Mener det ikke ble varslet om ILA

Det var i 2015 at Mattilsynet gjennom mediene varslet anmeldelse av Isqueen AS i Lofoten for å ha unnlatt å melde om utbrudd av ILA. Nordlaks Produkter sto for slakting av fisken. Tilsynet mente ILA-smittet laks ved ett tilfelle ble solgt til Kina, og bidro til at norsk laks ble utestengt fra det kinesiske markedet i 2014. Disse påstandene reagerte oppdretterne kraftig på, og Isqueen krevde ifølge Intrafish erstatning fra Mattilsynet for ærekrenkelser.

Mattilsynet sa til Intrafish i 2015 at de ikke visste om Nordlaks hadde kjennskap til at fisken var smittet med ILA da den ble slaktet, men at det var tegn som tydet på at de visste det.

– Mattilsynet mente det forelå brudd på plikten om å melde fra til myndighetene om meldepliktig sykdom. Påtalemyndigheten har nå startet etterforskning av denne saken med innhenting av dokumentasjon og avhør, er kommentaren fra kommersiell direktør Merete Kristiansen i Nordlaks Produkter.

Svinn på over 100.000 laks

Det andre forholdet, som gjelder biomassekontroll på to av selskapets lokaliteter i Troms, går tilbake til 2013 og 2015. VOL omtalte saken i 2015, da Fiskeridirektoratet stilte spørsmål ved et svinn på store mengder laks.

Lokalitetene Skommesvik og Bogelva hadde en samlet tellefeil på 109.000 i biomasserapporteringen, etter at all laks var utslaktet. Dette fra et samlet utsett på 2.077.654 laks. Ifølge Fiskeridirektoratet kommenterte ikke selskapet dette uregistrerte avviket i sin rapportering, men først etter at direktoratet ettersporte en forklaring for andre gang.

Nordlaks Oppdrett mente svinnet kom av en langt høyere dødelighet første høst (oppdrettsfisken står ofte to høster i sjøen)enn det selskapet hadde registrert og rapportert til fiskerimyndighetene. Den forklaringa festet ikke Fiskeridirektoratet lit til.

Kommentaren den gang fra direktør Inge Berg var følgende:

– Et avvik på 109.000 laks kan synes som et voldsomt stort avvik, men det er tatt ut av proporsjoner i forhold til de biomasser vi håndterer. Det er ikke unormalt at man har et slik avvik, blant annet på grunn av det tekniske utstyret vi benytter i tellingen, sa Berg til VOL i 2015.

– Overrasket

Kommersiell direktør Kristiansen sier i tirsdagens pressemelding at de er overrasket over at dette nå blir gjenstand for etterforskning.

– Nordlaks er ikke kjent med forhold som skulle tilsi at det er grunnlag for kjennelsene som ligger til grunn for etterforskningen. Vi har som kjent gjennom media hatt en til dels omfattende dialog med myndighetene om disse forholdene tidligere, og er overrasket over at det nå kommer til etterforskning. Vi vil som alltid samarbeide med myndighetene og bidra til at de får tilgang til den informasjonen de ber om, avslutter Merete Kristiansen og opplyser at selskapenes produksjon ikke vil bli påvirket av etterforskningen.