Av disse er det gitt 293 advarsler og i 44 tilfeller har inspeksjonene avdekket regelbrudd som har medført anmeldelse eller oppbringelse til norsk havn for bevissikring.

I tillegg har Kystvakten totalt gjennomført vel 3600 oppdrag for andre eksterne etater, noe som er vel 600 mer enn på samme tid i 2014.

Kystvaktsentralen har inntil medio desember mottatt ca 52 000 henvendelser.

Kystvakten vært satt inn i 125 søk- og redningsaksjoner og foretatt 75 slep.

Generelt

Kystvakten har i 2015 vært til stede i havområdene og langs kysten med det vi har av ressurser og kompetanse. Produksjonsmålene mht patruljedøgn er ikke fullt ut oppnådd. Det skyldes noen forlengede verkstedsopphold, mindre tekniske utfordringer og installering av nytt utstyr.

Videre er personell med tung KV kompetanse avgitt til Operasjon Triton i Middelhavet, noe som har gitt en viss personell og kompetanse mangel i hjemlige områder.

Kystvakten er statens viktigste myndighetsutøver på havet og bidrar kontinuerlig til sikkerhetspolitisk stabilitet, forsvarlig ressursforvaltning og beredskap i ansvarsområdene våre.

Tilstedeværelse og kontroll

Håndhevelse av fiskeriregelverket er en hovedoppgave for Kystvakten. Inkludert i dette er å bidra til å kartlegge hva som tas opp av havet, noe som er sentralt i norsk fiskeriforvaltning.

I 2015 har Kystvakten gjennomført i underkant av 1500 inspeksjoner.

Av disse ble det i 293 tilfeller gitt advarsler og i 44 tilfeller har inspeksjonene avdekket regelbrudd som har vært av så alvorlig art at fartøyene er blitt anmeldt eller oppbrakt til norsk havn for bevissikring.

Kystvaktsentralen har mottatt ca 52 000 henvendelser per midten av desember.

En nasjonal strategisk risikovurdering ligger til grunn for prioriteringene. I tillegg gjøres grundige forberedelser i forkant av inspeksjoner slik at kontrollvirksomheten blir så effektiv som mulig.

Bildet er at antall inspeksjoner er relativt stabilt, men hver inspeksjon krever mer ressurser på grunn av forberedelser og etterarbeid. Av problemstillinger som er fulgt særlig opp i 2015, nevnes spesielt utkast/dumping. Fisk som drepes ned uten å bli registrert i forhold til kvoter, skaper en ubalanse i ressursforvaltningen.

Stor bredde i oppdragsporteføljen

Kystvakten har også i 2015 forhindret mange potensielle ulykker og havarier. I forbindelse med havari av både fritidsbåter og større fartøy har Kystvakten vært satt inn i 156 søk- og redningsaksjoner og foretatt 75 slep.

Totalt har Kystvakten gjennomført noe over 3600 oppdrag for eksterne etater. Statistikken reflekterer bistand til politi, toll og andre etater med ansvar i det maritime domenet. Kystvakten har også ansvaret for etterforsyning og mannskapsskifter ved utestasjonene på Bjørnøya og Hopen.

Forskning knyttet til arktiske områder og klimaendringer står i fokus nasjonalt og internasjonalt, og Kystvakten har støttet dette etter anbefalinger fra Norges Forskningsråd.

Kystvaktflåten og ny organisasjon

Kystvaktflåten består av 9 havgående fartøy og 6 fartøy for operasjoner i kystnære farvann. Med unntak av de tre fartøyene i Nordkapp klassen, er det en moderne flåte med tilpassede kapasiteter til kystvaktoppgavene.

Prosjektarbeid pågår for anskaffelse av nye fartøy til erstatning for de tre fartøyene i Nordkapp klassen. Forsinkelser i dette arbeidet har nødvendiggjort oppdateringer av de gamle fartøyene, senest nå pågående i 2015/2016. Det forventes nye fartøy på plass fra ca 2021.

De nye NH90 helikoptrene er under innfasing om bord på Kystvaktens fartøy. Det erfares stadig forsinkelser, men nå er det en reell forventning om en viss operativ Kystvakt kapasitet fra andre kvartal 2016, noe som gjør det mulig å ha med embarkert helikopter på hele patruljer.

Den nye organisasjonen i Kystvakten, med en samlet ledelse på Sortland, er nå 4 år gammel. Det er tydelig bekreftet at det er skapt synergier gjennom en samlet KV landorganisasjon. Kystvaktens «rederi» modell med korte beslutningslinjer samt tett og nær oppfølging i alle fagområder har utvilsomt bidratt til fartøyenes høye operativitet.

Spesielle forhold

I Frontex operasjonen Triton i Middelhavet, bistår Forsvaret politiet. 12 personer fra Kystvakten er til enhver tid involvert i tillegg til forsvarets sanitetspersonell, og hittil er over 10 000 mennesker reddet via det norske fartøyet Siem Pilot.

Kystvakten deltok i 2015 i opprettelsen av et Arktisk Kystvakt forum. Forumet består initialt av 8 medlemsland, de samme som de faste medlemmene av Arktisk Råd.