Prada, Gucci, Valentino og skrei fra Myre. Torsdag morgen ble vesterålsskrei en del av sortimentet på Harrods, Englands mest luksuriøse varemagasin.

Fisk, kokker og media

Samtidig med skreiens innsig på fiskebankene utenfor Vesterålen, har Norges Sjømatråd sørget for innsig av både kokker og journalister fra Norges viktigste skreimarkeder til Myre denne uka. Skreisesongen kickes i gang med et realt skreistunt, som er i ferd med å bre seg også utenfor regionen.

Les også: Serverer internasjonal skreimiddag

Torsdag blir også skreisesongen markert åpnet i London, med fiskeriminister Elisabeth Aspaker tilstede.

Les også: - Viktig å presentere skreien for verden

- From the neighborhood

Fiskeriministeren var også på plass på Harrods da vesterålsskreien torsdag morgen ble lagt i fiskedisken i varemagasinets imponerende fiskehall. To-tre ganger i uka skal fisken flys inn fersk fra Norge, og selges som et premiumprodukt til kresne britiske kunder. På Harrods ble Aspaker tatt i mot av Michelin-kokk Simon Hulstone, en av de sju kokkene som har tilbragt uka på Myre.

- I’m from the neighborhood, skrøt fiskeriministeren fra Harstad etter at Simon hadde fortalt om sitt møte med Vesterålen, og folk og fisk av ypperste kvalitet.

Populær

- Skreien har en god smak, mer smak enn den skotske torsken. Når vi har den inne, er den veldig populær blant londonerne.

Det forteller Paulo Colaco og Alexandro Rodrigues som jobber i fiskedisken på Harrods. De har hatt skrei inne tidligere, og er glad for å ha den tilbake.

Trendsetter og premiumprodukt

Kommunikasjonsrådgiver Lars Fredrik Martinussen i Sjømatrådet sier det er helt bevisst at de velger å lansere skreien på Harrods, som har 42.000 besøkende innom hver dag.

- Vi starter med trendsetterne, som andre ser til for inspirasjon. Når Harrods tar inn skrei, gir det en sterk signaleffekt til resten av markedet, sier Martinussen.

- Skrei skal også være et spesielt premiumprodukt, og har en høy kvalitetsstandard, understreker Martinussen.

Les også: Internasjonalt avspark for skreien

- Ka han kosta?

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker har selv lagt ut bilder fra sitt London-besøk. Der har hun blant annet fått med seg prisene på skreien. 25 pund kiloet for filet, 19 pund kiloet for rund fisk. Det tilsvarer 255 kroner kiloet for filet, og 194 kr for rund.