Vesterålen online har tidligere referert skolefaglig rådgiver Torfinn Bø sin urovekkende høye frafallsstatistikk for hybelboere fra Andøy som viser at om lag en tredjedel faller fra videregående skole.

Les også: Alarmerende frafall på videregående

Lovpålagt andel

Da Bø informerte formannskapet om dette, kom det ikke fram at Andøy kommune via helsesøster har satt i gang et prosjekt for å hindre dette.

Ledende helsesøster Bergliot Nordmo opplyser at den kommunale helsesøstertjenesten på Andøy videregående har en lovpålagt 20-prosentandel.

– Vi har i alle år sett at dette er for lite i forhold til behovet om oppfølging i hverdagen. Særlig den høye prosentandelen som gjelder frafallet på videregående skole. Ikke nødvendigvis blant dem som bor hjemme, men for dem som må reise bort og bo på hybel, sier Bergliot.

Prosjektmidler

Like før tidligere enhetsleder helse og familie Alfhild Dragland sluttet i februar, ble det søkt om statlige prosjektmidler.

Søknaden ble innvilget, og psykiatrisk sykepleier Jorun Nordmo begynte som helsesøster i halv stilling for å jobbe med frafallsproblematikken i mai.

– Det er et treårig prosjekt, der staten bidrar med 300.000 kroner i året. Kommunens andel er om lag 100.000 kroner, forklarer Bergliot.

Jorun opplyser at det er særlig overgangen mellom ungdomsskole og videregående skole som er utfordrende for ungdommene, samt de som må flytte for å få et tilbud på VK2 etter å ha gått første året på VK1 på AVS. En tredje problematikk er læringstiden.

Les også: Foreslår endringer i de videregående skolene

– Kan lage strategier

– Dette er et tilbud til Andøyungdom som reiser ut til steder som Sortland, Melbu eller Stokmarknes. Jeg har kontakt med elever over hele Nordland, og også de som bor utenfor fylket, sier hun.

Kartleggingen begynte allerede på ungdomsskolen/videregående skole for å finne ut hvor utfordringen lå.

– Etter andre opptaket i slutten av juli kontaktet vi alle elever eller pårørende/foresatte. Det å få de praktiske tingene på plass for å komme seg til vgs. kan være en bøyg i seg selv. Det gjelder å skaffe hybel, ha penger nok, og så videre. Vi kan lage strategier sammen med dem som gruer seg for å komme gjennom, sier hun.

De som ønsket det fikk foreldreveiledning.

– Alle ungdommer og foreldre har fått kontaktinformasjon, så de vet hvor de kan henvende seg dersom det er noe. Det er for tidlig å konkludere om dette gir resultater, men vi har god kontakt, og det virker som elevene setter pris på det. Vi har også opprettet facebookgrupper, sier Jorun.

Ingen skal falle ut

Andøy har høyere frafallsprosent enn både Nordland og landssnittet.

– Når en ungdom avbryter videregående opplæring, er det fylket som har ansvaret for oppfølging via en oppfølgingstjeneste som finner ut hvorfor eleven slutter og hva som tenkes videre. Intensjonen bak dette prosjektet er at ingen skal falle ut av videregående skole, sier hun.

Helsesøster Hege Malvik, som også er utdannet psykiatrisk sykepleier, jobber 20 prosent av sin stilling på AVS.

– Vi går tidlig inn fra helsestasjonen, og det er ei styrking av forebyggende helse. Man kan hjelpe elevene til å finne ut hva du vil med livet, slik at de kan planlegge og finne ut av ting, sier hun.

Jorun minner om at «dropout» fra videregående skole har noe effekter for livskvaliteten til folk på sikt.

– Når vi går inn og ser på tallene fra folkehelseinstituttet som forsker videre på hvor det blir av frafallselevene, så har de funnet ut at de ofte har vanskelig for å få jobb, og ofte får dårlig betalte jobber. Det er en risikofaktor for at de kan få større helseplager, og er en generell risikofaktor for å få problemer med kosthold og røyking etc. Vi kan hjelpe andelen på denne statistikken til å bli mindre. Dette er forebygging på høyt nivå. Det handler om at vi har en støttefunksjon for elevene og at vi snakker om de ulike situasjonene, sier Jorun.

Hege fremhever samarbeidet med AVS i forbindelse med VIP (veiledning, informasjon og psykisk helse)-programmet.

– Alle elever og lærere har vært igjennom det programmet. Skolen har eid prosjektet, og det er de som driver det, men vi kommer inn og hjelper til, sier Hege.

Les også: Her får elevene gratis frokost

Psykiatritjenesten

Bergliot påpeker at økte ressurser blant ungdom også har innvirkning på psykiatritjenesten.

– Det er et stort trykk mot psykiatritjenesten både lokalt og fylkeskommunalt nå.

Helsesøstertjenesten har måttet bistå i oppfølgingen av elever på grunn av manglende psykiatritjeneste. Både Hege og Jorun er psykiatriske sykepleiere som i tillegg har utdannelse rettet mot psykiatri for barn og ungdom. Prosjektet som Jorun driver, blir borte, dersom kommunen fjerner helsesøsterandelen på 0,2 årsverk, avslutter Bergliot.