21.- 23. september i år skal teaterstykket «Åpenbaringen» spilles på Åse Samfunnshus med store deler av originalbesetningen fra premieren i LA der samme stykke trakk fulle hus sist høst melder Teaterklubb 81 i ei pressemelding.

– Vi er stolte over å få dette til. Det har nok aldri skjedd før i landsdelens historie at et ensemble på totalt 20 fra USA spiller teater om Nord-Norge, i Nord-Norge. Et helt spesielt samarbeid mellom våre amerikanske venner, Åse Idrettslag, Åse montessoriskole, Andøy Historielag, Åse bygdemuesum, Teaterklubb’81 og Andøy kommune gjør dette mulig, sier Svein Spjelkavik fra Teaterklubb’81.

Familiedrama

Under andre verdenskrig utspilte et helt spesielt familiedrama seg i den vesle bygda Åse på Andøya. En bror og en søster møter okkupasjonen og krisen med forskjellige strategier. Broren velger å slåss mot Hitler-Tyskland som okkuperer landet, mens søsteren velger å samarbeide med de tyske soldatene som invaderer hjemmet hennes på Åse, og blir etterhvert en av norges verste kvinnelige gestapister.

Historien ble i etterkant til boken «Lokkeduen og sjøkapteinen» Utgitt i 2009 på Koloritt forlag og skrevet av Eva Marie Solheim, niesen til Wally og datter av Wallys bror.

Den får så en ny dimensjon da den norskamerikanske historieprofessoren Bruce Olav Solheim bestemmer seg for å skrive et teaterstykke basert på boken hans tante har skrevet. Teaterstykket «The Epiphany» eller «Åpenbaringen» blir til.

Hva ville du gjort?

I ettertid, og med fasiten i hånda, virker det lett å ta klare standpunkt til hva man selv ville gjort. Teaterstykket viser at det kanskje ikke er så lett å ta det riktige valget når du står midt opp i situasjonen og du ikke vet hvilke konsekvenser dine valg får for deg og de du er glad i.

«Åpenbaringen» ble vist som skuespill i LA høsten 2015. Stykket gikk for fulle hus og mottok gode anmeldelser. Nå tar vi i samarbeid med Citrus College i Sør-California og deres avdeling for «Fine Art and Performing Arts», «Åpenbaringen», hjem til Norge, Vesterålen, Andøy og Åse.Det gjør vi ved å sette opp stykket slik det ble vist for et halvt år siden i LA. Amerikanerne kommer hit for å vise oss deres tolkning av vår lokale historie. Stykket er skrevet, og blir spilt, av amerikanere. Slik farges vår historie av hvordan de, med sitt blikk utenfra, ser på oss nordmenn, sier Marit S. Nordheim i Andøy kommune.

- Viktig budskap til våre unge

– Denne historien er viktig å fortelle nå slik at vi ikke glemmer hva som skjedde i vårt nærområde under andre verdenskrig. Gjennom fortida ønsker vi å sette fokus på utfordringene vi alle står overfor i nåtida. «Åpenbaringen» utfordrer dagens unge på å ta stilling til vanskelige spørsmål i forhold til konflikter vår urolige i verden, sier Terje Vollan i Andøy historielag.

Gjennom tre forestillinger, hver med kapasitet på 150 publikummere, vil stykket nå 450 skoleelever på ungdomstrinn og videregående skoler i Vesterålen. I tillegg kommer tre kveldsforestillinger for øvrig publikum.

Møte mellom nordmenn og amerikanere

Noen mindre roller vil bli bekledd av unge skuespillere fra Vesterålen.

- Slik gir prosjektet verdifull internasjonal erfaring også til ungdom i regionen. De som deltar får jobbe sammen med den amerikanske regissøren Neil H. Weis som har lang erfaring fra Hollywood. Teknikken i stykket blir levert av Teaterklubb’81 (TK’81) på Dverberg. Og TK’81 sine teknikere får også jobbe med en amerikansk scenemester, opplyses det fra Spjelkavik.

Stor dugnadsinnsats fra Åse-bygda

– Samfunnet i bygda Åse stiller bredt opp i dette prosjektet. Idrettslaget, skolen, grendehuset og bygdemuseet er allerede på banen som viktige samarbeidspartnere. Også privatpersoner har sagt seg villig til å delta på mange plan. 17 unge amerikanere skal huses og bespises i ei uke. Slik får barn og unge på Åse være vertskap for amerikansk ungdom i en hel uke, og denne kulturutvekslingen er gull verdt.

– I tillegg stiller Åse med snekkere, kokker, vaskere, unge riggere og scenemannskap for å nevne noe. Det blir en uke med full dugnad på Åse, sier Svein Spjelkavik.