått helt galt med arbeidsmiljøet i psykiatrien, og han fikk sterk støtte av kommuneoverlege Ellen B. Pedersen i Øksnes.

Det ble avvist av sykehusdirektøren.

- Omlegging av psykiatrien følger nasjonale føringer. Vi har kontinuerlige endringer i organisasjonen, og vi må forutsette at sykemeldinger og permisjoner kan oppstå uavhengig av dette. Vi jobber veldig sterkt for å få tilbudet på plass, og det som nå har skjedd i Vesterålen er på ingen måte en ønsket nedbygging av tjenesten, understreket Strand.

- Jeg vil også understreke at det tilbudet som gis er absolutt forsvarlig, selv om det ikke er så bra som vi kunne ønske oss akkurat nå, sa Strand.