Foto: Marius Birkeland

Visesanger og jazzvokalist Ann-Iren Hansen har etter fire år på Det jyske musikkonservatorium i Danmark funnet retningen hun vil ta musikalsk.

– Jeg håper vesterålinger vil være med på å finansiere en ny plateinnspilling med vesteråslske folketoner og selvskrevne jazzviser på dialekt, sier Hansen.

For å realisere platen håper hun altså at folket i regionen gir en skjerv gjennom finansieringsmetoden ”crowd funding”. På folkelig språk vil det være en slags grasrotfinansiering.

– Inviter naboen

Men du står ikke tomhendt tilbake etter å ha åpnet pengeboka.

– Dem som donerer penger er med på å gjøre prosjektet virkelig. Alt etter hvor stor andel du kjøper deg inn i prosjektet med, får du forskjellige premier tilbake. Alt fra den ferdige albumet på cd, en LP-plate, et kunstverk eller en privat konsert hjemme i stua di, forteller 27-åringen.

På TV

Crowd funding er brukt for å finansiere store spillefilmer. Hansen har benyttet seg av nettsiden Funded by me.

– Sjefen for konseptet syntes at videoen jeg har laget der jeg ber folk være med var såpass bra at han ville ha meg med til God morgen Norge for å fortelle om prosjektet mitt, sier Hansen.

Det skal snakkes om to finansieringsmetoder: der du får belønning, slik som Hansens prosjekt, og en metode der bidragsyteren får aksjer i prosjektet.

– Jeg synes det er helt vilt at det går fra å lage en video i fjæresteinene på Kjækholmen til TV-studio. For meg blir dette første gang på TV. De vil nok at jeg skal prate om crowd funding, men kanskje jeg får lov til å snike inn en folketone, sier Hansen og humrer.

Magert utbytte

I en alder 27 år og snart mastergrad i rytmisk musikk med sang som hovedinstrument, er Hansen i ferd med å ta et veivalg.

– Det er jo en årsak til at jeg må crowdfunde platen. Jeg tjener ikke penger på det selv, men jeg vil at folk skal få være med på prosjektet om de selv vil. Her på Sortland og i Vesterålen er det få som får med seg hva jeg holder på med til daglig i musikken, forklarer Hansen til SortlandsAvisa.

Til nå har hun opptrådt for dansker med få eller ingen relasjon til innholdet i tekstene.

– Danskene liker lyden av det norske språket. Men når jeg satser alt jeg har på noe som i tekstform og melodi hører hjemme i Vesterålen, må det vises fram for publikum der, sier Hansen.

Ung Kari Bremnes

Ann-Iren Hansen hevder hun har funnet sin musikalske profil. Enkelte har kalt henne en ung Kari Bremnes.

– Det får jeg bare ta som et kjempekompliment. Jeg er opptatt av å føle teksten når jeg synger for publikum, sier Hansen.

Straks går hun i studio sammen med håndplukkede musikere. Gjennom en video, som du blant annet kan se på VOL.no, ber Hansen om støtte til plateprosjektet.

”Ei som går” er tittelsporet til albumet som legges ut for salg i mai.

– Teksten omhandler en kvinne som venter på han som er ute og ror. Jeg tar publikum med gjennom de situasjonene som hun opplever og de problemene hun står overfor, forteller Hansen.

Studiotid medregnet tror hun at den totale prislappen vil være noen titalls tusen kroner for platen.

Her kan du se prosjektet til Ann-Iren.