Beate Bø Nilsen fra Høyre, mente at kommunen må gjennomføre samtaler med andre kommuner, i tillegg til at det avholdes folkemøte.  Det var ikke alle som var enig i at det er veien å gå.

- Det er ikke nok å være giftesjuk. Det må være noen som er villig til å inngå ekteskap også, mente Oddmund Enoksen fra SV.

Horebukk

Han understrekt at kommunen ikke kan løpe rundt som en annen horebukk for å finne friere og understreket at Sortland kommune står fritt til å gjøre hva de vil.

- Det er ingen som tvinger oss til noe som helst. Det er kun formelle pålegg i stortinget kan pålegge. Ellers er det ingenting som er forpliktende i denne saken. Vi er suverene til å gjøre hva vi vil, slo han fast.

- Ingen vits

Bø Nilsen mente at prosessen i forbindelse med kommunesammenslåing har kommet alt for sent i gang i Vesterålen.

- Vi er på hæla i denne saken allerede og burde kommet mye lenger, uttrykte hun.

Enoksen var klar på at så lenge det ikke finnes interesse for å slå seg sammen, er det ikke vits å gå inn i prosessen.

- Situasjon i dag er at det ikke er gjensidig interesse for å slå seg sammen. Den dagen den interessen oppstår, det blir forlovelsen grunnlag for folkeavstemning, men å holde folkeavstemning der alternativ er å være alene, eller at forlovelsen ikke blir noe av, er ikke vits, sa han.

Fem mot fire stemmer

Forslagene til innstilling, fra henholdsvis rådmannen, posisjonen og Høyre, kan du se her.  Det var posisjonens forslag som ble stemt frem, med fem mot fire stemmer.

AP, Rødt, Sp og SVs forslag til vedtak lyder som følger:

1.   En eventuell sammenslåing av kommuner i Vesterålen må være basert på frivillighet. De valg den enkelte kommune har tatt og vil ta i dette spørsmålet, må respekteres. 2.   Kommunestyret finner ut fra denne situasjonen ikke grunn til å holde folkeavstemning.3.   Kommunestyret tar utredning av 0-alternativet til orientering.4.   Det holdes et folkemøte 28.april.5.   Sluttbehandling av kommunereformen vil bli foretatt i kommunestyrets møte den 16. juni 2016.