- Når det gjelder bearbeidingsplikta, så mener vi den må avvikles. Det kan ikke være statlig oppgave å bestemme hva som skal produseres. En slik ordning vil ikke motvirke ulønnsomhet, sa Webjørn Barstad under næringskomiteens høring om Sjømatmeldingen tirsdag.

Les mer her.

- Det sies ofte at Havfisk ikke leverer ferskfisk til industrien. Men vi leverer stabilt, år etter år, og vi følger pliktene. Det sies ofte at Havfisk fryser all fisken og sender den til Kina. Men norsk eksport til Kina falt med 54 prosent siste år. Europeiske produsenter er blitt konkurransedyktige, på bekostning av kinesiske, sa Barstad.

Les også: Flere Vesterålinger stiller under åpen høring

Og spurte:

- Hva er problemet når industrien ikke får tak i nok råstoff?- Jo, de siste tre-fire år har det skjedd en eksplosiv vekst i eksporten av fersk, ubearbeidet fisk. Økningen alene tilsvarer råstoffbehovet for minst fire filetfabrikker. Det har skjedd mens kvoten har falt med ti prosent årlig to av de tre siste årene. Realiteten er at fersk og frossen fisk i betydelig økt grad går til samme marked, Europa - i samme tilstand, sa Barstad

Les også: Les hva Aasvik sa

- Den ene sorten ligger på is, mens den andre er frossen. Næringsaktører skal gjøre det som gir best avkastning. Det er slik man sikrer fortsatt drift. Budskapet mitt er at man ikke skal gi Havfisk skylda for at det er tøft for en utkonkurrert norsk filetindustri å få tilstrekkelig med råstoff. Det hevdes også at vi har tatt rettigehtene våre fra kystflåten og at hvis vi ikke sørger for å få levert råstoff, så skal vi gi tilbake rettighetene - legge dem igjen på kaia, som de sier.

- Trålerne kom inn i fiskerinæringen 40-50 år før den åpne allmenningen ble stengt. Man kan ikke ta rettigheter som ikke er etablert. Myter og påstander er det mye av. Politikken må baseres på fakta. Når det gjelder bearbeidingsplikten så mener vi at plikten til å skjære filet av fisken må avvikles. Vi mener det fordi det ikke kan være en statlig oppgave å bestemme hva som skal produseres inne i det enkelte anlegg. Slik det er nå påføres anlegg med bearbeidsplikt ofte tap på grunn av den plikten. Derfor lar de ofte være å kjøpe fisk, sa Barstad.

- Da bearbeidingsplikten kom så var den delvis begrunnet med at det tilgodesatte anlegget kjøpte fisken billig, og så tradet og eksporterte de fisken ubearbeidet videre. For å hindre at det skjer igjen så må avviklingen av bearbeidingsplikten skje sammen med en utvidelse av området for leveringsplikten, slik at det skapes noe konkurranse om råstoffet.

- Havfisk mener, i likhet med Tveteråsutvalget, at det er på tide også hvitfisken omfattes av det frie råstoffmarkedet. Det forslaget er imidlertid ikke på bordet. Regionalisering av tilbudsplikten er kun et moderat steg i riktig retning. Husk også at tilbudsplikt ikke gir mer råstoff. Når noen får, er det andre som ikke får.

- Havfisk kan kun ha sju kvoter per anlegg. Det betyr at vi trenger fem anlegg - som i dag. Ingen har foreslått å endre disse reglene. Det blir med andre ord ingen industridød. Ei heller om industriplikten skulle avvikles. I sum betyr pliktendringsforslagene bare at det blir mindre statlig styring av hva som skal skje inne i anleggene.

- Skal vi fortsatt være pålagt å skjære filet på tradisjonelt gjenreisningsvis, eller skal vi få lov til å bruke hodet selv, sa Barstad. Vi vil fortsette å investere og utvikle, men vi må vite rammene. Vanskelige spørsmål er lett å utsette. Dytt nå for all del ikke den lille rest som er igjen av Tveterås inn i flere utredninger.