De er innom Jul Nilsen Bakeri og Konditori hver eneste formiddag utenom helgene. Rundt tjue i tallet, kun menn. De fleste over 60 år og pensjonister, fra mange ulike yrkesgrupper.

En tidligere kjøkkensjef, en drosjesjåfør og en bussjåfør. Mannskap fra redningsskøyta og fra Hurtigruta, samt noen pensjonerte fiskere. Her sitter de. Skryter litt, skrøner litt og skjennes på hverandre. Her får de utløp for meninger om mangt og meget. De kan ikke tenke seg en formiddag uten det sosiale møtet ved det tradisjonsrike bakeriet. De første er på plass rundt lunsjtider, men innen en time fyller de halve kafélokalet.

– De som sover lenge kommer sigende etter hvert, sier Vidar Iversen. Sammen med Sigve Larsen og Steinar Solholt er han først på plass ved stambordet denne mandags formiddagen.

– Nå skal du se, nå er det snart fullt, sier han.

LES OGSÅ: Salg eller kroken på døra før sommeren

Høres godt

Det går ikke lang tid før de fyller tre bord i kafélokalene. På det meste trenger de fire bord, og de høres godt.

– Det er jo her det skjer. Det er sentralt og trivelig, og det er her vi løser verdensproblemene. Du kan tro det er mange temaer som blir tatt opp, og noen tror de har greie på alt, humrer Sigve Larsen. Mens Steinar Solholt synes man bør skryte litt av betjeninga.

– De sier ikke et ord selv om vi skulle bli høyrøstede. Når vi diskuterer politikk, kan det nemlig bli temmelig hett her inne. Men de er alltid like smilende og blid, sier han, og benytter også anledningen til å skryte av den gode maten.

– Det sosiale betyr selvsagt mye, men bakervarene er bare helt fantastiske, sier han, mens han nyter et gloferskt rundstykke. Helge Håkonsen stemmer i.

– Det er ingen plass i Vesterålen som har maken, mener han, mens Roy Simonsen tar enda litt hardere i.

– Her er Norges beste bakervarer, alt er godt her. Det er veldig synd om de ikke fortsetter som før.

Tradisjon

Pensjonistgjenget har hatt bakeriet som fast møtested i mange år. De håper og tro det skal fortsette. At de som eventuelt overtar, vil fortsette drifta som tidligere. Med den gode baksten og den trivelige kafeen. Her blir de gjerne sittende et par timer daglig. To kaffekopper og litt å bite i må de ha før de skiller lag. Et høydepunkt i hverdagen, og en trivelig tradisjon sammen med gamle kjente.

Velkommen

Betjeninga hilser pensjonistgjenget velkommen som de har gjort det i mange år, om de har det aldri så travelt. Det ville føles rart om de uteble, skal vi tro Aud Holte i bakeriutsalget.

– Den gjengen der er et artig innslag. Vi er blitt så vant til dem, de hører til her. Om sommeren samles også utflyttede andværinger ved bakeriet.

– Da er det reine sydenstemninga utenfor her. Man er garantert å møte utflyttede andværinger.