Formannskapet og kommunestyret har den siste uka behandlet spørsmålet om kommunesammenslåing i Vesterålen. I utgangspunktet er det vedtatt at sammenslåing av kommuner i Vesterålen må være frivillig, dersom det skal gjennomføres.

Da vedtakene og signalene fra de andre kommunene i regionen har vært negative til en sammenslåing, ser ikke kommunestyret grunn til å holde folkeavstemning i kommunen.

Folkemøte

Likevel vil politikerne høre innbyggerne i kommunen, i et folkemøte torsdag i neste uke. Fylkesmannen vil være til stede på møtet.

– For Arbeiderpartiet er det viktig at sammenslåing blir en frivillig ordning. Vi har allerede en god dialog med Kvæfjord, hvor det diskuteres kommunejusteringer, sa Aps Mona Sandvoll i kommunestyremøtet.

I tillegg til folkemøtet, ønsker partiet å gjennomføre en innbyggerundersøkelse, etter forslaget om det samme fra Høyre i formannskapet i forrige uke. Flere andre partier kastet seg på, og mente at å høre hva innbyggerne synes, er viktig.

– Det vil være viktig for å kunne ta en endelig avgjørelse i juni, sa Sandvold.

Frivillig sammenslåing var et gjennomgående tema i argumentasjonen.

– For meg som politiker er det kjempeviktig å få høre hva folk vil, sa Høyres Geir Halvorsen.

– Åpen for dialog

Høyres Jim Simonsen Jensen presiserte imidlertid at Sortland må være et alternativ for de kommunene som ønsker dialog.

– Vi skal fremstå som en seriøs aktør. Jeg er enig i at det er vanskelig å gjøre noe om ingen andre ønsker sammenslåing, men vi må vite at vi som kommune har gjort alt vi kan for å få til en dialog.

Høyres forslag om å innlede dialog med nabokommunene ble vedtatt, mot seks stemmer fra Rødt, SV og Senterpartiet.

Rødt vil avvise hele reformen.

– Den er bygd på helt feil premisser. Dette er tvang. Jeg tror ikke at denne saken er død, selv etter vedtaket i juni, sa Christoffer Ellingsen.

I torsdagens kommunestyremøte tok politikerne en utredning av 0-alternativet til orientering, og vedtok at sluttbehandlingen av kommunereformen vil bli foretatt i kommunestyremøtet i juni, bare to uker før fristen som kommunene er pålagt å ha fattet et endelig vedtak innen.