– Dåpen skjer klokken 11.00 og så blir det noen få taler etterpå. Vi venter litt dårlig vær, slik at talene skjer innendørs i stolhallen. Fra klokken 15.00 til 17.00 blir det åpen båt for alle og dersom været ikke er for dårlig, blir det fyrverkeri klokken 17.00 som avslutning, sier Arnljot Haugen, styreleder i Andenes havfiskeselskap AS.

Verdens mest moderne

Den nye tråleren er trolig det mest moderne fiskefartøyet i verden akkurat nå, og administrerende direktør Andreas Haugen sier at båten vekker oppsikt.

– Vi har hatt folk fra mange land innom for å se på den, og «Andenesfisk I» kommer til å sette standard for nye fiskefartøy som bygges, sier han.

Båten er utformet etter høye helse-, arbeidsmiljø- og sikkerhetskrav for mannskap. I tillegg er «Andenesfisk I» NOx-fri og vil utnytte selskapets kvote- og ressursgrunnlag bedre enn noen av tidligere fartøy. Nybygget har en prislapp på 270 millioner kroner og er bygget ved Tersan Shipyard i Tyrkia.

Imponerende

Imponerende er det også om bord. Det er både eget tv-rom for de som vil heie litt ekstra under fotballkampene, eget stillerom for de som ville slappe av, trimrom med solarium og et styrhus som kunne gjort James Bond misunnelig. Egen sykelugar finnes også.

– Vi har mange skjermer på broa, og kan enkelte velge hvilket instrument vi skal vise på hver enkelt skjerm, og kan tilpasse dette alt etter hva vi skal gjøre, om man driver fiske eller skal navigere, sier Andreas Haugen.

– Vi har også en rekke kamera om bord, særlig på de stedene der en person skal jobbe alene, sier Haugen.

– Vi har fått prøve båten i en del sjø på vei nordover og det er en god sjøbåt, sier skipper Sigmund Røsnes.

– Komforten for mannskapet er helt topp og så gleder vi oss til å få kjørt i gang fabrikken, sier fabrikksjef Jørn Martinussen fra Harstad.

God utnyttelse

Båten utnytter hele fisken, og kan produsere en rekke produkter. Det som normalt blir avfall etter sløying blir det laget fiskemel av om bord.

– Vi har stor tro på singelfrosset filet som vi nå kan produsere. Den blir utrolig delikat, sier Martinussen.