Ordfører Jonni Solsvik advarte politikerne mot å befeste strukturen med en avdelings barnehager i bygdene. Han så det i forhold til hva det innebærer av bemanning og hensynet til barnas sikkerhet.

– Dersom vi skal ha levende bygder, så må vi ha en avdelings barnehager. Det har vi hatt på Åse i snart 30 år, og vi anser det som trygt for ungene. Vi ser ingen bakdel, presiserte Laila Enoksen.

Kristine Lauritzen forstår ikke hvorfor ikke politikerne kan legge opp til en avdelings barnehager i bygdene.

Lite sparing

– Besparelsen er ikke så veldig stor. Vi snakker om 600.000 kroner. Det blir mye dyrere dersom folk i stedet er nødt til å flytte fra Åse og ut av kommunen, sier hun, som sier at det er en del økonomiske konsekvenser som ikke er vurdert.

– Åse er blant annet brukt til å sammenslå alle barnehagene i sør. Dersom den legges ned, vil det også bli kostnader på sommerstid med to sommeråpne barnehager i stedet på Dverberg og Risøyhamn, påpeker hun.

Jørn Vollan synes det er rart at man nå plutselig skal begynne å sette spørsmålstegn ved en avdelings barnehage etter 30 år.

Foreldrene ser heller ikke problemet med en ansatt alene med barna en halv times tid om morgenen før de andre kommer.

– Det er ikke et problem vi kjenner oss igjen i. Det kan vi leve med, sier Lauritzen.

En time ekstra

Mange forstår ikke problemet med å kjøre barna 10 minutter ekstra til Risøyhamn eller til Dverberg. Kan det være ødeleggende for ei bygd?

– I utgangspunktet er det snakk om korte avstander, men det vil tilføre barna en time ekstra arbeidsdag per dag. Barnehagen er jo barnas arbeidssted. Dessuten er det flere i foreldregruppa som ikke har sertifikat. Ikke vet vi hva slags barnehage vi får heller, og det er tross alt mai vi er i, og barnehageåret begynner i august. Vi vet ingenting om hva som skjer om et par måneder, sier Laila Enoksen.

Vollan minner om at Åse er ei bygd i vekst, og at det er mange unge som har flyttet til bygda den siste tiden. Barnehagen har vært full hele tiden, og nå er det 16 under som skal ha plass til høsten, og som er i barnehagen per nå. Det er totalt 18 plasser i en avdelings barnehage.

Laila Enoksen er glad for samarbeidet med barnehagene i de andre bygdene.

– Vi unner alle bygder barnehager, og de må gjerne utvide tilbudet opp og ned, men vi vil gjerne beholde vår barnehage på Åse også, sier hun.

Langt fra Nordmela

Lauritzen minner om de barnehagene som er lagt ned tidligere.

– Vi har foreldre fra Nordmela som frakter og henter til Åse hver dag. De har akkurat byttet. Hvor skal de kjøre hen nå. De vil få enda lengre vei, sier hun.

Hun minner om at barnehagen på Åse ikke bare er for den bygda, men for mange andre bygder med lang vei også.

Lisbeth Enoksen minner om hvor fint det er å komme og hente barnet sitt på Åse.

– Du vet at den du treffer har sett barnet ditt i løpet av dagen. Det er en trygghet å vite av det er den samme voksenpersonen som har vært sammen med barnet hele dagen. Ungen blir sett. Slik er det ikke nødvendigvis i store barnehager, der du kan treffe å en voksen i en hentesituasjon, som har vært på en helt annen avdeling, og ikke kan si noe som helst om ditt barn, når du spør, avslutter Enoksen.